BIZONYTALAN A FOLYTATÁS AZ UTÁNPÓTLÁSBAN

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.04.12.
A koronavírus harmadik hullámának elején felfüggesztette a Magyar Kézilabda Szövetség az utánpótlás bajnokságokat és tornákat. A felfüggesztések határideje pedig azóta csak tolódik, hiszen a járvány még mindig megakadályozza a versenyeztetést. Ennek a hatásairól, az esetleges újrakezdésről kérdeztük Bognár Róbertet az MKC utánpótlás igazgatóját.

- Más hivatalos értesítést még nem kaptunk, így egyelőre a jelenleg érvényben lévő felfüggesztési határidő április 30. - mondta bevezetésként a szakmai vezető - Arra azonban számítani lehet, hogy az utánpótlás bajnoki sorozatként már nem fogja tudni folytatni a versenyeket. Ennyi elhalasztott mérkőzést ugyanis nem lehet pótolni, ennek nincsenek meg a szakmai, szervezési és létesítmény feltételek. Így én sem vagyok a folytatás híve, mert az ráadásul még komoly sérülés veszéllyel járna. Olyan híreket hallottunk, hogy kötelezettségek nélkül játszhatnak majd mérkőzéseket az utánpótlás csapatok májusban. Mi pedig szeretnénk is élni majd ezzel a lehetőséggel akár edzőmérkőzések, akár minitornák rendezésével. A hátralévő időben pedig örülni fogunk, ha legalább az ifjúsági keret NB II-es és a serdülők Győr-Moson-Sopron megyei felnőtt bajnokságát be lehet majd fejezni.  


- Sajnos még mindig jelen időben kell kérdezni, hogy mennyire befolyásolja az utánpótlás munkáját a járvány?
- Szerencsére nagy számban nem fordultak elő fertőzések a gyerekeknél, de sok volt a kontakt személyek miatti karantén. Most például a serdülő csapatunk kezdte el a második tíz napos szünetét, pedig ők eddig szerencsések voltak, kevesebbet kellett kihagyniuk. Nyilvánvalóan az edzés létszámok is váltakozóak, hiszen érthető az óvatosság a szülők részéről, de a foglalkozásokat mindig meg tudjuk tartani. Látjuk, hogy szívesen jönnek a lányok, szeretnek edzeni, nálunk pedig olyan tapasztalt edzők dolgoznak velük, akik tudnak alkalmazkodni ehhez a helyzethez. Viszont az is egyértelmű, hogy a fiataloknak nagyon hiányoznak a mérkőzések, a játék, az élmény és a fejlődésükről számot adó visszaigazolás. Sajnos vannak olyan korosztályok, akiknek így alig volt még mérkőzésük, illetve az idősebbek is csak egyetlen tornán vettek részt eddig, a megszokott három-öt helyett. A jelenlegi folyamatos átszervezésekkel járó és az utolsó pillanatokig bizonytalan központi versenyeztetés helyett, így valóban jobb lesz, ha mi szervezhetünk majd mérkőzéseket. Nem akarunk tehát panaszkodni, próbálunk inkább előre nézni, ezért is kezdtük el szervezni az MKC nyári táborát, amely most különösen fontos lesz. Pontosan ezért a klub ennek az idén minden költségét magára is vállalja, ezzel is segítve a gyerekek nyári közös programját, felkészülését. 

- Az elmúlt időszakban még az MKC ifjúsági csapata tudott a leginkább folyamatosan játszani. Milyen állapotban van a gárda?
- Igen, az MKC ifi mérkőzéseit szerencsére jórészt le tudtuk bonyolítani az NB II-es felnőtt bajnokságban. Ezért is jó, hogy sok kisebb-nagyobb klubbal ellentétben, mi nem álltunk le teljesen az edzésekkel. Igaz volt olyan hét is, amikor csak mi tudtunk készülni, edzeni, de így el tudtuk kerülni azokat a kényszerű szüneteket, amelyek ebben az életkorban nagyon sokat ártanak. Az MKC ifi nagyon fiatal gárda, hiszen több még serdülőkorú játékosunk is van, ennek a függvényében pedig kijelenthető, hogy most jó úton jár. Vannak olyan tehetségeink, akikben benne van egy komoly kézilabda karrier lehetősége, valamint van egy erős magja is csapatnak, amely a gyenge bajnoki rajt után, most stabilizálni tudja a játékunkat. Óvatosak voltunk a járvány tekintetében, ami valóban kevésbé is éreztette a negatív hatását, viszont a sérülések sajnos megnehezítették, megnehezítik a helyzetünket.Következő mérkőzés:
Szombathelyi KKA- MKC
2021.05.08., 16:00 óra.