86 évesen is a kézilabda bűvöletében

 

Az EU-FIRE Mosonmagyaróvár - Siófok KC Magyar Kupa mérkőzésen Dániel Béla végezte a kezdődobást. A kézilabdáért 86 évesen is rajongó Béla bácsinak nagy szerepe volt abban, hogy 60 évvel (1957-ben) ezelőtt meghonosodott a sportág a városban.

 

 

A mosonmagyaróvári kézilabda története egészen 1957-ig nyúlik vissza. Ebben az évben alapította meg Dániel Béla barátaival a”Timföldgyári Szikra” nevű kézilabdacsapatot, amellyel a területi bajnokságban szerepeltek. A klub hat éves fennállása során játszott többek között a Győri ETO, a Győri Textil, a Pápa és a Veszprémi Építők ellen is. Általában a bajnokság negyedik, ötödik helyén zárt.

 

1957 - Timföldgyári Szikra (Dániel Béla a kép bal szélén) Fotó: Dániel Béla

 

A fotó hátulján az első mérkőzés "jegyzőkönyve" Fotó: Dániel Béla

 

Dániel Béla átlövő és beállós poszton játszott , specialitása a „svédcsavart” volt. Ezt azt jelenti, hogy a háttal a kapunak, fordulásból kellett lőni. Pályafutását 1963- ban fejezte be a Timföldgyárhoz tartozó MTE csapatába. Az akkori mosonmagyaróvári férfi kézilabdát a teljesség igénye nélkül az alábbi nevek öregbítették: Szép Csaba (Szupak) Horváth László (Hores) valamint Kozmet Ottó is.

 

 

Béla bácsi mindig is lelkes szurkolója volt a város kézilabda csapatainak, például a MOKÖT-nek, a MOGAAC-nak és a Mosoni Vasasnak. Szívből szurkol az EU-FIRE Mosonmagyaróvárnak is. Szeretné ha jövőre ismét az első osztályban szerepelne a csapat.

 

Jó egészséget kívánunk! Hajrá MKC!