ALKALMAZKODNUNK KELLETT A HELYZETHEZ - FARKAS VERONIKA ÖSSZEGEZTE A SERDÜLŐ CSAPAT IDÉNYÉT

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.06.11.
A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club két serdülő csapatot indított a 2021/2022-es idényben, egyet a másod, egyet pedig a harmadosztályban. Farkas Veronika irányította a korosztály erősebb gárdáját, akinek az évértékelőjéből egyértelműen kiderül, hogy nagyon nehéz szezont zárt az MKC serdülő csapata.

- Természetesen megértettem, elfogadtam azt, hogy a tavalyi serdülő csapatom legjobb játékosai feljebb léptek - kezdte az összegzést Farkas Veronika a csapat edzője. - Ésszerű volt ez megoldás, mert így lehetett megőrizni az ifjúsági csapat első osztályú tagságát. Viszont megélni, feldolgozni nem volt könnyű, mert ebben az évben arra is lett volna a lehetőség, hogy a serdülő gárda feljusson a legjobbak közé. Amikor csak lehetett megpróbáltunk élni azzal a lehetőséggel, hogy visszajátszanak a még serdülőkorú játékosaink, de a sűrű bajnoki program ezt nem igazán tette lehetővé.  


- Így azonban az egész évben létszámgondokkal küzdöttünk, 9 - 10 játékossal edzettünk, játszottunk, ami nagy terhet rótt a lányokra. Ez igaz fizikális tekintetben a javukra fordult, de sajnos voltak olyan játékelemek is, amelyeket nehezen tudtunk gyakorolni. Komoly problémát kellett tehát kezelnünk, bizony nekem is voltak álmatlan éjszakáim, de sok örömet is okozott a számunkra ez a bajnokság. Csapatként és egyénileg is rengeteget fejlődtek a lányok, akik kreatívabbak, rutinosabbak és önállóbbak lettek a játékban. Az erőnléti edzések pedig abban is segítettek, hogy bátran vállalták az ütközéseket a védekezésben és a támadások során. Ez a hozzáállásuk, alázatuk végül a lehetőségekhez képest kimondottan bravúrosnak mondható negyedik helyezéshez vezetett.

Az MKC serdülő csapatának bajnoki adatai:
II. osztály - Nyugat: 4. helyezés - 32 pont 
22 mérkőzés: 16 győzelem - 0 döntetlen - 6 vereség 
676 dobott gól - 513 kapott gól: +163 gólkülönbség 

Az MKC serdülő csapatának legjobb gólszerzői: 
Hajczinger Dalma: 18 mérkőzés - 118 gól 
Tolnai Fanni: 20 mérkőzés - 117 gól 
Bíró Luca: 20 mérkőzés - 74 gól 
Schuttovits Kamilla: 20 mérkőzés - 57 gól 

Az MKC serdülő csapatának legtöbb bajnoki mérkőzésen pályára lépő játékosai: 
20 mérkőzés: Bíró Luca, Petz Kincső, Schuttovits Kamilla, Tolnai Fanni, Zentai Csenge 
19 mérkőzés: Beke Bianka, Buga Réka 
18 mérkőzés: Hajczinger Dalma   
15 mérkőzés: Bertalan Nadin   

- Valóban dicséret, köszönet jár a csapatnak, a lányoknak ezért az eredményért, amit nagyon kemény munkával értek el. A két fiatal kapusunk Petz Kincső és Zentai Csenge jó teljesítményét a statisztikák is alátámasztják. Megfelelő kapusedzésekkel tehát ezen a poszton rendben leszünk a következő bajnokságban. A Győri ETO KC utánpótlásából érkező, nagyon gólerős átlövő Hajczinger Dalma sokat segített, hiszen kiválóak a fizikai képességei. Nála azt is sikernek könyvelem el, hogy újra megszerette a játékot, fel tudtuk hozni arra szintre, amit ő teljesíteni tud. A nagyon szorgalmas, alázatos Schuttovits Kamilla is rengeteget fejlődött, több poszton is jól játszott, pedig ő eredetileg szélső. Magyar Boglárka az év végére épült fel teljesen a sérüléséből és akkor ügyesen oldotta meg a számára is újnak számító beálló posztot. Buga Réka, Bertalan Nadin és Beke Bianka is megtették, amit tudtak, de az sem könnyítette a helyzetünket, hogy mindhárman balszélsők. 

- Külön szeretnék beszélni Bíró Lucáról, aki remekül teljesített, nagyon sokat lépett előre, de mégis abbahagyja a kézilabdázást. Ebben a korban már a játékosok is tisztában vannak lehetőségeikkel, képességeikkel, hiszen nem kislányok, hanem nagyon fiatal nők. Luca például tudja, hogy az ő termetével nem lesz profi játékos, ezért inkább a tanulásra összpontosít. Az ilyen döntéseket pedig el kell fogadnunk, mert ezen a szinten már komoly leterheltség megfelelni az elvárásoknak. Ez az eltökéltség megvan a karrierjét rendkívül tudatosan építő Tolnai Fanniban, aki 2008-as születésűként mérkőzéseket tudott eldönteni a serdülő bajnokságban. Ő azonban a NEKA-ban folytatja, amit szintén tudomásul kell vennünk és csak bízhatunk abban, hogy valóban működik az akadémia rendszer. 

- Ezek a példák is mutatják, hogy nem könnyű összeállítani egy eredményes serdülő csapatot, hiszen a leginkább ekkor változik a gyerekek élethelyzete. A második számú serdülő csapatunkkal történő összeolvadás mellett ezért most igazoltunk néhány tehetséges kézilabdázót alacsonyabb osztályokból. A következő szezont így 17-en kezdhetjük el, lesz tehát 14 mezőnyjátékosunk és 3 kapusunk, de jórészt 2077/2008-as születésű, tehát a korcsoportban nagyon fiatal kézilabdázók. Biztosan szükség lesz tehát időre, türelemre ahhoz, hogy az új csapatunk megcélozhassa a feljutást érő helyezést, amit így én inkább két éves projektben tudok elképzelni. - Az edzői munka tehát abban feltétlenül hasonlít az aktív játékhoz, hogy alkalmazkodni kell a helyzethez és abból kell kihozni a legtöbbet. Én sokat várok az új edzőcsarnok bevonásától, mert többet, kényelmesebben lehet majd edzeni, ami tovább fogja vinni az MKC jó hírét.