A MUNKA MEGHOZTA A FEJLŐDÉST, AZ EREDMÉNYT - ORBÁN ÁKOS UTÁNPÓTLÁS ÖSSZEGZÉSEI

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.06.19.
A tavaly nyáron Mosonmagyaróvárra érkezett fiatal edző Orbán Ákos, két csapattal is dolgozott a 2021/2022-es idényben. Komoly kihívás volt az U14-es gárda felkészítése, amely az első bajnoki szezonját játszotta az élvonalban. A másik edzői feladata a tizenegy évesek csapatának irányítása volt, így most mindkét korosztály évének értékelésére kértük.

- Az U14-es lányokkal a szezon elején azt a célt tűztük ki, hogy az első félévben felzárkózzunk az első osztály csapataihoz, felvegyük azt a tempót, amit a legerősebb bajnokság követel - kezdte az első beszámolót Orbán Ákos. - Eredményeket tehát inkább a második félévben vártunk, abban bíztunk, hogy az idény végén meg is előzhetünk majd egy-két csapatot. Dunaújvárosban én már dolgoztam az első osztályban, tisztában voltam tehát azzal, hogy időre, türelemre lesz szükségünk az eredményekhez. Ezekre volt szükségünk ahhoz is, hogy megismerjük egymást, mint edző és csapata, valamint azt az edzésmunkát, ami ehhez a szinthez elengedhetetlen. Sajnos az alapszakaszt (Győri ETO KC, Szombathelyi KKA, Alba Fehérvár KC, Bajnok DSE Nemesvámos, Kozármisleny SE, Mosonmagyaróvári Kézilabda Club) győzelem nélkül zártuk, de ennek ellenére a célunkat részben elértük, mert az eredmények tekintetében jóval szorosabb mérkőzéseket játszottunk a félévhez közeledve, mint a bajnokság elején.


- Persze nem volt egyszerű tartani a lelket, a tüzet a lányokban, de ők is érezték, hogy egyre jobb találkozókat játszunk. Nagyon elhivatott, szorgalmas közösség az MKC U14, alig volt hiányzás az edzésekről, így fél év alatt, egyénileg és csapatként is rengeteget fejlődtek. Ezért a második félévben sorra került rájátszásban, a szintén hat csapatos alsóházban már minden meccsre úgy tudtunk kimenni, hogy esélyesek vagyunk a győzelemre. A lányok technikailag és taktikailag is rengeteget léptek előre, nagyon fegyelmezetten játszottak és azt gondolom, hogy a korosztályhoz, a képességeinkhez mérve kimondottan lendületesen kézilabdáztak. Az alsóházban a második helyen végeztünk, olyan jó utánpótlással rendelkező egyesületeket előztünk meg, mint például a Vác, a Budaörs és a Székesfehérvár, amelytől az ősszel még kétszer kikaptunk.

- A munkához nagy segítséget kaptam Szitás Bence erőnléti edzőtől és Blázsovics Norbert kapusedzőtől. A játékosokat tekintve, pedig szerintem a célokat elértünk, sőt egy jó csapatot építettünk, amely megállja majd a helyét a jövőben. Sikerült áthidalni a területi és az országos bajnokságok közötti színvonal különbséget, néhány találkozón pedig a gyors, pontos játékunkkal már dominálni is tudtunk. Egyénileg nem szeretnék senkit sem értékelni, kiemelni, mert a nagyon jól teljesítő húzóembereink mellé sikerült a támadásban és védekezésben is, meghatározó feladatokat adni gyakorlatilag minden játékosnak. Természetesen vannak olyan elemek, amelyeket még nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, amiket át kell gondolnom, formáznom a következő szezonra. Ez azonban az én kötelességem, amit élvezek is ezekkel a lányokkal, akik most is mindent megtettek azért, hogy jobbak legyenek!   

- Az U11-es csapatunk rengeteg olyan, új kislánnyal indult el, akik idén kezdték a kézilabdát, ezért természetesen az elsődleges cél az alapok megfelelő lerakása volt - folytatta a másik csapatának összegzésével Orbán Ákos. - Az első félév ennél a csapatnál is az ismerkedésről szólt, megpróbáltuk minden kislánynak megtalálni a számára legjobb pozíciót a pályán. Nagyon jó volt látni, hogy a gyerekek minden edzésre jó kedvvel, vidáman érkeztek, ezért viszonylag könnyen lehetett velük előre haladni.  Látszott a kicsiken, hogy fejlődni akarnak, figyeltek, szorgalmasan edzettek, ezért támadásban és védekezésben is sikerült gyorsan a megfelelő szintre jutni. Ebben a korosztályban nem számolják az eredményeket, a gólokat, így ezt én sem tettem, de az összképet figyelve biztos vagyok abban, hogy a mezőny elejéhez tartoztunk. Győr-Moson-Sopron és Vas megye területi rendszerű bajnokságában szerepeltünk, többek között négy Győri ETO KC és két Szombathelyi KKA gárdával.

- Nagyon magas szinten kellett tehát teljesítenünk, amihez viszont jó alapot adott, hogy egész évben kitartóan és becsülettel készültek a kislányok. A csapat magja fiatalabb volt ennél a korosztálynál, de egyértelműen ők húzták a csapatot, hiszen ők már egy-két éve együtt kézilabdáznak. Az új játékosokkal kiegészülve viszont egy kifejezetten jó fizikai adottságokkal rendelkező, magas, erős keretünk van, amelyben szerencsére balkezes is található. A következő szezonban is együtt dolgozunk majd, aminek nagyon örülök és itt is átgondolom mi az, amit javítanunk, erősítenünk kell. Abban bízom, hogy a lányok jövőre is lelkesek lesznek és le tudjuk rakni az első osztályhoz szükséges alapokat, amelyek ebben a csapatban bőven megvannak. 

- Nem volt könnyű két csapattal dolgozni, de nagyon sok örömet szereztek nekem a gyerekek és nem is fáradtam el annyira, amennyire eleinte gondoltam. Dunaújvárosban nagy hagyományai vannak a kézilabdának, így ott erősebb játékos keretekkel dolgoztunk, de Mosonmagyaróváron sokkal jobb a játékosok hozzáállása és a gyerekek, a szülők klubot is jobban szeretik.