A JOBBTÓL NEM SZÉGYEN KIKAPNI...

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.09.21.
A sportban ismerős ez a mondás, amit most megtapasztaltak a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club utánpótlás csapatai. Az első osztályban szereplő tizenöt évesek két vereséggel kezdték a bajnokságot és a felnőtt NB II-ben sem sikerült jobban megszorongatni a Veszprém tavalyi bajnokcsapatát. A mostani írásunkban megpróbáljuk az okokat megvizsgálni, az utánpótlás csapataink helyzetét elemzeni.

- A hétvégén, Székesfehérváron kezdtük az első osztályú U15-ös tornák sorozatát - nyilatkozta Orbán Ákos az MKC U15-ös gárdájának edzője. - Kelet, közép és nyugati csoportra van osztva az élvonal, amelyben mi a nyugati csoportban szerepelünk a Győr, a Székesfehérvár, a Szombathely, a Siófok, a Kozármisleny és a Nemesvámos gárdáival. Az egyértelmű, hogy ez a legerősebb csoport, mert igaz vannak nagyon jó együttesek a másik kettőben is, de ennyire sehol sem kiegyensúlyozott a mezőny. Pontosan tudjuk ezt, hiszen a tavalyi U14-es bajnokságban is ezekkel a csapatokkal találkoztunk, amelyek az idén még erősödtek is, hiszen régióközpontok, amelyekhez szívesen igazolnak a tehetséges gyerekek. A mi csapatunk a 2021/2022-es idényben szerepelt először az első osztályban és akkor az alapszakaszban nem sikerült pontot szerezni. Az U14-es mezőnyben a rájátszás alsóházában szerepeltünk, ahol viszont sikerült 12 pontot összegyűjteni. Így az alapszakaszban az idén csak részcélokat tűzhetünk ki, hiszen óriási bravúr lenne az is, ha a tavaszi rájátszásban a középső házba jutnánk. Országosan nézve nem lógunk ki lefelé az első osztályból, de itt a nyugati csoportban nagyon erősek az ellenfelek. Fejlődni azonban ebben a bajnokságban tudunk a legjobban és szerencsére a lányok nagyon lelkesek, tisztában vannak a lehetőségeinkkel, jól kezelik ezt a helyzetet. 


Mi az, amiben le van maradva a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club és hogyan tud egy ilyen az utánpótlásképzésben rendkívül fiatal klub előre lépni? 
- Elsősorban fizikálisan erősebbek az ellenfeleink, magasságban, termetben, izomzatban múlnak felül bennünket. Nyilvánvalóan nagyobb a merítési lehetőségük a kiválasztásnál és mivel ezeken a tornákon meg van határozva, hogy az első félidőben lehet nyitott a védekezés, a másodikban pedig hatos fallal kell kézilabdázni, ez döntő tényező. Ráadásul kötelező sort is cserélni már az első játérészben, amit szintén nehezebben tudnak megoldani a hozzánk hasonló kis csapatok. Mindezeket azonban csapatmunkával, mozgékonysággal, gyorsasággal lehet kompenzálni, amihez azonban rengeteg edzés, munka, idő kell. Azt is tudomásul kell vennünk, hogy a kiugró tehetségeinket nem tudjuk megtartani, így most a nyáron a NEKA-hoz igazoló Tolnai Fanni góljai is hiányoznak. Panaszkodni azonban felesleges, mert megvannak a feltételeink a munkához, a tizenhatos keretünkkel is megfelelően lehet dolgozni. Hozzánk is érkeznek ügyes játékosok, az irányító-átlövő Sebők Janka Csornáról, a jobbszélső Horváth Maja Répcelakról jött, valamint a serdülő csapatban készülő balátlövő Aszt Petra is játszhat nálunk, hiszen ő is 2008-as születésű. Csáki Annát pedig meghívták a serdülő válogatott szűkebb keretébe, de rajuk kívül is minden játékosunkról elmondható, hogy folyamatosan fejlődik. A csapat hozzáállása is kiváló, szorgalmasak a lányok, jobbak akarnak lenni, soha nem adják fel, ezért igazi öröm velük dolgozni. Egy klub utánpótlásának fejlődésében rendszer szükséges, hiszen a gyerekek minden évben korosztályt váltanak. Nagyon fontos lenne, hogy minden korcsoportban az első osztályban szerepeljünk és a mi U15-ös csapatunk alkalmas is lesz arra, hogy megtartsa vagy kiharcolja az élvonalat az U17-es, a régi nevén serdülő bajnokságban. 

Gyermekbajnokság leány U15 - I. osztály alapszakasz:
Mosonmagyaróvári KC - Szombathelyi KKA  11 - 30 (4 - 12)
Kozármisleny SE - Mosonmagyaróvári KC  28 - 16 (11 - 10) 
MKC: Kiss Lilla, Varga Lili (kapusok), Aszt Petra 4, Buga Léna, Csáki Anna 5, Csőrés Panka 1, Heszkó Panka 1, Horváth Maja 6, Mogyorósi Csenge 1, Nagy Zille 4, Ratkay Zsófia 1, Rámháp Csenge, Sebők Janka 3, Szalay Júlia 1, Varga-Kiszelka Derien.
Utánpótlás edző: Orbán Ákos 

Orbán Ákos: - Sajnos két vereséggel kezdtük a tornasorozatot Székesfehérváron, de a mostani ellenfeleink közül a Szombathelyi KKA nyerte a tavalyi alapszakaszt tavaly az U14-ben és a Kozármisleny SE volt a második. Az első mérkőzésen 10 - 12 percig tudtuk tartani magunkat, de ezt követően felőrölt bennünket a szombathelyi gárda. A Kozármisleny SE ellen tovább voltunk mérkőzésben, gyakorlatilag a teljes első félidő szoros volt, akkor mérkőzésben tudtunk maradni. A folytatásban viszont a hatos falukat már nem tudtuk áttörni, a nagy lövőiket pedig feltartóztatni, ami súlyosabb vereséghez vezetett. 

NB II. osztály - Észak-Nyugat - 02. forduló:
Mosonmagyaróvári KC U22 - Veszprém Pannon SE  27 - 32 (14 - 18) 
MKC: Takács Lili - Uzonyi-Varga, Baumgartner 3, Babinszky 5, Magyar B., Lázár 6, Szabó Cs. 3.
Csere: Bognár R. (kapus), Sefcsik 6, Lengyel L. 3, Dezséri 1, Forgács, Szakács A., Magyar F.
Utánpótlás edző: Bognár Róbert 

Bognár Róbert: - Nem vagyok, nem lehetek elégedetlen, hiszen a tavalyi bajnok ellen játszottunk egy tulajdonképpen szoros mérkőzést. Az első két forduló azonban megmutatta, hogy a felnőtt bajnokság élcsapataival még nehezen tudjuk felvenni a versenyt. Pontosan tudtuk, hogy átlövőik és az NB I-es tapasztalattal rendelkező beálló, Takács Bianka játékkapcsolata az erősségük, de ezt mégsem tudtuk levédekezni. Így hiába dolgoztunk, futottunk sokat, csak megszorítani sikerült az ellenfelünket, amikor két gólra felzárkóztunk. A kapusaink jól védtek, de rajtuk kívül csak a bátran, eredményesen kézilabdázó Sefcsik Nórát tudom kiemelni. Sok volt a hiányzónk, amit azért sajnálok, mert a teljes kerettel talán még többet is kihozhattunk volna ebből a találkozóból.


Következő mérkőzés:
Motherson-Mosonmagyaróvár - Dunaújvárosi KKA
2022.10.12., 18:00 óra.
Videók
összes videó