AZ IFJÚ LOKOMOTIVA BIZONYÍTANI AKAR

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.01.13.
A szombaton 18.00 órakor kezdőd horvátországi mérkőzés előtt a házigazdákról szóló nagyon érdekes összeállítást is lefordítottuk a mosonmagyaróvári szurkolóknak. Ez is egyértelműen bizonyítja, hogy nagyon komoly mérkőzés vár az MKC csapatára Zágrábban.

A HC Lokomotiva Zagreb évek óta a horvát női kézilabda élmezőnyéhez tartozik és nemrég bizonyították, hogy olyan fiatal tehetségek alkotják a csapatot, akik szenvedéllyel játsszák a kézilabdát. A 2021-es EHF Női Európa Kupa döntősei, Nenad Sostaric edző vezetésével mindent elkövetnek, hogy az EHF Női Európa Liga A csoportjában is bizonyítani tudjanak.  

Főbb tudnivalók a csapatról:
Nenad Sostaric vezetőedző 2013-ban kezdett a csapattal dolgozni, egészen a 2017-es Challenge Kupa győzelemig és a 2021-es EHF Női Európa Kupa döntőjéig vezette őket. Sok játékosuk játszott a 2020-as Európa-bajnoki bronzérmes horvát csapatában. A zágrábi klub eddig három hazai bajnokságot nyert, illetve hatszor volt horvát kupagyőztes is. A “Lokosice” -ként is emlegetett csapat az MKS Perla Lublin elleni összesített 54 - 48-as győzelem eredményeként jutott tovább a csoportkörbe, a kvalifikációs fordulók harmadik körében.


A legfontosabb kérdés:
Képes lesz a Lokomotiva meglepni a tapasztaltabb ellenfeleket? A Lokomotiva két EHF döntőt tudhat maga mögött a Sostariccal való hosszútávú és kemény munkának köszönhetően. Mindemellett ez az első EHF Európa Liga csoportkörös szereplésük, így ez remek motiváció a játékosoknak, akik az előző szezonban pályára léptek a Rincon Fertilidad Malaga ellen az Európa Kupa döntőjében. 
“Ebben a szezonban az motivál minket leginkább, hogy Európa legjobb csapatai ellen is játszani fogunk. Kiérdemeltük a helyünk közöttük, és ezután is bizonyítani fogjuk, hogy mi is ide tartozunk.” - nyilatkozta a csapatkapitány, Dora Kalaus. 

Kétség sem fér hozzá, hogy a Lokomotiva elleni győzelem nem lesz könnyű feladat az A csoport klubjainak. A horvát második helyezett nehéz dió lehet, hiszen ebben a szezonban veretlenek a hazai ligában, beleértve a régi rivális Podravka Vegeta csapata elleni, idegenben szerzett 25 - 17-es győzelmet is. A csapatban mindenki maximálisan megbízik Sostaric munkájában és újításaiban. A kiegyensúlyozott csapat a nyár folyamán új játékosokat is igazolt, köztük az EHF EURO bronzérmes Josipa Mamicot, a fiatal védőt Ana Malecet és az átlövő Tena Petika-t. A jelenleg is a nemzeti válogatottban játszó öt játékossal, fiatal tehetségekkel és kiváló kapusokkal, az élen Lucija Besennel (a képen), merész, harcias és összetartó játékot várhatunk a csapattól a pályán. 
“Ez az első szereplésünk ebben a versenyben és az a célunk, hogy minőségi játékot és összetartó csapatszellemet mutassunk. Az, hogy az EHF Európa Liga csoportkörében játszhatnak, az egyik legfontosabb megerősítés egy ilyen fiatal csapat számára. A médiajelenlét és a TV közvetítések már csak hab a tortán, remélem, hogy jobban felhívják a figyelmet a női kézilabdára és a többi sportra a városunkban, Zágrábban.” - mondta a csapatvezető Klaudija Bubalo. 

A reflektorfényben:
Stela Posavec 
A 25 éves belső játékos kilenc évesen kezdte karrierjét Zrinskiben, tíz perccel fiatalabb ikertestvérével, Paulával együtt. Stela Posavec 2016-ban csatlakozott a Lokomotivához, majd két évvel később a felnőtt nemzeti válogatott tagjaként lépett pályára az Európa-bajnokságon. Ezen a versenyen öt gólt szerzett a horvát győzelemmel záruló, Dánia elleni bronzmeccsen. Az előző szezon Európa Kupáján Posavec összesen 38 gólt dobottt. A jelenlegi szezon kvalifikációs meccsein lőtt 13 gól is mutatja fontos szerepét a csapatban, és remek párost alkotnak egy másik, szintén ígéretes fiatal tehetséggel, Ana Maleccel. 

Milyennek látják az esélyeiket? 
A Lokomotiva szembenéz az európai klubversenyen újoncnak számító Motherson- Mosonmagyaróvárral, a norvég Sola HK-val és a francia Besançon Femininnel. 
“Úgy vélem, a játékunk egyik legfontosabb jellemzője az, hogy mindegyik meccsünkön szívesen játszunk az esélytelenebb félként. Mindig egységként lépünk pályára és a legjobbat nyújtjuk, éppen emiatt azt gondolom, mindenki ellen van esélyünk.” -mondta Kalaus. 

Érdekesség:
Klaudija Bubalo
(szül. Klikovac) csapatvezető korábban horvát kézilabda-játékos volt, ő tartja a legtöbb női nemzeti válogatottban szerzett gól rekordját (769). Mély kapcsolatot ápol a Lokomotivával, 13 évesen itt kezdte a karrierjét és 15 évet töltött a klubnál, mielőtt a Metz csapatához igazolt 2000-ben. 2004-től visszatért a zágrábi klubhoz, azóta is menedzseli őket egyéb, sporttal kapcsolatos munkái mellett. 

Mit mondanak a számok? 
A csapat büszke fiatal tagjaira, fontosnak tartják, hogy értékes pályán töltött perceket adjanak az ígéretes tehetségeknek, amely elengedhetetlen a fejlődésükhöz. A legfiatalabb játékos 16, a legidősebb 27 éves. A csapat mindössze 21,4 éves átlagéletkora tökéletesen illeszkedik Sostaric elképzeléseihez a csapatösszetételről. Mindössze egy külföldi játékosuk van, a fiatal macedón balhátvéd, Andrea Sedloska. 

Távozások és új igazolások: 
Érkezők: Lara Buric (RK Sesvete), Ines Lisjak (ZRK Umag), Ana Malec (ZRK Bjelovar), Josipa Mamic (ZRK Bjelovar), Tena Petika (Kisvárdai Kézilabda Club), Nives Stanic (RK Tresnjevka) 
Távozók: Larissa Kalaus (HC Podravka Vegeta), Paula Posavec (RK Krim Mercator), Ana Maria Gavric (Brest Bretagne Handball), Nika Vojnovic (ZRK Bjelovar), Kristina Prkacin (Szombathely KKA) 

Korábbi eredmények:
EHF Kupa: döntős 2020/21 
EHF Bajnokok Ligája: csoportkörös meccsek: 2014/15 
Challenge Kupa: győztes (1): 2016/17 
Elődöntő (2): 2011/12, 2017/18 
Kupagyőztesek Európa-kupája: második helyezett (2): 1995/96, 1997/98 
IHF Kupa: győztes (1): 1991/92 
Horvát bajnokság: 3 győzelem 
Horvát kupa: 6 győzelem