AZ MKC UTÁNPÓTLÁSA IS MUNKÁBAN

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.08.02.
Elsőként a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club ifjúsági csapata kezdte el a felkészülést a 2022/2023-as bajnoki szezonra, de hétfőtől már munkába állt a serdülő és az U15-ös gárda is. A nyári alapozásról, a csapatokat érintő változásokról Bognár Róbertet a klub utánpótlás szakmai vezetőjét kérdeztük, aki az ifjúsági keret edzőjeként, a korosztályos és az NB II-es felnőtt bajnokságra készül.

- Ebben az idényben már a nemzetközi trendhez alkalmazkodva U19-es csapat a hivatalos nevünk, az ifjúsági kifejezést nem fogjuk használni - mondta a szakember. - Az edzéseket 2022 július 20.-án kezdtük, hiszen a felnőtt csapathoz hasonlóan, az első osztályú U19-es bajnokság is szeptember első napjaiban kezdődik. Hat hetes felkészülést terveztünk, amiben figyelünk a fokozatosságra, de már eljutottunk a napi két foglalkozáshoz. Lesz hét edzőmérkőzésünk, három alkalommal, egy-egy délelőtti és délutáni mérkőzés duplázással és zárásként, egy német alsóbb osztályú, a regionális bajnokságban játszó felnőtt csapat ellen. 


- Milyen változások történtek a nyáron a keretben, milyen létszámmal dolgozik az a csapat, amelynek az elmúlt évekhez hasonlóan két pontvadászatban kell helytállnia?
- Huszonkettes kerettel dolgozunk, így bátran kijelenthetem, hogy most indulunk a legerősebb játékos állománnyal. Kizárólag olyan kézilabdázók távoztak - Dávida Gréta, Fekete Fanni, Paróczai Eszter - akik már kiöregedtek az U19-es bajnokságból, viszont a tavalyi serdülő csapatból felkerültek hárman - Gyurkó Lili irányító, Hajczinger Dalma jobbátlövő, Magyar Boglárka beálló - és sikerült új játékosokat is igazolni. A Győri ETO KC csapatából érkezett Benczik Liza beálló és két kapus, Takács Liza és Takács Lili, akik testvérek. Budapestről Ágoston Lilla irányító és Magyar Flóra balszélső igazolt hozzánk, Siófokról pedig az irányító-átlövő Szakács Alexa. Négy olyan kézilabdázónk maradt - Dezséri Zsófi, Gutecz Réka, Lázár Jázmin, Szabó Csenge - akik az NB II-es felnőtt bajnokságban fognak szerepet kapni, a többiek pedig mindkét bajnokságban pályára léphetnek. Bízom abban, hogy egy olyan egészséges versenyszellem alakul ki, amely jó irányba fogja befolyásolni a teljesítményünket. Az eddig elvégzett munka, a lányok kimondottan intelligens, szorgalmas hozzáállása ugyanis nagyon bíztató. 
A teljes keretünk a következő: Ágoston Lilla, Babinszky Lara, Baumgartner Evelin, Benczik Liza, Bognár Réka, Dezséri Zsófi, Forgács Boglárka, Gutecz Réka, Gyurkó Lili, Hajczinger Dalma, Lázár Jázmin, Lengyel Lilla, Magyar Boglárka, Magyar Flóra, Sefcsik Nóra, Soltész Kira, Szabó Csenge, Szakács Alexa, Sztranyovszky Laura, Takács Lili, Takács Liza, Uzonyi-Varga Adél.

- Hétfőn a serdülő és az U15-ös gárda is elkezdte az edzéseket, mi a helyzet az indulásnál ebben a két rendkívül fontos korosztályban? 
- Továbbra is Farkas Veronika irányítja a serdülő csapatunkat, az U15-ös gárdával pedig Orbán Ákos lépett feljebb. Ez a folytonosság nagyon fontos, hiszen a gyerekek így tovább fejlődhetnek a már megszokott edzőikkel. A serdülőknél tavaly komoly létszámgondokkal küzdöttünk, ezért most kiemelten figyeltünk a megfelelő keret kialakítására. A tavalyi második számú serdülő csapatunkból a szélső Lengyel Alexandra, a beálló Rigó Virág és a kapus Szikra Kata folytatja az első csapatban. Négy új játékost pedig igazoltunk, ami azt mutatja, hogy egyre több fiatal játékos lát esélyt, komoly perspektívát az MKC-ban. A 2008-as születésű, 182 cm magas átlövő Aszt Petra Solymárról, Skorcze Vivien irányító Tatáról, Horváth Zsanna beálló az Éles kézisuliból, Czigány Enikő irányító pedig Répcelakról érkezett. Többen Győrből ingáznak, de nagy segítség az is, hogy a Kossuth Gimnázium tanulóiként, itt a városban kollégisták. Jelenleg tizenhat játékossal készül tehát a serdülő csapatunk, de érkezhet még egy-két új játékos a napokban. Azt viszont nagyon sajnáljuk, hogy a másodosztályú serdülő bajnokságban csak tizenegy csapat fog versenyezni, mert ez kevés mérkőzést jelent majd ebben a korosztályban. 

- A tizennégy évesek tavaly megismerhették viszont az első osztályú küzdelmeket. Orbán Ákos és csapata az U15-ös korcsoportban is a legmagasabb osztályban fog szerepelni?
- A tavalyi U14-esek az idén is a legjobbak között fognak versenyezni és nagyon bízunk abban, hogy hasznosítani tudják majd az első élvonalbeli évük tapasztalatait. Az vitathatatlanul veszteség, hogy a nagyon tehetséges átlövő Tolnai Fanni a NEKA játékosa lett, de ebben a korosztályban elsősorban csapatban gondolkodunk. A létszám itt megfelelő, így hiányposztokra kerestünk játékosokat, a balkezes szélsőt, Horváth Maját Répcelakról és az irányító Sebők Jankát pedig Csornáról igazoltuk Mosonmagyaróvárra. Vannak tehát feladataink, nagyon várjuk az új munkacsarnok átadását, de most is minden feltétel adott a munkához. Augusztusban elkezdik az edzéseket a kisebb korosztályú csapataink, a jövő héten például az U14 kezdi meg a munkát. Így a szeptemberi iskolakezdéskor már teljes létszámmal fog dolgozni az utánpótlásunk, amelyhez néhány új, fiatal edző is csatlakozik.