A lehetetlen nem létezik!
Impossible is nothing!
Kövess minket facebookon! www.fb.com/mosonmagyarovarikcse
Kövess minket instagramon!instagram.com/mosonmagyarovarikcse
Írj nekünk e-mailt! info@mkcse.hu
március
1
2
3
4
5
6
7
8
14:00 MKC Serdülő - Csepel
9
18:00 MTK - MKC
10
MKC U22 - Büki TE
11
12
13
14
15
16
17
Isten éltesse sokáig Gyimesi Kittit!
18
19
20
21
22
23
24
25
Isten éltesse sokáig Hudák Emmát!
Isten éltesse sokáig Sara Vukcsevicset!
26
27
18:30 MKC - Érd
16:00 MKC IFI - Érd
28
29
14:00 MKC Serdülő - DKKA II
30
18:30 MKC - Alba Fehérvár
16:00 MKC IFI - Alba FKC
31
MKC U22 - SZESE

A felelősség nélküli munka nála kizárt - Hoffmann-nál nem lehet mese Összes hír

Játékosként a férfi szakág fénykorában volt a csúcson, hiszen az 1984-as év legjobb játékosának választották, s kapusként tagja volt a két évvel később, világbajnoki döntőt játszó magyar válogatottnak.
Spanyolországban három élvonalbeli gárdában is szerepelt és az első magyar menedzserként Nagy László szerződtetését is ő segítette elő Barcelonába. Vezetőedzője volt a Győr és a Veszprém első osztályú férfi gárdáinak és olyan szakembereket indított el az edzői pályán, mint a MOL-PICK Szeged edzője Juan Carlos Pastor és a RK Vardar Szkopje gárdájával BL győztes, jelenlegi PSG edző Raul Gonzales. A civil életben orvosi végzettsége van, üzletemberként pedig a megújuló energiaforrásokkal foglalkozik, amelyben ő volt az alapítója és első elnöke a Magyar Szélenergia Ipari Társaságnak. Klubvezetőként az élvonalig vezette a győri egyetemi férfi kézilabda csapatot és december elejétől az MKC szakmai igazgatójaként segíti a csapatunkat.

Játékosként részese voltál a magyar kézilabdázás egyik legnagyobb sikerének. Később voltál menedzser, vezetőedző és klubvezető ma pedig sikeres üzletember vagy. Hiányzott az életedből még ez a feladat az MKC csapatánál?

"Örültem ennek a felkérésnek, de mivel nem voltam biztos abban, hogy tudok segíteni, sokáig gondolkodtam rajta. Még az NB I – ben játszott a csapat, amikor elkezdtünk beszélgetni és utána az MKC szinte valamennyi találkozóját megnéztem. A végleges döntésemet is egy ilyen, az MTK Budapest elleni bajnoki találkozó után hoztam meg. Nagyon megfogott az a szeretet, amit a csapat akkor, egy vesztes mérkőzés után kapott. Nekem ugyanilyen örök szerelem marad a kézilabdázás, hiszen ebben a sportágban értem el sikereket és szereztem tapasztalatokat. Napi szinten sem szakadtam el ettől soha és vonzó a női szakág, ami az egyetlen új terület a számomra."

Dr. Hoffmann László neve elsősorban a férfi kézilabdázással forrt össze. Most azonban a női szakágban vállaltál szerepet. Nem kockázatos ez, hiszen itt a lélektani tényezőknek is komoly szerepe van?

"Én úgy látom, hogy a férfi és a női kézilabdázás jellege nagyon közelít egymáshoz. Természetesen fizikai különbségek vannak és technikai valamint taktikai téren is beszélhetünk még egy olyan 10 – 15 éves lemaradásról. A női játékosok azonban nem tudnak kevesebbet ebből a játékból és a lelki tényezőket illetően, talán még erősebbek is a férfiaknál. Sokkal jobban és többet is tudnak edzeni és azt is szeretném megjegyezni, hogy sok olyan edző dogozott már sikeresen a nőkkel – Mocsai Lajos, Németh András Zsiga Gyula – aki a férfi szakágból érkezett. Talán a mérkőzések kimenete és eredménye bizonytalanabb a hölgyeknél, de erre különösen fogunk majd itt Mosonmagyaróváron figyelni."

A fiatal vezetőedző és a tapasztalt szakmai vezető munkakapcsolat valóban jó elképzelés. Bognár Róbert a játékosod is volt és gondolom a feladatköröket is pontosítottátok. Mi szükséges még ahhoz, hogy eredményesen tudjatok együtt dolgozni?

"Robit az 1996 /1997 – es szezonban én hoztam fel az ETO ifjúsági csapatából az NB I – es felnőtt kerethez. Ismeri tehát az elképzeléseimet erről a játékról és én pedig kezdem megismerni az övéit, amelyek nincsenek is messze egymástól. A döntő viszont az lesz, hogy ó hogyan fogja kezelni azt, hogy a személyemben kapott egy segítséget. Voltak, vannak és biztosan lesznek is ellentétek köztünk, de ezeket a szakmai kérdéseket meg kell oldanunk és együtt kell dolgoznunk. Ezt pedig kizárólag egymás elfogadásával lehet megoldani, amelynek megvannak a szabályai. Nálam ugyanis a felelősség nélküli munka kizárt, tehát csapatban fogunk dolgozni, de a végső szót én fogom majd kimondani."
Új úton az MKC: Horváth Cs. Attila elnök (balra) mellett a sportigazgató dr. Hoffmann László, valamint a szlovák válogatott átlövő, Simona Szarková.

Az MKC rövid távú célja nem lehet más, mint az, hogy újoncként biztosítsa a tagságát az első osztályban. Mi szurkolók természetesen hiszünk eben, de szakmailag mit kell megvalósítani ahhoz, hogy ez a nehéz küldetés sikerüljön?

"A klasszikus értelemben vett profizmust kell bevezetnünk, amely szerint az első a klubérdek és ezt a csaptérdek követi. Minden más csak ezek után kerülhet szóba, ami azt jelenti, hogy először csapatként kell megfelelnünk az élvonalnak. A játékban pedig sokat kell fejlődnünk a sebesség, a dinamika, a ritmus és a tudatosság terén. A téli játékos cserék után erre több az esélyünk, mert erősödött a keretünk. Viszont ezeket a dolgokat a játékosok fejében kell megváltoztatni és ez mindig a legnehezebb feladat. A bajnokság alsóházához tartozó csapatok azonban egyértelműen ebben vannak lemaradva. Velük fogunk harcolni a bent maradásért és így rendkívül fontosak lesznek az egymás elleni mérkőzéseink."

Felesleges lenne tagadni, hogy a pénz, az anyagi lehetőségek ebben a sportágban is döntő befolyással bírnak. Ilyen szempontból csalódás a számodra, hogy a győri egyetemi csapatnál nem sikerült megvalósítani azokat az elképzeléseket, azt a filozófiát, amelyek nem erről szóltak?

"Sikerült újra élesztenünk a férfi kézilabdát Győrben, hiszen három év alatt a harmadik vonalból eljutottunk az első osztályig. Az utánpótlást is felépítettük és a jelenlegi gárdában is sok egyetemista kézilabdázik. A várostól kevesebb segítséget kaptunk, de az igazi gondot inkább az jelentette, hogy a közeg nem volt alkalmas arra, amit terveztünk. A vezetők és az edzők nagyon sok esetben félrevezetik és hitegetik a fiatalokat, hiszen az utánpótlásból kikerülve jórészt szélnek eresztik őket. Viszont még ennél is nagyobb problémák vannak a játékosok szemléletével, akik nagyon kevés kivétellel látnak tovább, az azonnali értékeknél. Így pedig nálunk aligha fog meghonosodni a nagyvilágban jól működő egyetemi sportolás."

Mosonmagyaróváron nagyon szeretik a kézilabdát és olyan szurkoló tábora van a csapatnak, amely sok lényegesen magasabban jegyzett klub is büszke lenne. Alapot adhat ez ahhoz, hogy az MKC akár egy műhely, egy klubmodell legyen a magyar női kézilabdázásban?

"Nagyon meg kell ezt becsülni ezt a szurkoló tábort, sőt gondozni kell a klub, a csapat és a szurkolók kapcsolatát. Akkor akár nyomásként és lehet majd ezt használni, hiszen ilyen fantasztikus hangulatban erőn felül lehet teljesíteni. Szimpatikus lehet az a közeg az igazolásoknál is, amennyiben nem olyan játékosokban gondolkodunk, akik öt forint különbséget is többre becsülnek. Hosszú távon ezért az utánpótlás felépítését is meg kell határozni, amelyben az a legfontosabb, hogy az életkornak megfelelő munkát végezzenek. Az ugyanis komoly kapcsolatot jelentene a várossal, ha két – három saját nevelésű kézilabdázó is lenne a felnőtt csapatban. Párhuzamosan kell tehát dolgozni az NB I – es csapat céljaiért és a klubmodell létrehozásáért, mert ezek a feladatok erősítik egymást."
Szerző: Mkcse

Média

Legutóbbi meccs eredménye

NB I, 17. forduló
2019.03.09., szombat, 18 óra.
Budapest, Elektromos Csarnok
MTK
MTK
21-29 (10-15)
MKC
MKC

Következő meccs

NB I, 18. forduló
2019.03.27., szerda, 18:30 óra.
UFM Aréna
MKC
MKC
? - ? (0 - 0)
Érd
Érd

Videóink Összes videó
X