Az MKC gyermek bajnokságokban történő szereplésének rövid értékelése

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2018.11.06.
A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club különböző gyermek korcsoportjainak munkájáról kaptunk egy anyagot Kránitz János utánpótlás edzőtől. A kézilabda szakember írásából pontosan megismerhetjük a legfiatalabb játékosaink felkészülését és a versenyeztetésük eredményeit.
A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club 2018. szeptember 22. óta szerepel az MKSZ szervezésében zajló gyermekbajnokságban. A Magyar Kézilabda Szövetség versenysorozatban három korcsoportban szerepelünk: U11, U12, U13. Az U11-ben a 2008-2009-ben, az U12-ben a 2007-2008-ban és az U13-ban a 2006-2007-ben született gyermekek szerepelnek. Az első két csoport Kránitz János irányítása alatt készül és Farkas Vera pedig az U11-es csapatot irányítja. Az MKC – ben még aktívan kézilabdázó Farkas Verának azonban az NB I.-ben való szereplése, nem mindig teszi lehetővé a folyamatos közös munkát. A 2006-os, U13-as játékosok pedig szintén csak alkalmanként tudnak részt venni az edzéseinken, mert többen már Vura József edző irányítása alatt készülnek az U 14-es és a serdülő csapatokban.

A korosztályos bajnokságokon való részvétel azonban kiváló lehetőséget biztosít az addig elvégzett munka értékelésére és a játékosok tapasztalat szerzésére!
Az U 13-as korosztályban rendkívül erős mezőnyben versenyzünk. Többek között a négy Győri ETO KC csapat mellett, a veszprémi Éles KISE is meghatározó csoportunkban. Vannak azonban számunkra is legyőzhető ellenfelek. mint például a Lébény, Répcelak, és a Bősárkány. Mindenképpen az a legfontosabb szempontunk, hogy játéklehetőséget kapjanak gyermekeink. A jobbtól csak tanulni lehet, a velünk egy „súlycsoportban” lévőkkel pedig jó mérkőzéseket játszunk. Az eddig lejátszott hat mérkőzésből ötöt elveszítettünk, egyet viszont megnyertünk. A nyerhető mérkőzések közül azonban még kettő hátra van és így lehetőségünk van javítani az eddigi mérlegen. A mérkőzésekre Kránitz János kíséri el a csapatot.

Az U 12-es csoportban az eddig lejátszott hat mérkőzésből ötöt sikerült megnyernünk. Ezek a mérkőzések kivalló lehetőséget nyújtanak az edzésen gyakoroltak megvalósítására. A jó szereplésnek egyik záloga a 90%-os edzéslátogatottság, valamint a több tehetséges gyermek kiváló játéka. Ez utóbbi a jövőt illetően minden képen figyelemre méltó! A játékosok képzése és versenyeztetése itt is Kránitz János edző feladata. Az U11-es csoportban több 2008-as születésű játékos is meghatározó szerepet játszik. Fiatalabbak pedig szintén jól helytállnak mérkőzésről-mérkőzésre. Az eddig lejátszott mérkőzésekből négyet megnyertek és egyet elvesztettek. Viszont itt is jó lehetőség mutatkozik a további mérkőzések megnyerésére. Természetesen a legfontosabb cél a gyermekek versenyeztetésekor továbbra is a megfelelő képzés és tapasztalat szerzése! Amikor Farkas Verának lehetősége van akkor az Ő irányításával vesznek részt mérkőzéseken.

A gyermekek képzése heti három alkalommal, más-más időtartammal történik. Az edzések látogatottsága jó. Tapasztalataink szerint szeretnek edzésre járni ezek a fiatal kézilabdázók. A tanulással összeegyeztethető módon készülnek a különböző mérkőzésekre. A szülők döntő többsége figyelemmel kíséri gyermekek fejlődését. Több szülő pedig kiemelte, hogy a sportolás lehetősége, mennyire pozitív hatással bír a gyerekek mindennapjaira és a tanulásra!