ÉRTÉKMÉRŐ VOLT

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2023.01.21.
Az Európa-Liga B. csoportjának harmadik körében a sorozat favoritjának számító dán Ikast Handbold gárdáját fogadta a Motherson-Mosonmagyaróvár. A legfontosabb kérdés tehát az volt, hogy miként tud helytállni majd az MKC fiatal csapata egy ilyen, a nemzetközi mezőnyben rendkívül tapasztalt ellenféllel szemben.

Motherson-Mosonmagyaróvár - Ikast Handbold 26 - 34 (13 - 15) 
Európa-Liga B. csoport harmadik mérkőzés - Mosonmagyaróvár, UFM Aréna, 900 néző 
2023 január 21. szombat 20.00 óra
Vezette: Filip Fahner - Lukasz Kubis (Lengyelország)  


Mosonmagyaróvár: SZEMEREY - Mihály, Albek 2, TÓTH E. 7 (2), PÁSZTOR 5, Ivancok 2, Stranigg Zs. 1. 
Csere: Mistina (kapus), Kovács P. 1, Lancz 2, TÓTH N. 3, Sztankovics 1, Bardi, Faragó, Tóth G., Csire 2. 
Edző: Gyurka János  

Ikast: Ryde - Brandt, SKOGRAND 3 (1), IVERSEN 3, Bakkerud 1, LINDQUIST 2, FRIIS 6 (2). 
Csere: Austmo Pedersen (kapus), PETERSEN 2 (1), Johansen 1, Hougaard 3, SCAGLIONE 7, Mortensen 3, Pedersen 2, Uno Jensen, Ebler 1. 
Edző: Kasper Christensen   

Kiállítások: 8 perc, ill. 8 perc  
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/4 

Az Ikast Handbold vezetőedzője a mérkőzés előtt kiemelte, hogy nehéz mérkőzésre számít, mert a fiatal, lelkes mosonmagyaróvári csapat, a közönsége támogatásával veszélyes ellenfél. Ennek megfelelően a pályára is küldte a dán, norvég és svéd válogatottjait, akik alaposan bele is kezdtek a mérkőzésbe. 
Az MKC most is vállalta a bátor játékát, de 7 - 2-es dán vezetésnél Gyurka János időt kért, mert ezzel azért óvatosan kellett bánni az Ikast ellen. Szemerey Zsófi szuper védésekkel segítette a csapatot, de a mezőnyben is minden labdáért, helyért, lehetőségért megharcoltak a játékosok. A mosonmagyaróvári szurkolók is űzték-hajtották a lányokat, akik fel is zárkóztak az ebben a periódusban kicsit megtorpant vendégekre. A 17. percben már csak egy gól volt a különbség, de az egyenlítési lehetőségeket egy kicsit elizgulta a hazai együttes. 
A dánok hatékonyan védekeztek, a hatosfaluk többször kiváló sáncolással állította meg a mosonmagyaróvári átlövéseket. Nem potyogtak tehát a gólok, de egy nyílt, magas színvonalú. szórakoztató mérkőzést láthattunk, amiért elsősorban a Motherson-Mosonmagyaróvár érdemel dicséretet. Egyértelműen nemzetközi szintet képviselt a találkozó, amiben az extrát Szemerey Zsófitól, az MKC kapusától láttuk. 

A második félidő elején egy kicsit ellépett az Ikast, de ebben azért annak is volt szerepe, hogy a nagy kluboknak, az ismert csaptoknak erős a respektje a játékvezetőknél… 
A mosonmagyaróvári csapat azonban továbbra is maximális erőfeszítésre késztette a dánokat, így igaz a vendégek domináltak, de eldönteni nem tudták a mérkőzést. A tempó sem csökkent, ezért próbáltak cserékkel frissíteni az edzők és ekkor kiderült, hogy az Ikastnak valóban kettő, sőt helyesebb, ha azt írjuk, hogy kettő és fél egyenértékű sora van. Jó példa erre. hogy csak a hajrában kapott szerepet az irányító Line Uno Jensen, aki tavalyi csoportellenfél, a francia Besancon egyik legjobbja volt. 
A mérkőzés legszebb találatát azonban így is a Motherson-Mosonmagyaróvár szerezte, amikor Tóth Eszter álompasszából Pásztor Noémi dobott gólt. A közönség is hálás volt a végjátékért, amely igazi izgalmakat már nem tartogatott, de a kézilabdázás szépségéből sokat megmutatott.
Az Ikast megnyerte a találkozót, ami gyakorlatilag továbbjutást is ér a számukra a csoportból és valóban lehet esélye a folytatsában is. Az MKC pedig nagyon sokat lépett előre abban a tanulási folyamatban, amelyre egy ilyen fiatal gárdának szüksége van.
Ezek lennének a száraz tények, de itt ma alighanem többről volt szó, mert a mosonmagyaróvári csapat ezen a találkozón vált a nemzetközi kézilabda mezőny teljes értékű tagjává. A mosonmagyaróvári szurkolók pedig egész Európának jelezték, hogy van egy csapatuk, amelyet szeretnek, amiért kiállnak.  

Gyurka János: - Gratulálunk az Ikast csapatának, amely igazolta a jó hírét, rendkívül magas színvonalú, gyors, technikás kézilabdát játszik. Nem kezdtük jól, de az első félidő jelentős részében tudtuk tartani velük a lépést. Kevésbé sikerült ez a második játékrészben mert, ahogy fáradtunk, egyre nehezebb volt tartani a tempót. A csapatomat azonban így is dicséret illeti, mert élvezetes, jó mérkőzést játszott. Sokat is tanultunk ebből a találkozóból, ami egy ilyen fiatal gárda esetében rendkívül fontos.  

Kasper Christensen: - Szeretném kiemelni, hogy egy nagyon jó csapat ellen játszottunk, ezért rendkívül értékesnek tartjuk ezt a sikert. Remek volt a hangulat a csarnokban, a hazai csapatnak irigylésre méltó szurkolótábora van. A találkozó színvonalával és a teljesítményünkkel is elégedett vagyok, csapatként küzdöttünk, ami átsegített bennünket a nehezebb periódusokon.