ANYAGI OLDALRÓL

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.04.16.
A hetekben megjelent egy összegző írás a Kisalföld újságban a megyei klubok helyzetéről, amelyet most kiegészítve a honlapunkon is közlünk. A körképben a koronavírus által okozott anyagi károkról számoltak be a három látványsport, a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda megyei képviselői.

Ebből kiderült, hogy a Motherson-Mosonmagyaróvárra is lassan százmilliós terhet ró a járvány. Guntram Thurnher az MKC elnöke elmondta, számukra is az elmaradt bevételek kiesése jelenti a legnagyobb gondot. 


- A PCR-teszteket előfinanszírozni kell, igaz később azok elszámolhatók, gyorsteszteket pedig a magyar szövetségtől kaptunk - fogalmazott az MKC első embere. - Így nem ezek jelentik a legnagyobb tételt a kiadások között, de költségeket jelentenek a pozitív PCR tesztek utáni sportorvosi kivizsgálások is. Sokkal komolyabb kiesést jelent viszont az, hogy hónapok óta nincs jegybevétel, a nézők hiányát így nem csak az Arénában érezzük, hanem a költségvetésben is. A bérleteseket is valamilyen formában kompenzálni kell, amire javaslatot fogunk tenni. Pontos összeget nem tudok mondani, de karácsony előtt nagyjából hetvenmillióra rúgott már a kieső összeg. Nem hiszem, hogy túlzás tehát azt állítani, hogy már százmillió körül járhatunk vagy annyi lehet a kiesés a szezon végére. Ráadásul többször is karanténban volt a csapatunk, hetekig nem volt meccsünk, aminek pedig megéreztük a hátrányait. Mindezek ellenére azon vagyunk, hogy a kiharcolt pozíciónkat megtartsuk a bajnokságban.

Ezek a mondatok jelentek meg a napilapban, ahol a Győri Audi ETO KC, az UNI Győr-MÉLY-ÚT és a Sopron Basket kosárlabda és a WKW ETO FC Győr valamint a Gyirmót FC Győr labdarúgó klubjainak vezetői nyilatkoztak. Az MKC elnökét azonban még tovább kérdeztük, elsősorban már előre nézve, a következő idényre figyelve.  
- Természetesen nagyon nehéz a jövőt tervezni ilyen helyzetben, hiszen még nem is látjuk a gondok végét. Az megszokott egy klub életében, hogy a kiadás oldal összegeit ismerjük, meg tudjuk állapítani, de bevételi lehetőségek most még kevésbé kiszámíthatóak. Egyrészt még egyáltalán nem látható pontosan, hogy milyen hatással lesz a járvány a gazdaságra a környezetünkben. Másrészt nehezebb a kapcsolattartás is a cégvezetőkkel, cégtulajdonsokkal, hiszen sokkal kevesebbet találkozunk. Nagyon átgondoltan, minden részletre kiterjedően kell tehát összeállítani a következő évi költségvetést. Ebben nem lehet hibázni, nem lehet kockáztatni, mert eleve sok a bizonytalan tényező az életünkben. Az nyilvánvaló, hogy nagyobb anyagi lehetőségekből könnyebben lehet gazdálkodni, Mosonmagyaróváron azonban maximálisan alkalmazkodni kell a lehetőségekhez. 
Még nem teljes a jövő évi keretünk, de a csapat váza már megvan, és azon dolgozunk, hogy szakmai és anyagi szempontból is a legerősebb játékos állománnyal vágjunk neki a 2021/20200-es idénynek. Az igazolások realizálása most azonban lassabb folyamat, hiszen a kluboknak, a játékosoknak sok olyan tényezőt is figyelembe kell venni, amelyek az előző években nem voltak jelen. A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club azonban kiharcolt a sportban, a szórakoztatásban egy rendkívül fontos szerepet a városban, a Szigetközben, amelyet meg kell őriznie. Minden erőnkkel azon leszünk tehát, hogy a nehézségek ellenére is biztosítsuk a minőségi kézilabdázás anyagi feltételeit a városban.          Következő mérkőzés:
Szombathelyi KKA- MKC
2021.05.08., 16:00 óra.