BALATONI TESZTMÉRKŐZÉS

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.07.26.
A Nemzeti Kézilabda Akadémia csarnoka adott otthont a Motherson-Mosonmagyaróvár első nyári felkészülési mérkőzésének. Az ellenfél az egy hétig Balatonbogláron edzőtáborozó Debrecen gárdája volt, amely ellen egy igazán jó tempójú, elsőre színvonalas tesztmérkőzést játszott az MKC.

DVSC Schaeffler - Motherson-Mosonmagyaróvár  30 - 25  (16 - 12) 
Felkészülési mérkőzés - Balatonboglár NEKA csarnok, zárt kapus  
2022 július 26. kedd 17.30 óra  
Vezette: Fekete Tamás - Tóth Dávid  


Debrecen: Gabriel - Töpfner 3 (2), Hámori 1, Vámos P. 3, Bordás 1, Jezsikava, Vámos M. 2.  
Csere: Torda (kapus), Hornyák D., Costa 4, Petrus 7, Planéta 4, Kácsor 3, Tóvizi, Szabó N. 2.  
Edző: Szilágyi Zoltán   

Mosonmagyaróvár: Szemerey - Mihály 1, Lancz, Pásztor 3, Ivancok 4, Kovács P. 4, Hajtai.  
Csere: Mistina (kapus), Bardi 4, Stranigg Zs. 2 (2), Asanin 2, Tóth N. 1, Albek 1, Faragó 1, Sztankovics 1, Csire 1.  
Edző: Gyurka János   

Kiállítások: 6, ill. 6 perc  
Hétméteresek: 3/2, ill. 4/2 

A fekete szerelésben pályára lépő mosonmagyaróvári csapatból két Tóth hiányzott, a keresztszalag műtét után rehabilitációs munkát végző Tóth Gabi, valamint kisebb sérülés miatt, most Tóth Eszter is. A piros mezeseknél a német válogatott kapus Giegerich szintén műtét után lábadozik, Csernányszki Liliána és Panyi Anna pedig a korosztályos Európa-bajnokságra készülnek a magyar válogatottal. 
A mérkőzés legelején a DVSC szerzett vezetést, amit Kovács Patrícia okos passza után Pásztor Noémi egyenlített ki egy szép ejtéssel. A 2022/2023-as idényben a Motherson-Mosonmagyaróvár első góljait a beálló szerezte, aki triplázott az első tíz percben. Így mindig sikerült kiegyenlíteni a debreceni vezetést, ami csak tizenkettedik percben nőtt két gólra, amikor már másodszor került emberhátrányba az MKC. 
Öt - hármas DVSC vezetésnél megszakadt a mérkőzés, mert a pálya egyik sarkában olyan csúszós volt a játéktér, hogy veszélyes lett volna ott folyttani a mérkőzést. A csapatok tehát átköltöztek a szomszédos pályára, de az egyrészt időbe telt, másrészt az online közvetítést sem lehetett onnan folytatni. Abban pedig csak bízni tudunk, hogy a nedvességen megcsúszó Lancz Barbora nem szenvedett komolyabb sérülést. 
Ez a kényszerű leállás természetesen alaposan megzavarta a csapatokat, de szerencsére a Mosonmagyaróvár kicsivel hamarabb tudott alkalmazkodni a helyzethez. Sikerült kiegyenlíteni, amire a „házigazdák” azzal válaszoltak, hogy pályára lépett Kácsor, Planéta és Tóvizi. Tóth Nikolett lőtte az első gólt az MKC új igazolásai közül, de a különbség visszaállt a két gólos DVSC vezetésre. A cserék azonban most az MKC számára hoztak fordulatot, Albekk Anna, Faragó Luca és Sztankovics Kyra is bemutatkozott az MKC-ban, sőt az utóbbi két játékos mindjárt ügyes gólokat is szerzett. 
Egyenlített a Motherson-Mosonmagyaróvár, ezért Szilágyi Zoltán időt is kért, vélhetően röviddel a félidő vége előtt. Sajnos ezt pontosabban nem lehetett megítélni, mert ezen a pályán már nem volt időmérő óra… Nagy rohanás jellemezte ekkor a találkozót, amiből a Planéta Szimonetta vezérletével a Debrecen jött ki jobban. Sajnos az MKC büntetőt, ziccereket rontott, amire azonban némi mentség, hogy ilyen felállásban először játszottak együtt a mosonmagyaróvári lányok. A játék képe alapján, az első félidőben szerzett debreceni előny reális volt, de a gólkülönbség kicsit talán túlzó.           

Az első harminc perc tipikus idény eleji játékot hozott, amiben látszott, hogy a DVSC-nek valóban két teljes értékű, nagyon erős sora lesz ebben a szezonban. A francia válogatott kapus Catherine Gabriel is komoly erősítést jelent, tehát így ezeket összefoglalva feltétlenül dicséret járt Gyurka János csapatának, hogy szoros félidőt tudott produkálni. 
A Mistina - Sztankovics, Albek, Tóth N., Faragó, Ivancok, Stranigg Zs. csapat kezdte a második játékrészt, akiknek a második harminc elején nem sikerült a kapuba találniuk. Ezt a Debrecen sokkal rutinosabb sora két góllal büntette, ami így már tekintélyesebb előnyt jelentett. 
Kovács Patrícia, Bardi Fruzsina, Mihály Petra és Tanja Asanin beállásával azonban ismét sikerült felzárkózni, de érezhetően nem volt könnyű átjátszani a debreceniek, erős, magas, válogatott kézilabdázókból álló hatos falát. A félidő felénél így 20 - 16-os DVSC vezetést mutatott a zsűriasztalon lévő tábla, amin viszont lehetett volna szépíteni egy értékesített hetessel. Csire Fanni is pályára lépett, a DVSC-ben pedig a két Vácról érkezett játékos összeszokottságára alapozott ekkor Szilágyi mester. Szinte állandósult a négy gólos különbség a két csapat között, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a Debrecen könnyebben, gyorsabban tudott gólokat szerezni.                
Megpróbált viszont hajrázni az MKC és ez azt eredményezte, hogy két gólra meg tudta közelíteni a hajdúságiakat. Vissza is jött a pályára Planéta, a kapuba pedig Gabriel, mert ebben a szakaszban a gyors játék kicsit megzavarta a Debrecent. Jó játékot, sőt így még kis izgalmakat is hoztak az utolsó percek, amelyek végén a DVSC Schaeffler bebiztosította a győzelmét. A találkozó végén azonban bátran ki lehet emelni, hogy egyrészt nagyon hasznos gyakorló találkozót játszott az MKC, másrészt egy a női kézilabdázás élvonalba tartozó csapat ellen, a játék sok periódusában nagyon jól helyt tudott állni. 

Gyurka János
: - Azt gondolom, hogy egy komoly tempójú, rendkívül hasznos felkészülési találkozót tudtunk játszani. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez tulajdonképpen még csak a hetedik labdás edzésünk volt. Ezért érezhető volt, hogy a védekezésünk működött jobban, mert azzal már többet foglalkoztunk. A támadások során azonban az új játékosaink még ismerkednek a rendszerekkel, a formációkkal. Nagyon remélem, hogy Lancz Barbora nem szenvedett súlyosabb sérülést, mert az viszont látszik, hogy ezzel a kerettel színesebb, kreatívabb kézilabdát tudunk majd játszani.    

Szilágyi Zoltán: - Nagyon dinamikus, jó gyakorló mérkőzést játszottunk, sokat cserélhettünk, kisérletezhettünk, ami ebben a szakaszban talán a legfontosabb. Az látszott, hogy mindkét csapat komoly felkészülési fázisban van, így a játékban vagy az eredményben sokkal többet várni nem is lehetett.     


Fotók: Nász Nikolett