EURÓPA-LIGA CSOPORTKÖRBEN AZ MKC

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.12.11.
Telt ház, ahogy a román szurkolók ígérték pokoli hangulat várta Buzauban az SCM Gloria Buzau - Motherson-Mosonmagyaróvár Európa-Liga selejtező visszavágóját a Romeo Iamandi Arénában. A fiatal magyar csapat azonban nem ijedt meg, tiszta szívvel küzdött és okos, taktikus kézilabdával Romániában tudta biztosítani a helyét az Európa-Liga csoportkörben.

SCM Gloria Buzau - Motherson-Mosonmagyaróvár 25 - 23 (15 - 13) 
Európa-Liga selejtező második mérkőzés - Buzau, Romeo Iamandi Aréna, 1.800 néző 
2022 december 11. vasárnap 18.00 óra  
Vezette: Rusian Loshak - Anatoliy Novikov (Ukrajna)  

Buzau: KELEMEN - Moroianu 2, Keita 2, Vasileuskaya, Petrovic 2, Ilyina 3, IUGANU 5 (2). Csere: Batinovic, Nenezic (kapusok), Zamfirescu 4, Ilie, Blazevic 2, BURLACHENKO 5, Czeczi Vatu, Prkacin.  
Edző: Adrian Chirut  

Mosonmagyaróvár: SZEMEREY - Mihály 1, Lancz 1, KOVÁCS P. 2, PÁSZTOR 5, TÓTH E. 7 (3), Stranigg Zs. 2. (1). Csere: Mistina (kapus), IVANCOK, Albek 1, TÓTH N. 3, Faragó, Sztankovics, Csire 1, Bardi. 
Edző: Gyurka János  

Kiállítások: 4 perc, ill. 12 perc  
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/4  


Nagyon bátran, minden megilletődöttség nélkül kezdte a mérkőzést a Motherson-Mosonmagyaróvár csapata Romániában. A fehér mezben, kék nadrágban pályára lépő mosonmagyaróvári játékosok azzal a gyors, kombinatív játékkal kezdtek, amely az UFM Arénában is eredményes volt.
A hazaiak így elsősorban Kelemen kapus bravúrjainak köszönhették, hogy a két csapat között nem nőtt az összesítésben háromgólos különbség az első percekben. Ezt követően azonban lábra kapott a Buzau és előbb ledolgozta az MKC előnyét, majd az első negyedóra végére, mint később kiderült egyszer, 9 - 5-nél sikerül olyan előnyt szerezni, ami továbbjutást ért volna. A nagy energiák megmozgatása viszont megfogta a hazai gárdát, mert a Motherson-Mosonmagyaróvár okos, fegyelmezett játékkal felzárkózott. Ebben a periódusban nagyon jól védekezett az MKC, sokkal tudatosabban kézilabdázott, amire nem is tudott jól reagálni a Buzau. Egy kicsit hasonló volt a helyzet, mint az UFM Arénában, ahol ebben a szakaszban szintén volt egy gyengébb periódusa a román bajnokság listavezetőjének.
Hatalmas volt a küzdelem, de egyértelműen a vendégeké volt a félidő második fele, ami az eredményben is megmutatkozott, hiszen a 27. percben már az MKC vezetett 12 - 11 arányban. A félidő hajráját azonban nagyon elkapták a hazaiak és szinte a semmiből ismét háromgólos előnyt szereztek, amin az MKC az utolsó támadásából azonban tudott faragni. Semmit sem döntött el az első játékrész, de a látottak alapján inkább az MLC került közelebb a csoportkörhöz.
A második félidő elején is egy-egy gólon billeget a két csapat számára kedvező eredmény. Így várható volt, hogy a folytatásban is óriási lesz a harc a pályán, minimális különbség fog majd dönteni a tovább jutásról. Keveset is cseréltek a csapatok, az edzők megpróbálták az alap csapatokat a pályán hagyni, ameddig csak lehetett. A románok azonban egyszer sem tudták átlépni azt a lélektani határt, amely legalább átmenetileg elég lett volna a sikerükhöz. Sőt, Tóth gólokkal, előbb Eszter büntetőjével, majd Nikolett átlövés találatával újra felzárkózott az MKC. Időt is kért Adrian Chirut, ami azonban nagyon fogyott a Buzaunak, az eredményjelző pedig, Szemerey Zsófi büntető hárítása után, ismét döntetlen állást mutatott. Ebben a pokoli hangulatban viszont, egyre többször lehetett hallani a húsz mosonmagyaróvári szurkoló bíztatását… 

A románok erőlködtek, az MKC pedig kézilabdázott, de várható volt, hogy a Buzau játékosok mindent megpróbálnak majd bevetni a találkozó utolsó szakaszában. A horvát válogatott irányító Blazevic próbálta gyorsabban mozgatni a csapatát, védekezést is váltottak a románok, Szemerey Zsófi azonban olyan bravúrokat mutatott be a magyar kapuban, ami érezhetően a Buzau játékosok önbizalmát is megingatta. 
Az utolsó percek így is öldöklő csatát hoztak, Zamfirescu góljával ismét háromgólos előnybe kerültek a hazaiak. A játékukban azonban nem volt benne a továbbjutást érő különbség, és a dobott góljaik száma is kevés volt egy esetleges döntetlen esetén. A Motherson-Mosonmagyaróvár szívósan védekezett, a támadások során pedig a legnehezebb pillanatokban is erős tudott maradni. Stranigg Zsófia a legjobbkor értékesített egy büntetőt, Tóth Eszter távoli bombája pedig az Európa-Liga csoportkörhöz segítette a csapatot.
Minden dicséretet megérdemel tehát a Motherson-Mosonmagyaróvár csapata, amely egy nagyon jó képességű, rendkívül tapasztalt ellenféllel szemben jutott tovább az Európa-Liga legjobb tizenhat gárdája közé. 

Gyurka János: - Óriási csata volt ez a mérkőzés, amelyen sikerült helytállnunk, bebizonyítva azt, hogy játékost lehet vásárolni, de szívet viszont nem. Hittünk magunkban, az első félidőben tudtuk tartani az eredményt, a hazaiakat pedig érezhetően megzavarta, hogy nem kerültek előnybe. Harminc perc után pedig egy új mérkőzést kezdtünk, akkor már sokat kezdeményeztük, mi irányítottuk a találkozót. Jól védekeztünk, megvalósítottuk azokat a stratégiai feladatokat, amelyeket elterveztünk. Helyén volt a gyors játékunk, voltak vezéreink, Szemerey Zsófi pedig rendkívül fontos védésekkel segített. Nagyon jó volt hallani annak a maroknyi mosonmagyaróvári szurkolónak a bíztatását, akik elkísértek minket. Azt gondolom, hogy most szintet lépett a csapatunk, idegenben, egy nagyon komoly ellenféllel szemben mutatta meg az erejét, a tehetségét.


Következő mérkőzés:
Hamarosan!
Videók
összes videó