A JÁTÉKRA VAN SZÜKSÉGÜNK!

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.01.08.
A Motherson-Mosonmagyaróvár edzőjét, Gyurka Jánost a januári felkészülési időszakról kérdeztük. Az elmúlt hónapok bizonytalanságai, a kényszerű szünetek és folyamatos újra tervezések után, nehéz igazán jó megoldást találni. Az év első hónapjának programja - a négy kupamérkőzéssel - viszont most optimálisnak látszik a csapat, a játékosok formába hozásához.


-
Január 27. -e a mi belépési időpontunk a bajnokságba az új esztendőben, így a kabátra varrtuk a gombot és lekötöttük január elejére a kupamérkőzéseket - nyilatkozta a szakember. - Nagyon itt van már az ideje annak, hogy mérkőzéseket játszunk, így valóban örömteli, hogy van erre lehetőségünk. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Budaörs és Vasas a másodosztály két, a bajnokságában eddig hibátlan mutatóval rendelkező listavezetője. Az egyik célunk az, hogy az eddig kevesebbet játszó kézilabdázóinknak adjunk lehetőséget. A másik pedig, hogy tovább lépjünk a játékban és valóban felkészülten várjuk a január végétől, március elejéig tartó, valóban embert próbáló nyolc bajnoki mérkőzéses szakaszt. Sokadjára készítjük fel tehát a játékosainkat a sorozat terhelésre, folyamatosan figyelve azt, hogy milyen frekvencián játszunk. Elvégeztük a második gyorsasági állóképességre, mobilitásra és stabilitásra irányuló felméréseinket. Az ismert mondás szerint ugyanis az első mérések csak számok, a második adatok viszont már eredmények. Ezek megmutatták, hogy fejlődő szakaszban vagyunk, hiszen a Békéscsaba elleni találkozón hatvanegy támadásunk volt, ami nemzetközi szinten is jó szám. Statisztikákat is megnéztünk, amelyek megmutatták, hogy az előző bajnokságok dobogós csapatai 580 gól felett dobtak, nekünk pedig a jelenlegi szakaszban 224 találatunk van. Ez is ígéretes mutató, de tudjuk, hogy a támadásban még pontosabbnak, gyorsabbnak kell lennünk, a védekezésünket pedig javítanunk kell, mert a kapott góljaink száma is magas. 

- Ez volt az első féléve a csapattal, a játékosokkal, ami a nehézségek mellett is sok tapasztalatot hozhatott a nyáron érkezett edzőnek. Ilyen szempontból hogyan értékeli az elvégzett munkát, az eredményeket, a játékosait, a stábot és a mosonmagyaróvári körülményeket?  
- Magasra emeltük a mércét, miközben az életünk legnehezebb fél évét éltük meg a pandémia miatt a csapattal. Mégis csak a legjobbakat mondhatom a játékosokról, akik remekül küzdő közösséget alkotnak. Még átalakulóban van a csapatunk, és mint a jó házasságokban, nálunk is vannak kisebb viták, veszekedések, de így ismerjük meg igazán egymást. Büszke vagyok rájuk, mert óriási munkát végeztek el, és maximálisan bízhatunk bennük. A stábbal, a kollégákkal is kimondottan jó érzéssel dolgozunk egymás mellett, mert tiszteletet adunk és tiszteletet kapunk. A klub pedig minden tőle telhetőt megtesz, hogy a lehető legjobb körülmények között tudjunk dolgozni. Ezért is sajnálom nagyon, hogy ilyen hosszú időre leállt a bajnokság, hiszen pontosan emlékszem, hogy október elején micsoda pozitív energiánk voltak, amelyeket nem tudtunk tovább vinni. Nehéz azt is feldolgoznunk, hogy a közönségünk is ki van zárva a játékból, hiszen ez a gyönyörű, kreatív sport tulajdonképpen nekik szól. Őszintén megmondom, hogy azon is elgondolkodtam már, hogy még mit kell tennünk azért, hogy egy országos televíziós közvetítésre méltassák a csapatunkat. De mi nem tehetünk mást mint, hogy tesszük tovább a dolgunkat, edzünk, készülünk egy még letisztultabb, érettebb, a védekezésből gyors átmenettel a támadásba eljutó modern kézilabdára. Ezekben a nehéz időkben komoly belső stressz alakult ki bennünk, amit csak megfelelő hormonok felszabadításával, tehát játékkal lehet majd feloldani. 


Következő mérkőzés:
Liga-kupa mérkőzés
2021.01.20., 18:30 óra.