A MAGUNK ÚTJÁN…

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2020.10.04.
Soha nem könnyű értékelni a bajnokság egy szakaszát, még akkor sem, ha egy kimondottan sikeres periódusról van szó. Most mégis erre vállalkoztunk Dr. Hoffmann Lászlóval a klub régi-új szakmai vezetőjével, hiszen a szurkolóink, olvasóink jogosan várják el, hogy egy kicsit az eredmények mögé lássanak.


- Nagyon szépen mutat a bajnoki tabella, de ennek gyakorlatilag nincs semmilyen jelentősége - kezdte a beszélgetést az MKC szakmai igazgatója. - A bajnokság három kiemelkedő csapata közül csak a Siófok szerepelt valamennyi fordulóban. Sok az elmaradt mérkőzés tehát, így mi csak egy részeredményként tekintünk a jelenlegi helyezésre. Sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy honnan és hogyan szereztük meg ezeket a pontjainkat. Debrecenből, az MTK budapesti otthonából, Székesfehérvárról és Kisvárdáról elhozott pontok valamint a Vác elleni hazai siker nagyon értékesek. Azt pedig minden sportoló pontosan tudja, hogy egy világ van az egy gólos győzelem és vereség között. Nekünk pedig ez többször sikerült, tehát magunknak is feltettük már azt a kérdést, hogy mi lehet ennek a hátterében. 

- …a válasz?
- Eddig nem beszéltünk erről, de a klubban történt nyári változás ebben markánsan benne van. Most nyugodt körülmények között dolgozhatunk, megvalósíthatjuk az elképzeléseinket, mert nem szólnak bele a munkánkba. Mindenki a legjobbját akarja adni, amit így nekem sem tekintély elvi alapon kell összefognom. Sikerült olyan munkatársakat találnunk, akiket egy nagyon erős belső motiváció hajt, ez pedig ritka helyzet Magyarországon. Szakmai oldalról pedig ki kell emelnem, hogy a védekezésünk volt eddig jobb az ellenfeleinknél. Igaz másfél éve van együtt ez a csapatrész, ugyanazokkal a játékosokkal, ugyanazokban a pozíciókban, ugyanazzal a szisztémával. Támadásban pedig valóban minőségi kézilabdázók érkeztek hozzánk, akik a döntő pillanatokban hozzá tudtak tenni a játékunkhoz.

- Mostanában sokan mondják, hogy nem meglepetés az MKC szereplése. A klubban is számítottak ilyen bajnoki rajtra? 
- Mi már augusztusban megfogalmaztunk egy célt, ami nem publikus, de annyit elárulhatok, hogy a csapat ennek megfelelően halad. Ilyen sorozatra persze nem számítottunk, de abban feltétlenül bíztunk, hogy egy-egy találkozón meglepetést fogunk okozni. A sikerek pedig a leginkább abban segítenek, hogy a játékosok most már jobban hisznek önmagukban és az elvégzett munkában. Mi mindig többet gondoltunk róluk, mint amit ők gondoltak saját magukról, de még sok feladatunk lesz azzal, hogy ezek az arányok átforduljanak. Gyurka János kiválóan gazdálkodott a kerettel, amit megmutatott a legutolsó Békéscsaba elleni találkozó, ahol a már fejben és fizikálisan is holtfáradt csapat az utolsó negyedórában mégis nyerni tudott. Egy hosszú folyamat, első szakaszán vagyunk túl tehát, de jó érzésekkel, pozitív élményekkel gazdagodtunk, így megyünk tovább a magunk útján.

- Dr. Hoffmann László számára egyfajta önigazolás az MKC szeptemberi menetelése?
- Számomra meglepetés volt, hogy visszahívtak, de mindez olyan gyorsan történt, mintha el sem mentem volna. Én nem vagyok változékony ember, viszont még egyszer hangsúlyozom, hogy a klubban a körülmények, az eszközök, a módszerek változtak. Megvan minden ahhoz, hogy komoly, sikeres, meghatározó kézilabda csapat legyünk. Ehhez azonban hosszú távon kell gondolkodnunk, megfelelő ütemben kell haladnunk. A jelenlegi sikerünket így eszközként kell kezelni, mert amikor a szakma nagyon megelőzi a lehetőségeket, abba sokszor belerokkannak a klubok. Ez itt nem történhet meg és ez kimondva vagy kimondatlanul elsősorban az én felelősségem. 

- Végezetül beszéljünk a háttérben zajló munkáról, az MKC utánpótlásával kapcsolatos feladatokról…
- Egy klub utánpótlását sokkal nehezebb összerakni, mint akár az élvonalban is sikeres felnőtt csapatot. Azt a kérdést pedig fel sem akarom tenni, hogy érdemes-e, hiszen a mi tehetségeinket rendre elviszik a nagyobb forrásokkal rendelkező klubok. Mégis azt mondom, hogy kell a tömegbázis ahhoz, hogy a gyerekek megismerjék, megszeressék a játékot, kialakuljon egy lojális szurkolótábor. Biztosítanunk kell tehát a feltételeket az edzésekhez, a versenyeztetéshez, bíznunk abban, hogy az utánpótlásunkból mégis lesz olyan kézilabdázó, aki nem veszik el számunkra. Óriási szerepük van ebben az utánpótlás edzőknek és úgy érzem, hogy ilyen téren is alakulunk, tudunk egységesen dolgozni. Alapvető emberi igény, hogy tartozzunk valahová és a sport, egy klub, egy címer olyan, amivel lehet azonosulni. Nagyon fogunk figyelni arra, hogy a Motherson-Mosonmagyaróvári Kézilabda Club ilyen legyen.Az edzőpartnerét elnézve....Dányi Berni nem babonás!

Közzétette: Mosonmagyaróvári Kézilabda Club – 2020. április 23., csütörtök