EDZŐMÉRKŐZÉSEK UTÁN – BOGNÁR RÓBERT ÉRTÉKELÉSE

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2018.08.20.
Nyolc felkészülési mérkőzést játszott eddig nyáron a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club. A magyar első osztályból a Budaörs Handball, az FTC-Rail Cargo Hungaria, a Győri Audi ETO KC és két alkalommal az Eszterházy KESC voltak az ellenfelek. Rajtuk kívül az NB I B – ben szereplő Swietelsky-Szombathely és két külföldi gárda, az osztrák Hypo valamint a svájci LK ZUG ellen játszott még a csapatunk. Négy győzelem, egy döntetlen és három vereség a mérlegünk, de a száraz adatokon túl most Bognár Róbert vezetőedző tapasztalataira voltunk kíváncsiak.

„Az eredmények most valóban másodlagosak, hiszen sokkal fontosabbak azok az információk, amelyeket ezeken a gyakorló mérkőzéseken láttunk. Ezen a téren pedig az erényeink és a hibáink tekintetében is sok hasznos tapasztalatot szereztünk.  Kivételt csak az első Eszterházy KESC elleni első találkozó jelentett, mert az még nagyon szezon eleji mérkőzés volt. A győzelmeknek persze örültünk, mert azok mindig építik a csapatot és erőt adnak a folytatáshoz. A két klasszis ellenfél, az FTC és az ETO elleni vereségeket pedig vállalhatónak érzem, mert jó mérkőzéséket játszottunk.”


Forrás: Kisricso photo
Ezekre a felkészülési találkozókra, a nyári alapozás legkeményebb időszakában került sor. Ilyen megterhelés mellett, hogyan lehet értékelni a csapat, a játékosok teljesítményét?


„Az elvégzett munkáért maximális dicséret jár a csapatnak, hiszen a legutolsó felmérések után kiderült, hogy lányok 90 százaléka javítani tudott a legjobb tavalyi eredményein. Fizikailag rendben vagyunk tehát és ehhez, ezekre a felkészülési találkozókra is szükség volt. Most a frissítés, a finomítás, tehát a formába hozás időszaka következik. Nekünk az Eszterházy KESC és az MTK Budapest elleni bajnoki mérkőzésekre kell tökéletesen összerakni a csapatot, és én úgy gondolom, hogy jó úton vagyunk ehhez.”


Az edzőmérkőzések tanulságai, javarészt szakmai kérdések, amelyeket a csapaton belül kell kezelni. Viszont biztosan vannak olyanok is, amelyeket meg lehet osztani a szurkolókkal.


„A tökéletes fizikai állapot az alapja annak, hogy a játékosok jó döntéseket hozzanak, és ezzel kizárják a hibákat a játékban. Többször elmondtam már, hogy ez döntő tényező az élvonalban, mert itt azonnal góllal büntetik a hibáinkat. Nem csak az FTC és az ETO ellen láttuk ezt, hanem a teljesen más szinten kézilabdázó, Budaörs elleni gyakorló mérkőzésen is. Különösen igaz ez a kiélezett szituációkra, mert vélhetően sok olyan bajnoki találkozónk lesz, amelyek az utolsó pillanatokban dőlnek majd el. Ezek az edzőmérkőzések viszont a lányok mentális erejét is megmutatták, és ezért tisztábban látom azt, hogy ki azok a játékosok, akikre ilyen téren is számítani lehet. Nagyon sokat kell még foglalkoznunk a védekezésünkkel, mert a visszarendeződésünkkel még vannak gondok, és a felállt formában is szeretnék hatékonyan alkalmazni egy új elemet. A kapus nélküli játékot is alaposan be kell gyakorolnunk, mert ott még a cseréknél, a lefutások iránya is alapvetően fontos. Van tehát bőven dolgunk a rajtig és a már említett két bajnoki találkozóig.”


Forrás: Kisricso photo
Az új játékosaink közül, a külföldiek teljesítményére számítani lehetett, mert ők rutinos kézilabdázók. A fiatalok pedig a szurkoló számára kellemes meglepetést okoztak.


„Nagyon örülök is a fiatal játékosaink biztató bemutatkozásának, mert így eredményesebben tudom mozgatnia a játékoskeretünket. A bátorságuk volt igazán meglepő és ez nagyon jó sportemberi értékeket mutat, hiszen félve nem lehet kézilabdázni. Egyes periódusokban kimondottan értetten és pontosan játszottak, és náluk ezeket az időszakokat kell növelni. Összességében a csapat kitartásával is maximálisan elégedett vagyok, mert az elmúlt napokban már a teljesítőképességünk határait feszegettük. A sérülések viszont nehezítik a munkánkat, mert ezzel bajlódott már Zana Maric, Tóth Melinda, Kopecz Barbara, Tilinger Tamara és most, az ETO elleni találkozón megsérült Gyimesi Kitti, akinél még sajnos a pontos diagnózis sem ismert. Reméljük azonban, hogy egyik sérülés sem annyira súlyos, hogy hosszabb távra esnének ki a meghatározó játékosaink.”


Forrás: Kisricso photo
A bajnokság szeptember másodikán kezdődik el, egy idegenbeli mérkőzéssel, a hírek szerint nagyon megerősödött Kisvárda otthonában. Mire lehet elég ez a két hátralévő hét a rajtig?


„Nagyon alaposan ki kell használnunk ezt a két hetet, mert ennyi időnk van az élvonalbeli bajnokságra kész csapatunk összerakására. Az alapok megvannak, a javítani valókat ismerjük, és így most előtérbe kerülnek a taktikai edzések, a különböző játék elemek gyakorlásai. Mindezeket pedig már egy „üzemi hőfokon” kell megtennünk, hogy a számunkra kiemelten fontos találkozókon, eredményesek is legyünk. A főpróbánk, a csütörtöki kettős mérkőzés lesz a cseh SHK Veselí ellen, amelyre remélem, hogy egy a lehetőségekhez képest, teljes kerettel tudunk majd kiállni. Az eredetileg keddre tervezett, ifjúsági fiúk elleni meccset viszont lemondtuk, mert az a jelenlegi helyzetünkben szükségtelenné vált. Most csendre, nyugalomra és precíz edzésekre van szükségünk, hogy igazán élesek legyünk a közelgő tétmérkőzéseken.”

Következő mérkőzés:
Motherson Mosonmagyaróvár - FTC-Rail Cargo Hungaria
2024.03.09., 17:30 óra.
Tatabánya, Multifunkciós Sportcsarnok
Videók
összes videó