ELŐNY AZ EURÓPA-LIGÁBAN

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.12.04.
Háromgólos előnyt szerzett a Motherson-Mosonmagyaróvár az Európa-Liga selejtező első mérkőzésén a román SCM Gloria Buzau ellen. Többször sikerült nagyobb különbséggel is vezetni az MKC-nak, amelyre küzdelmes visszavágó vár egy hét múlva Romániában. A játék képe alapján azonban a mosonmagyaróvári csapatnak megvan minden esélye arra, hogy a csoportkörben folytassa a sorozatot.


Motherson-Mosonmagyaróvár - SCM Gloria Buzau 29 - 26 (16 - 12) 
Európa-Liga selejtező első mérkőzés - Mosonmagyaróvár, UFM Aréna, 900 néző 
2022 december 04. vasárnap 18.00 óra 
Vezette: Marija Ilieva - Silvana Karbeska (Észak-Macedónia)  

Mosonmagyaróvár: SZEMEREY - Mihály 2, Faragó, Albek 2, PÁSZTOR 5, TÓTH E 4 (2). STRANIGG ZS. 7. 
Csere: Mistina (kapus), KOVÁCS P. 2, LANCZ 7 (2), Tóth N, Sztankovics, Bardi. 
Edző: Gyurka János  

Buzau: BATINOVIC - Moroianu 2, Ilie, BLAZEVIC 2, Petrovic 3, ILYINA 7, IUGANU 5 (2). 
Csere: Nenezic, Kelemen (kapusok), ZAMFIRESCU 4, Czeczi Vatu, Keita 2, Prkacin, Burlachenko 1, Vasileuskaya.  
Edző: Adrian Chirut  

Kiállítások: 10 perc, ill. 8 perc  
Hétméteresek: 5/4, ill. 2/2 

Igazi kupahangulat fogadta a csapatokat, remek atmoszférát teremtettek a mosonmagyaróvári és a Romániából érkező vendégszurkolók. Az SCM Gloria Buzau pedig néhány perc alatt egyértelműen bebizonyította, hogy nem véltelenül vezeti a román bajnokságot. A kiváló testi adottságokkal rendelkező, fizikálisan rendkívül erős csapat vendégek ellen, egy kicsit idegesen is kezdett az MKC. A Mosonmagyaróvárnak azonban tíz perc elteltével azonban sikerült átvenni a vezetést és ekkor már az is látszott, hogy gyors kézilabdával azért zavarba hozható a Buzau. 
Az MKC próbálta is növelni a tempót, sokat futottak a mosonmagyaróvári kézilabdázók, a másik oldal pedig inkább a távoli zónákból is vállalkozó átlövőikben bíztak. Az látszott, hogy két megközelítőleg azonos tudású csapat találkozott egymással, így a kérdés inkább az volt, hogy melyik játékstílus lesz a célravezetőbb. Az biztos, hogy az MKC színesebb kézilabdája látványosabb volt, az idő múlásával kicsit statikussá váló románok viszont mindig egyenlíteni tudtak.
A két szurkolótábor rendületlenül bíztatta a csapatát, a játékosok pedig komoly, a magyar bajnokságban csak a legnagyobb rangadókon látható tempóban játszottak. A kettős emberhátrányban kerülő MKC, Szemerey Zsófi bravúrjai után el tudott húzni két góllal és a csapat bátor hajrába is kezdett. Sikerült háromra, majd a félidő végén Pásztor Noémi góljával négyre növelni az előnyt a kicsit talán fáradó románok ellen. Nagyon jól zárult tehát az első harminc perc, a Motherson-Mosonmagyaróvár a lehető legtöbbet kihozta ebből a félidőből. 

A félidő utolsó perceiben el tudott lépni az MKC, de ez a játékrész azt is megmutatta, hogy ebben a párosításban mindkét mérkőzésen a legjobbat kell nyújtani annak a csapatnak, amely az Európa-Liga csoportkörben szeretné folytatni a sorozatot. A vendégek a legjobb csapatukkal játszottak, bevetették a montenegrói, horvát, szerb és szenegáli válogatott játékosokat. Így jó volt látni, hogy a Motherson-Mosonmagyaróvár tartani tudta az előnyét a második félidő első szakaszában is. Mindenképpen meg kell dicsérni a csapat nagyon szervezett, feszes védekezését, amivel közel negyven perc alatt sikerült tizennégy gólon tartani a Buzaut.
Időt is kért Adrian Chirut mester, mert ebben a periódusban el is bizonytalanodott a csapata, ellenétben a szárnyaló mosonmagyaróvári lányokkal, akik gyors lerohanás gólokkal hétre növelték az előnyüket. Határozottan úgy tűnt, hogy akarati tényezőkben is erősebb volt az MKC, mert sok szituációban sokkal jobban reagáltak a mosonmagyaróvári játékosok. Nem csoda tehát, hogy ekkor a hangpárbajt is a mosonmagyaróvári B közép nyerte…
A hajrá előtt több cserét is végrehajtottak az edzők, a nagyon erős játékoskerettel rendelkező románok pedig ezt kihasználták egy kisebb felzárkózásra. Négygólos hazai előnnyel kezdődött a találkozó utolsó negyede és minden magyar szurkoló abban bízott, hogy ezt a félidőt is eredményesen fejezi majd be az MKC. Érződött, hogy nagyon összpontosítanak a csapatok, hiszen a visszavágó előtt azért minden gólnak lehetett jelentősége. Így az nagyon jól nézett ki, hogy az MKC ismét komolyabb, az 53. percben hatgólos előnybe került. A tapasztalt kézilabdázókból álló román gárda azonban az utolsó percekben szívósan küzdött, így el tudta kerülni a súlyosabb vereséget. 
Így látva ezt a mérkőzést, egyértelműen kijelenthető, hogy a Motherson-Mosonmagyaróvárnak Romániában is a lehető legjobbját kell nyújtani, hogy győztesen kerüljön ki ebből a csatából. Ez persze nem lesz könnyű, de az előny megvan és a mosonmagyaróvári csapat a játék valamennyi elemében felveszi a versenyt a román listavezetővel, sőt modernebb, attraktívabb kézilabdát játszik.     

Gyurka János: - Minden játékosomnak jár a gratuláció ezért a győzelemért, amit egy nagyon jó csapat ellen sikerült megszereznünk. Kicsit megilletődötten kezdtünk, de elég hamar felvettük a mérkőzés tempóját, többször sikerült nagyobb előnyt szereznünk. Sajnálom, hogy a harában nem tudtuk ezt jobban megőrizni, de mi még nem vagyunk olyan tapasztalt csapat, amely erre ilyenkor képes. Valóban két különböző stílusban kézilabdázó csapat találkozott egymással, így várhatóan Romániában is egy izgalmas, nagy csata fogja eldönteni a csoportkörbe jutás kérdését.  

Adrian Chirut: - Évek óta figyeljük a mosonmagyaróvári csapatot és szeretnénk is az elismerésünket kifejezni azért, hogy ilyen rövid idő alatt eljutottak idáig. A mai találkozón is bizonyították, hogy milyen remekül védekeznek, milyen gyorsak, lendületesek, amit nem lesz könnyű hazai környezetben sem megállítanunk. Őszintén remélem, hogy Buzauban is egy ilyen jó hangulatú, élvezetes mérkőzést fogunk játszani.


Következő mérkőzés:
Hamarosan!
Videók
összes videó