EGY HOSSZABB FOLYAMAT ELEJÉN - Gyurka János értékelte a MKC nyári felkészülésének első két hetét

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.07.23.
Két hete dolgozik a Mosonmagyaróvár élvonalbeli női kézilabda csapata, így a nyári felkészülés legelső szakaszán van túl. Gyurka Jánost a Motherson-Mosonmagyaróvár vezetőedzőjét erről az időszakról kérdeztük.


- Az első hétre a legjobban a ráhangolás kifejezés illik, ennek az időszaknak azonban több komoly célja volt - kezdte az értékelést a szakember. - Fontos felméréseket végeztünk a játékosok képességeiről, az állóképességükről, a terhelhetőségükről, mobilitás és stabilitás maximum erőt teszteltük, amelyeknek a kiértékelése még zajlik. A hét második felében pedig csapatépítő programokon vettek részt a lányok, valamint Fülöp Ákos sportpszichológus segítségével a személyiség jegyeket is vizsgáltuk. Képet kaptunk a játékosok problémamegoldó képességeiről és arról, hogy hogyan tudnak csapatban dolgozni váratlan szituációkban. Készültek fotók a játékosokról, az új kézilabdázóink bemutatkoztak a szurkolóknak, voltak megbeszéléseink a klubvezetéssel, tehát tartalmasan teltek az első napok.     

- Hogyan zajlott a második felkészülési hét, mennyire elégedett a most elvégzett munkával?
- Ezen a héten már a nálunk megszokott vegyes felkészüléssel, napi két edzéssel dolgoztunk, elsősorban arra figyelve, hogy felzárkóztassuk a hozzánk érkező új kézilabdázókat. Természetesen az erő, az állóképesség fejlesztése dominált, de már a kombinatív képességekkel, a védekezési rendszerünk megismertetésével is foglalkoztunk. Az egyéni és páros kapcsolatokat fejlesztettük a labdával, mert szeretnénk nagyon gyorsan megtalálni a megfelelő játékosokat, a megfelelő pozíciókba. A fokozatosságra, a prevencióra azonban ilyenkor is figyeltünk, így szerda délután a Flexum fürdőben jártak a lányok. Pénteken délután pedig Soós Balázs a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi kapcsolatok igazgatója járt nálunk, aki azokat az új szabályokat ismertette, videóanyagokkal szemléltette, amelyekkel már a felkészülési találkozókon is találkozni fogunk. A játékosok munkakedvén látszik, hogy a szabadságuk alatt feltöltődtek, a hozzáállásuk kiváló. Intelligens játékoskeretünk van, céltudatosságban így feltétlenül erősödtünk, sokat beszélgetünk a jó kézilabda játékos karrakteréről. Egy hosszú folyamat elején vagyunk, amelyben most még alakulunk, formálódunk. 

- Kedden és pénteken edzőmérkőzéseket játszik az MKC, ráadásul igazán erős csapatok, a Debrecen és a Ferencváros lesznek az ellenfelek. 
- Valóban két kemény edzőmérkőzést fogunk a jövő héten játszani, rangos ellenfél lesz a Debrecen és a Ferencváros. A tavalyi szezonban is rendkívül erősek voltak, most a nyáron pedig remek kézilabdázókat igazoltak. A felkészülésnek ebben a szakaszában azonban az edzők leginkább a saját csapatukra figyelnek és a játék képét ilyen jó mérkőzéseken lehet a legjobban formálni. Annak sincs jelentősége, hogy a bajnokságban elején fogunk ezekkel a csapatokkal találkozni, mert az még messze van. Nem könnyű összeállítani egy NB I-es csapat felkészülési mérkőzéseinek sorrendjét, ezért örülünk annak, hogy a legjobbakkal is megmérkőzhetünk.

- Az utolsó kérdésünk igazán személyes, hiszen arra irányul, hogy a nyáron elvégzett csípőműtétje után, hogyan bírja a terhelést?
- Teljes értékű munkát tudok végezni, szerencsére minden nap erősebb vagyok, semmi nem gátol, zavar a munkában. Jól bírom az egész napokat, nem szükséges hosszú szüneteket tartanom, tehát úgy érzem, hogy rendben vagyok. Várom a rehabilitáció következő szakaszát, a gyógytornát, mert a szabadabb mozgás viszont egyre jobban hiányzik. A stáb és a csapat megbirkózik a nagy meleggel is, az étkezésre, a folyadék pótlásra kiemelten figyelve. Az első két hetünk tehát összességében hasznos munkával telt el és bízunk abban, hogy a folytatás is hasonló lesz.