„AZ ELVÉGZETT MUNKA NEM HAZUDIK”

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.02.16.
Egy csendes hétköznapi délután, két edzés között kerestük meg Gyurka Jánost, akit a jegyzeteibe merülve találtunk az edzői irodában. A beszélgetést természetesen a gratulációval kezdtük, hiszen a Motherson-Mosonmagyaróvár továbbra is remekel az élvonalbeli bajnoki sorozatban.

- A gratuláció nagyon jól esik, köszönöm szépen a csapat, a szakmai stáb és a klub nevében - kezdte a beszélgetést az MKC edzője. - Valóban elmélyedtem a jegyzeteimben, hiszen folyamatosan előre tervezünk, a visszatekintést a kiértékelésekkel végezzük, miközben próbálunk naprakészek maradni. Én mindig így dolgoztam, amit persze nem lehet időben, órákban mérni, ezért annak nagyon örülök, hogy a munkatársaim ugyanígy tevékenykednek. A munka mennyiségéről pedig egy régi mesterem jut az eszembe, aki elmondta, hogy lehet sokat vagy keveset edzeni, de az igazán hasznos az, amikor az optimális mértéket találjuk meg. Nekünk ez mostanában sikerült, pedig komoly tempót megyünk és a játékosaink fizikai fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektettünk. Ezt bizonyítják a mérhető adatok is, hiszen most már folyamatosan hatvan felett van támadásaink száma, a 18 - 20-as hiba százalékunk pedig már a Siófok elleni mérkőzésen lecsökkent, a nemzetközi szinten is jónak mondható hat hibára. Elérünk majd egy szintre, ahol már nem tudunk tovább fejlődni, de most még fokoznunk kell az intenzitásunkat. Hat hónap alatt sok mindent megtanultunk, az is egyértelműen látszik, hogy jó úton járunk, de arra is figyelnünk kell, hogy ebben ne legyen törés. 


- Többször jegyezte meg jogosan, hogy az MKC csapatának nagyon rosszkor jött a járvány miatti kényszerű szünet. Most azonban úgy látszik, hogy talán a bajnokság második szakaszában még markánsabb lett a csapat. 
- A jó szeptemberi rajt után valóban ki volt hegyezve a csapat a bajnoki mérkőzésekre, amelyeknél azonban a pandémia miatt rendre piros lámpát kaptunk. Így nehéz volt átvészelni az októbertől, december végéig tartó időszakot, amikor igaz terveztünk, de azokból sajnos semmi sem valósult meg. Átszerveztük tehát a felkészülésünket és a készenléti állapot fenntartása mellett, a képességeket, az egyéni, technikai és a páros kapcsolatokat fejesztettük. A betegség után visszatérőket a protokollnak megfelelően építettük fel, a válogatott játékosainkat pedig a nemzetközi csatákba küldtük. Nagyon sokat beszélgettünk a lányokkal, a céljaink miértjét értelmeztük, magyarázatot adtunk arra, hogy mit miért csinálunk. Szerencsére ezek a feladatok jó százalékban sikerültek, december utolsó heteiben már teljes erőbedobással, akadályok nélkül tudtunk dolgozni. Az év utolsó előtti napján pedig, még nem szép és nem is jó játékkal, de már nagy sebességgel tudtunk győztes bajnoki mérkőzést játszani Békéscsabán. Azóta pedig megoldottuk a feladatainkat, igazolva a sportban jól ismert, „az elvégzett munka, nem hazudik” mondást.   

- Gyakorlatilag a bajnokság felénél járunk, ami után viszont felmerül a kérdés, hogy mire lehet elég az MKC teljesítménye az idei élvonalbeli bajnokságban?   
- A csapattal a zártkörű karácsonyi rendezvényen beszéltünk arról, hogy milyen mutatók kellenek egy éremhez a magyar bajnokságban. A hosszú évek tapasztalatai ugyanis ezeket megmutatják és nekünk ezek a részeredmények félévkor meg is vannak. Nekünk azonban továbbra is ciklusokban kell gondolkoznunk, hogy a nem várt, dédelgetett álmaink valóra váljanak. Az MKC csapatának ki kell vívnia a tiszteletet, el kell fogadtatni magát, hogy ne legyen szalmaláng a mostani szereplésünk. A jó eredményeket elérni ugyanis könnyebb, mint azokat megtartani, megvédeni, hiszen azok sokkal több erőt követelnek. Ebben mi még az út legelején járunk és kizárólag további, töretlen munkával tudunk előre haladni. Kellenek tehát a további sikerek, akár a meglepetés győzelmek, de többször elmondtam már a játékosoknak, hogy ebben a játékban, a jó támadó játékkal csatákat tudunk nyerni, viszont a jó védekezéssel trófeákat tudunk gyűjteni. 

- Az elmúlt mérkőzések azt mutatják, hogy a Motherson-Mosonmagyaróvár csapata teljesen összeállt és ez az állandóság előnyt jelenthet a riválisokkal szemben. 
- Egy jó csapat pont úgy épül fel, mint egy óramű, tehát minden fogaskeréknek megvan a szerepe. A csapatsportokban azonban szinte szabálynak tekinthető az is, hogy a jól működő kezdő soron lehetőleg nem kell változtatni. Nálunk most megvan ez a támadásban és védekezésben is kialakított tapasztalt kezdő hatos. Nincsenek kedvencek, de egy jó mérkőzés kezdés alapvetően meghatározhatja, akár a végjátékot is a kézilabdában. A fiatalok játéka pedig még ehhez nem elég kiszámítható, viszont az nagyon örömteli, hogy a padról érkezők - szándékosan nem cserejátékosokat mondok - sokat tesznek hozzá a játékunkhoz. Ennek ellenére vannak olyanok, akik ezt nem fogadják el, másként vagy többet akarnak játszani, aminek az eldöntése azonban az én feladatom. Nagyobb probléma a számunkra a nyolcadik játékosunk, a nézők, a szurkolók hiánya, mert ők itt minden nap szóba kerülnek, de így lassan eltávolodunk egymástól. Sajnos ezzel nem tudunk semmit tenni, de nagyon sajnáljuk, hogy nincsenek velünk, mert kizárólag velük lenne a bajnoki szereplésünk igazi sportélmény Mosonmagyaróváron. 

- Finoman érintette, hogy a mint mindennek, természetesen a sportban a sikernek is ára van. A kérdés így inkább az, hogy ki vagy mi jelent igazi veszteséget azok esetében, akik távoznak Mosonmagyaróvárról? 
- A munka a veszteség, amit elvégeztünk velük, mert mindenki sokat fejlődött itt. Viszont ha más terveik vannak, nem akarnak ennyit dolgozni, vagy olyanok az anyagi elképzeléseik, amelyeket itt nem lehet teljesíteni, akkor nem veszteség a távozásuk. Nekem az anyagi lehetőségeinkre nincs rálátásom, de természetesen tapasztalatból tudom, hogy ez milyen erő. Ráadásul nagyon kevés a játékos, sőt most a pandémia miatt kialakult helyzetben is előnyösebb feltételeket tudnak kialkudni a menedzserek. Nálunk hosszú a pad, a kézilabdázóink jó teljesítményére is felfigyeltek, tehát jelentős rotáció várható a játékos keretünkben. Ezek a tárgyalások, a következő évi csapat kialakítása azonban a szakmai igazgató felelőssége, amit egyeztetésekkel segíthetünk. Az biztos, hogy a jelenlegi egy éves szerződések hátrányát most megérezzük, tehát nekünk ezentúl hosszabb távra kell terveznünk. Abban pedig nagyon bízunk, hogy a szakmaiságunk, az eddig elért eredményeink néhány olyan fiatal játékos érdeklődését is felkeltette, akik komolyabb célokat tűznek ki maguk elé ebben a sportágban.Következő mérkőzés:
Bajnoki mérkőzés
2021.02.28., 15:00 óra.