EURÓPA-LIGA BÚCSÚ, EMELT FŐVEL…

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2023.02.19.
Az Európa-Liga csoportmérkőzések zárókörében a Motherson-Mosonmagyaróvár csapatának nem sikerült legyőzni a Neptunes De Nantes gárdáját, így elbúcsúzott a sorozattól. Érdekes, izgalmas mérkőzést játszottak a csapatok, amely szinte végig nyílt maradt, így bátran leírhatjuk, hogy a mosonmagyaróvári együttes emelt fővel búcsúzott a nemzetközi sorozattól.


Motherson-Mosonmagyaróvár - Neptunes De Nantes 30 - 33 (15 - 17)  
Európa-Liga B. csoport hatodik mérkőzés - Mosonmagyaróvár, UFM Aréna, 1.000 néző  
2023 február 19. vasárnap 16.00 óra  
Vezette: Jelena Vujacic - Andjelina Kazanegra (Montenegró)  

Mosonmagyaróvár: Szemerey - Sztankovics, LANCZ 5 (1), TÓTH N. 4, Pásztor 3, IVANCOK 4, Stranigg Zs. 
Csere: Mistina (kapus), Tóth E. 2 (1), TÓTH G. 5, Albek 1, Faragó 1, KOVÁCS P. 5.  
Edző: Gyurka János  

Nantes: Placzek - HAGMAN 8 (4), Finstad Bergum 3, ONDONO 3, Strömberg 1, Lagerquist 2, DUPUIS 4.  
Csere: ANDRÉ (kapus), GRANDVEAU 8, Ardouin 1, AHANDA 3, Mitrovic.  
Edző: Helle Thomsen

Kiállítások: 4 perc, ill. 6 perc   
Hétméteresek: 3/2, ill. 4/4   

A franciák a legerősebb keretükkel érkeztek a továbbjutás szempontjából sorsdöntő találkozóra, az MKC-ból viszont továbbra is hiányzott a sérült jobbszélső Mihály Petra. A csapatokat frenetikus hangulat fogadta, már a hazai lányok bemutatása is félelmetesre sikerült. 
Lendületesen is kezdett a Motherson-Mosonmagyaróvár, pedig a vendégek vezetőedzője, a legerősebb, mondhatni „skandináv” sorát küldte a pályára. A mérkőzés első perceiben azonban Ines Ivancok volt a nyerőember, akinek tíz perc sem kellett három szép találathoz. Támadásban erőteljesebbek voltak a csapatok, így meglepően sok volt a gól a komoly intenzitású találkozón. 
Kapusokat cseréltek a szakvezetők, próbálták rendezni a védekezést, ami tulajdonképpen mindkét oldalon sikerült is. A vendégeket a villámgyors svéd szélső Nathalie Hagman góljai juttatták vezetéshez, mert az MKC-nak a mérkőzés első emberelőnyét nem sikerült kihasználni. Bő negyedóra után Gyurka János kért időt, aki próbálta forgatni a csapatát, ellentétben a kizárólag az alapjátékosaira támaszkodó Helle Thomsennel. Az MKC nagyon dicséretesen küzdött, nem engedte ellépni a francia gárdát, amelynek viszont használt a kapuscsere, mert a francia válogatott André több fontos védést is bemutatott. A nagyon magas hatosfaluk blokkjai is hatásosak voltak, így a kétgólos hátrányából nem tudott faragni az MKC. A fantasztikus közönsége által támogatott mosonmagyaróvári csapat kezelhető hátránnyal zárta az első játékrészt. 

Intenzíven kezdődött a második félidő is, de sajnos ekkor hétméterest rontott az MKC. A franciáknak sem volt egyszerű gólokat szerezni, de feltűnő volt, hogy a hosszú támadásaik utolsó másodperceiben is képesek voltak jó döntéseket hozni. Különösen a fiatal, de már stabil válogatott tehetség, Léna Grandveau volt pontos a helyzeteknél. Jól érzékelhető volt, hogy a Nantes nem véletlenül áll a rendkívül erős francia bajnokság harmadik helyén. Váltakozó volt a nagyobb és a kisebb vendégelőny, de az MKC mérkőzésben tudott maradni. 
Zengett-zúgott az UFM Aréna, de sajnos egy hosszú percekig tartó góltalan holtpont is jelentkezett a mosonmagyaróvári csapat játékában. Ezt pedig könyörtelenül kihasználta a Nantes, nőtt a gólkülönbség a két keményen harcoló csapat között. Kovács Patrícia és Tóth Gabriella érkezése lendítette át az MKC gárdáját ezen a holtponton, akik szép gólokkal hozták vissza az esélyt a fordításra. Ekkor a vendégek dán edzője, Helle Thomsen kért időt, próbálta lassítani a játékot a csapata, hiszen az idő nekik dolgozott. 
Nem döntő, de tekintélyes volt a franciák vezetése, a hajrában azonban a minden erejét megmozgató Motherson-Mosonmagyaróvár fel tudott zárkózni. Mistina Kitty is bemutatott néhány bravúrt, szép gólokot dobtak a mosonmagyaróvári játékosok, így még felcsillant a remény. 
A nagyon tapasztalt kézilabdázókból álló Nantes azonban rutinosan hozta le az utolsó perceket, megszerezve a számukra továbbjutást érő győzelmet. Az MKC próbált bátran, nyíltan kézilabdázni, a győzelemre törekedett, dobott harminc gólt egy a nemzetközi mezőnyben is jegyzett csapatnak. A bravúr azonban nem sikerült, de a tavalyi Európa-Liga sorozathoz képest minden tekintetben előre lépett a csapat.  

Gyurka János: - Egyértelműen látszott, hogy a Nantes gyakorlatilag Bajnokok Ligája szinten kézilabdázik, annak megfelelő játékoskerete van, egy kiválóan irányító szakemberrel. Gratulálok tehát a továbbjutásukhoz és sok sikert kívánok nekik a legjobb nyolc között. A saját csapatomra is büszke vagyok, mert nagyon kevés technikai hibával tudta felvenni ezt a tempót. Sokat léptünk előre ebben a sorozatban, rengeteget tanultunk, most a hazai bajnokságban, a jövőben pedig a nemzetközi mezőnyben tudjuk majd ezeket hasznosítani.  

Helle Thomsen: - Tudtuk, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk és ez be is igazolódott Mosonmagyaróváron. Nagyon gyors, modern kézilabdát játszott az ellenfelünk, a szurkolóik pedig fantasztikus hangulatot teremtettek a csarnokban. Nagyon örülök tehát, hogy sikerült megoldanunk a feladatunkat és így ott vagyunk az Európa-Liga legjobb nyolc csapata között.

Következő mérkőzés:
Motherson Mosonmagyaróvár - FTC-Rail Cargo Hungaria
2024.03.09., 17:30 óra.
Tatabánya, Multifunkciós Sportcsarnok
Videók
összes videó