A BRONZÉREM SAJTÓJA

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.06.01.
A honlapunkon rendszeresen megjelentetünk olyan írásokat, amelyek a Mosonmagyaróvári Kézilabda Clubbal kapcsolatosak a sajtóban. Természetesen a napokban több ilyen dolgozatot is találtunk, így most a megyei napilap, a Kisalföld illetve a Veszprém Kukac cikkeit gyűjtöttük össze az olvasóinknak.

KISALFÖLD: MEGRAGADTÁK AZ ESÉLYT

Fantasztikus szezont zárt a Motherson-Mosonmagyaróvári KC, hiszen az utolsó fordulótól függetlenül már biztosan bronz- érmes helyen végez. Pedig nem volt egyszerű a szezon, mert a jó rajtot követően három hónapig nem tudott meccset játszani az együttes, mert az ellenfelek karanténba kerültek a koronavírus-járvány miatt. Tavasszal aztán az MKC játékosait érte utol a Covid, kétszer tíz nap karantén után menet közben kellett visszahozni fizikálisan és mentálisan is a legmagasabb szintre az együttest. Ez végül sikerült, így a Boglári Akadémia-SZISE ellen szerda este bebiztosította harmadik helyét a gárda. 
Dr. Hoffmann László szakmai igazgató nagy fegyverténynek tartja az elért helyezést, de nem szeretné, ha ez nagy teherként nehezedne a társaságra.
„Arra nem gondoltunk, hogy a dobogóért versenyben leszünk, viszont azt tudtuk, minden meccsen harcolunk. Az első meccseket ennek a hozzáállásnak köszönhetően nyertük meg, ami nagy lökést adott a csapatnak. Jött a hosszú játékmentes időszak, majd tavasszal bennünket ért utol a koronavírus, edzeni is alig tudtunk, miközben ismét besűrűsödtek a meccsek. Így is rendbe jöttünk fizikálisan, az utolsó hét-nyolc fordulóban már a szeptemberi formánkhoz közelítettünk. A bronzérem nyilván nagy öröm, de nekünk az a legfontosabb, hogy bekerültünk az elitbe, a legjobb hét csapat között vagyunk, az ötödik helyezettől lefelé az Albát leszámítva mindenkit oda-vissza legyőztünk, tíz mérkőzést nyertünk idegenben. Célunk, hogy hosszú távon ezt a stabilitást megtartsuk, kiépüljön a sportág bázisa a városban. Ennek jelei vannak, de még kell dolgozni. Nagyot lendíthet az utánpótlás helyzetén is az év végére elkészülő munkacsarnok. Szóval fontos mérföldkő ez a bronz, de ebben a sűrű mezőnyben előfordulhat, hogy nem mindig nekünk jön ki a lépés. Persze azon leszünk, hogy így történjen, de nem térünk le arról az útról, amelyiken elindultunk” – fogalmazott a szakmai igazgató. 
Gyurka János vezetőedző a játékosok tartását, sportemberi nagyságát emelte ki. 
„Nehezen tervezhető szezon volt a pandémia miatt, de azt gondolom, a jól sikerült felkészülés és a remekül elkapott rajt után merhettünk nagyobbat álmodni. Az is biztos volt, hogy azért leszünk hullámvölgyben, ami be is következett, de a vírus miatt és nem szakmai okokból történt mindez. Ebből is ki tudtunk lábalni, ami mutatja a csapat tartását, küzdeni tudását. A sikerek mellett kiemelném, hogy a fiatal játékosok, mint Lancz Barbora és Sranigg Zsófia beépítésében is léptünk előre. A nehézségekből végül jól jöttünk ki, és bár a klubépítés elején járunk, senki nem várt ilyen kiugró eredményt, mi megragadtuk és kihasználtuk az esélyt. Elbizakodottá azonban nem tehet bennünket, ráadásul sok távozó és érkező lesz, ismét új csapatot kell építeni úgy, hogy a nemzetközi porondon is megmutathatjuk magunkat. Meglátjuk, hogyan hat ez majd a teljesítményünkre, de állunk a feladatok, a kihívások elé. Emellett pedig tovább kell erősíteni az utánpótlást, persze a zászlóshajót is pozícióban kell tartani” – mondta végezetül Gyurka János. 


KISALFÖLD: SPORTGÁLÁVAL AVATTÁK AZ ÚJ RENDEZVÉNYHÁZAT 

A XVII. Városi Sportgálával került hivatalosan átadásra május 28-án Mosonmagyaróvár új rendezvényhelyszíne, a P Art Rendezvényház a MOFÉM-telepen. Avatási beszédében Dr. Árvay István polgármester felidézte miként vált az egykori Mofém Kultúrház nem csak a gyári dolgozók, hanem a Mofém-telepi lakosok és az egész város kedvelt szórakozóhelyévé is. Elmondta, hogy az eladóvá vált ingatlant néhány évvel ezelőtt 100 millió forintért vásárolta meg az Önkormányzat azzal a szándékkal, hogy funkcionálisan újragondolja és a régit megtartva újat tudjon teremteni belőle. A mosonmagyaróváriak számára most egy olyan létesítmény épült fel Lukácsi Tamás tervei alapján, mely megjelenésében nem csak egy modern szigetet képez a Lajta-parton, hanem újonnan kialakított, kreatív megoldásokat kínáló tereivel, mint exkluzív rendezvényhelyszín, nagy űrt fog betölteni a jövőben.
A megvalósítást egy 720 millió forintos TOP-os pályázati lehetőség segítette. Dr. Nagy István, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: „Büszkén mondhatjuk, hogy egy időtálló örökségről van szó. Gratulálok a városvezetés azon döntéséhez, hogy ezt az épületet nem hagyták veszendőbe menni, így olyan értéket mentettek meg, mely a térség felértékeléséhez is nagymértékben hozzájárul. Összekötötték a múlt emlékeit a jövőről alkotott terveikkel.” Ezt követően Zsódi Viktor piarista atya mondott áldást az újonnan birtokba vett létesítményre, annak használóira, és jelenlevő sportolók egészsége, teljesítményük megőrzése érdekében. Az ünnepségen jelen volt Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke is, aki pohárköszöntőjében kiemelte mindaz a siker, ami ma Mosonmagyaróvár városában jelen van a kormány, a város és a megyei önkormányzat összefogásának köszönhető, s ez együtt olyan összhangot teremt, mely további fejlesztéseket tesz lehetővé. Az avatást követően Dr. Iváncsics János, sportért felelős alpolgármester köszöntőjével vette kezdetét a Városi Sportgála. Az alpolgármester ismertette, hogy járványhelyzet miatti elvonások és a csökkentett költségvetés ellenére 250 millió forintot fordított az Önkormányzat költségvetéséből a sport célokra, és emellett megépülhetett az egykori Kaiser-telephelyen a 176 millió forintos beruházás, a mosoni Tánc- és Sportcentrum is. A hobbisportolók számára elkészült és nagy népszerűségnek örvend a Báger Ring, további beruházások – mint például az atlétikai pálya rekonstrukciója, a vízisport centrum, a kézilabda edzőcsarnok – megvalósítása folyamatban van.
Az ünnepségen kerültek átadásra egy öttagú bíráló bizottság tagjai - Dr. Gyömörei Tamás egyetemi docens, a győri Testnevelési és Sportközpont vezetője, Dr. Iváncsics János, sportért felelős alpolgármester, Staár Katalin, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke, valamint Hoffmann Gergely sportmenedzser és Szeitz Tibor sportújságíró - által teljesítményük, versenyeredményük alapján legjobbnak ítélt sportolóknak járó díjak és elismerések:  A díszoklevéllel és 200.000 Ft pénzjutalommal járó Mosonmagyaróvár Város Sportdíja 2020 elismerést Meszlényi Gábor, a VI-GÓ SE alapítója, vezetőedzője kapta a mosonmagyaróvári amatőr küzdősportélet megteremtése, a jelentősebb hazai és világversenyeken elért aktív versenyzői és edzői teljesítménye elismeréseként.
Az év edzője: Gyurka János, a Motherson-Mosonmagyaróvár edzője 
Az év csapata: a Motherson-Mosonmagyaróvár 
Az év férfi sportolója: Horváth Koppány, a Mosonmagyaróvári Atlétikai Club versenyzője 
Az év női sportolója: Tóth Eszter, a Motherson-Mosonmagyaróvár csapatkapitánya   


VESZPRÉM KUKAC: GYURKA JÁNOSRA VESZPRÉMBEN IS FIGYELNEK 
A női kézilabda NB I-ben a harmadik helyen végzett a Mosonmagyaróvár, ami azt jelenti, hogy a Fradi és a Győri Audi mögött övék s bronzérem, ami történelmi tett a város életében. Ráadásul ezzel jogot szreztek a nemzetközi kupában való indulásra. Ennek a remek együttesnek a vezetőedzője Gyurka János 
Becenevén Gyuresz a nyolcvanas évek veszprémi férfi együttesének 297-szeres válogatott balkezes átlövője volt, sok-sok siker egyik letéteményese. Volt edző Ausztriában, a megyeszékhelyen a Barabás VSE szakvezetője, dolgozott a NEKÁ-nál, korosztályos válogatottakkal Balatonbogláron. De Gyuresznek ez az első itthoni, élvonalbeli medálja. Ami óriási bravúrnak számít. Alaposan megdolgoztak érte. 
– Ez a koronavírus járvány mindenkit meggyötört, ahogy bennünket is – mondta Gyurka János. – Nem biztos, de lehet, hogy egyben szerencsénk is volt ezzel a pandémiás helyzettel. Ugyanis egy idő után egyértelműen kirajzolódott, hogy összezsúfolódnak a bajnoki mérkőzések és lesz olyan időszak, amikor heti két-három összecsapás is vár a csapatokra. Ezért nagy hangsúlyt fektettünk a fizikális felkészítésre is, amiben partnerek voltak a lányok is. Az első újrakezdés után hét meccsből sikerült hatot megnyernünk, ami nagy lendületet adott a csapatnak és az ezzel szerzett előnyünkből maradt a bajnokság végére is. Voltak hullámvölgyeink, nehéz pillanataink, de végül megszereztük a bronzérmet. 
Hangsúlyozta, férfi együttesével edzőként Ausztriában két aranyérmet is nyert ezért a Bajnokok Ligájában is szerepelhettek, de a mostani a legkedvesebbek egyike lesz a gyűjteményében, hiszen a magyar élvonalban ez az első. Az újdonsült éremtulajdonos jelezte azt is, hogy természetesen vállalják az EHF Európa-ligában való megmérettetést, hiszen megdolgoztak érte. Nem lesz könnyű dolguk, mondta, mert tizenegy távozó kézilabdázót kell pótolni a keretben. Szinte minden posztra érkezik új játékos, ami azt jelenti, hogy teljesen új csapatot kell építeni a következő bajnokságra, ami rendkívül idő igényes feladat. 
Gyurka Jánosra figyelnek Veszprémben is, hiszen az Építők egykori játékosa a szurkolók nagy kedvence volt, talán az első, hazai, sajátnevelésű sztárjátékosának számított, akinek a bajnoki győzelmeken kívül világbajnoki ezüstérme (1986) is van. Szöulban (1988) pedig tagja volt az olimpián negyedik helyet szerző magyar válogatottnak. Így érthető, hogy a volt sikereinek városában is örülnek a csapatával szerzett bronzérmének. Hiszen ezt a sikert rögtön az első évben megvalósította együttesével.
– Láttam, hogy milyen sokan reagáltak arra a Facebook-os posztra, ahol említésre került, hogy harmadikok lettünk – reagált a szurkolói megnyilvánulásokra a szakember. –  Nem tagadom, hogy nagyon jól esik és köszönöm szépen mindenkinek. Valóban egy fontos mérföldkő ez a bronzérem az edzői pályafutásomban.
Gyurka Jánost még egyéves szerződés köti a mosoni klubhoz. Veszprémben csak azt sajnálhatják a szurkolók, hogy a Barabás Veszprémnél nem tudta befejezni a megkezdett munkát. Pedig remek játékosokkal dolgozhatott együtt! Nem rajta múlott, hogy nem a királynék városában szerezhette meg első élvonalbeli érmét…