Bemutatjuk az MKC új orvosát

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2018.11.19.
Az elmúlt időszakban több orvos is dolgozott az MKC csapatánál és ez nem volt igazán optimális állapot a játékosaink számára. Ráadásul a bajnokság első harmadában példátlan sérülés-sorozat is hátráltatta a csapatunkat.
Nagy szükség volt tehát egy olyan doktorra, aki felkészülten és lelkiismeretesen végzi el a csapatorvosi teendőket. A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club, Dr. Rumi Márk személyében találta meg a megfelelő szakembert, akit a következő írásban ismerhetnek meg.

"Ortopéd és baleseti sebész szakorvos vagyok – kezdi a bemutatkozást Dr. Rumi Márk, az MKC új orvosa. 2008 – ban végeztem a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán és utána egy évig Győrben voltam rezidens. Ezt a két éves képzést a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház baleseti sebészetén kezdtem, de már Németországban fejeztem be. Az elmúlt hat évben ugyanis Bajorországban dolgoztam és így a baleseti sebész szakvizsgát is Münchenben szereztem meg. Tavaly december elején költöztem vissza Magyarországra és a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban helyezkedtem el."

Az ortopéd és baleseti sebész szakterülete talán a legmegfelelőbb a sportorvosi munkához. Viszont ha jól tudjuk, külön sportorvosi vizsgát is kell tennie?

"Tavasszal fogom megcsinálni a sportorvosi tanfolyamot, mert legközelebb akkor indul ilyen képzés. Az MKC csapatánál is úgy kezdtem el dolgozni, hogy alá is írtam erről egy nyilatkozatot. Kizárólag szakorvosok vehetnék részt ezen a tanfolyamon, amely biztosan hasznos lesz a gyakorlati munka szempontjából. Orvosi tekintetben sokat aligha fogunk tanulni, de ennek a területnek a tapasztalati fontosak lehetnek abban, hogy jól tudjam elvégezni majd a dolgomat a csapat körül."

Egészen biztosan szereti a sportot, a kézilabdát, ha jelentkezett erre a feladatra. Volt már valamilyen sport kapcsolata vagy sportolói múltja?

"Az édesapám megyei első osztályú labdarúgó volt, tehát a családunkban komoly szerepe volt a sportnak. Én magam is megpróbálkoztam a focival és középiskolásként játszottam néhány szezont a megyei bajnokságban szereplő Nyalka csapatában. Amikor már Győrbe költöztünk, a Révai Miklós Gimnáziumban is sportoltam. Később viszont a tanulás és az egyetem azonban fontosabb volt és a focizás elmaradt. A kézilabdát, mint sportágat mindig nagyon szerettem, de eddig csak néző és szurkoló voltam."

Az élsportban dolgozni egy életformát is jelent, hiszen a mérkőzések jórészt a hétvégeken vannak. Nem jelent ez gondot a napi munkája és a családja szempontjából?

"Alaposan átgondoltam azt, hogy mivel jár ez a munka, mielőtt elfogadtam az MKC felkérését. A kórházi munkámmal össze tudom egyeztetni a csapatorvosi feladatokat és a hétvégéket, az utazásokat és a mérkőzéseket is tudom vállalni. Egyelőre egy szezonra kötöttünk szerződést és én ezt maximális odafigyeléssel akarom megoldani. A feleségem pedig hetek óta rendszeresen jár az MKC mérkőzéseire és nagyon élvezi is azokat. Fantasztikusak a csapat szurkolói és maguk a találkozók is nagyon magas színvonalúak és izgalmasak."

Feladata pedig bőven van sajnos, hiszen ez egy kemény sportág és mi pedig elég balszerencsések is vagyunk a sérülések terén mostanában. Milyen tapasztalatai vannak eddig a lányok egészségügyi állapotát illetően?

"Az elmúlt hetekben az volt a legfontosabb, hogy játékra kész állapotba hozzuk a játékosokat. Szerencsére ebben nagyon jól tudtunk együtt gondolkodni Bognár Róbert vezetőedzővel és Tóth Ferenc masszőrrel. A most következő felkészülési időszakban azonban többet kell foglalkozni a sérülések háttérével és a megelőzéssel, valamint a folyamatos kontrollvizsgálatokkal. A lányok nagyon tisztelettudóak, nyitottak és bizalommal fordulnak hozzám. Jól láthatóan örülnek annak, hogy szükség esetén akár napi kapcsolatot is tudunk kialakítani. A most beszerzett orvosi műszerek is segítségünkre vannak, és sokat segíthet majd a gyógytornász Forrás Fernanda is. A sérülések rendbehozatala és a regeneráció szempontjából nagyon jó lesz a most következő hosszabb bajnoki szünet. A legjobb tudásunk szerint ki is használjuk ezt az időszakot, hogy a folytatásban kevesebb egészségügyi problémája legyen az MKC csapatának."
Következő mérkőzés:
Hamarosan!
Videók
összes videó