EURÓPA-LIGA ELLENFELEINK: ES BESANCON FEMININ

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.11.27.
Csütörtökön megtörtént az Európa-liga csoportkörének sorsolása, így most röviden bemutatjuk a nemzetközi kupa ellenfeleinket. Elsőként a francia ES Besancon Feminin gárdáját, amely ellen elkezdi majd a sorozatot a Motherson-Mosonmagyaróvár.

A Franciaország keleti részén fekvő nagyváros női kézilabda csapatát 1970-ben alapították. Négy bajnoki címmel is büszkélkedhetnek a vörös mezesek, amelyeket az 1988, az 1998, a 2001 és a 2003-as években szereztek meg. A legnagyobb nemzetközi sikerük is az utolsó bajnoki címükhöz kapcsolódik, mert a 2002/2003-as szezonban megnyerték az EHF Kupagyőztesek Kupáját.
Az elmúlt években is rendre az élmezőnyhöz tartoztak a nagyon erős és kiegyensúlyozott francia élvonalban. Jelenleg a bajnokság ötödik helyén állnak, hat ponttal lemaradva a listavezető 21 pontos Metz mögött. A gallok mezőnyének erejét azonban az is mutatja, hogy a két másik Európa-liga résztvevő közül a Chambray Touraine Handball csak hatodik, a Les Neptunes Nantes pedig kilencedik az aktuális tabellán. A Besancon ráadásul felfelé ívelő formában is van, hiszen október végén, hazai pályán a Nantes ellen nyertek, november elején pedig a harmadik Brest ellen győztek idegenben.


Az Európa-liga selejtező második körében a spanyol BM Atletico Guardes gárdája sem jelentett a számukra különösebb akadályt. Két meglehetősen sima győzelemmel, minden különösebb izgalom nélkül biztosították a helyüket a csoportkörben. 

ES Besancon Feminin - BM Atletico Guardes  34 - 23 
BM Atletico Guardes - ES Besancon Feminin  24 - 30 

A szezon előtt pedig több változás is történt az ES Besancon Feminin játékos keretében, amelyben így néhány ismerős nevet is találunk. Távozott a vezetőedző Raphaelle Tervel és a szurkolók nagy bánatára a válogatott szélső Chloé Valentini is elfogadta a Metz Handball ajánlatát. A két spanyol légiós Lara Gonzalez Ortega és Maria Núnez helyére, lengyel válogatott átlövők, Natalia Nosek és Aleksandra Rosiak érkeztek. A Siófok csapatából pedig a szélső Camille Aoustin (felső képen) igazolt vissza a hazájába, valamint visszaigazolt a nevelő egyesületébe a 2019/202-as szezonban az Albát erősítő Sabrina Zazai (alsó képen) is. Őket tehát ismerjük, de mindenképpen érdemes kiemelni a dán válogatott irányító Line Uno és a norvég születésű, de japán válogatott kapus Sakura Hauge nevét. Francia válogatott szélső nélkül sem maradt a Besancon, hiszen Lucie Granier ott van a keretben a két ország most lebonyolításra kerülő felkészülési mérkőzésein.   

ES Besancon Feminin 2021/2022-es játékos kerete és mezszámai: 
Kapusok: 1. Roxanne Frank, 21. Florence Bonnet, 87. Sakura Hauge
Szélsők: 13. Camille Aoustin, 14. Ema Cordier, 28. Lucie Granier, 31. Sabrina Zazai
Beállók: 9. Léa Cuenot, 10. Louise Cusset, 23. Pauline Robert (csapatkapitány) 
Irányítók: 93. Line Uno, 18. Juliette Mariot, 7. Alizée Frecon-Demouge, 30. Juliette Faure 
Átlövők: 4. Mathilde Roy, 8. Clarisse Mariot, 15. Kiara Tshimanga, 39. Natalia Nosek, 66. Aleksandra Rosiak, 75. Audrey Dembele 
Vezetőedző: Sébastien Mizoule