FEJLŐDNÜNK KELL, FŐKÉNT VÉDEKEZÉSBEN - GYURKA JÁNOS ÉVÉRTÉKELŐJE

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.06.06.
A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club honlapja a nyári szünetet, a csapatok évértékelő írásaival szeretné tartalommal megtölteni. A sort most az élvonalbeli felnőtt gárda értékelésével kezdjük, amelyet a tőle megszokott gondossággal és alapossággal készített el Gyurka János a Motherson-Mosonmagyaróvár vezetőedzője. A csapat, a játékosok a jól megérdemelt szabadságukat töltik ezekben a hetekben, a nyári felkészülésük pedig július 11.-én kezdődik majd.


- Az a csapat, amelynek céljai vannak, amely a nemzetközi mezőnyben szerepel, nem engedheti meg magának, hogy a hazája bajnokságában a legtöbb gólt kapó csapatok közé kerüljön - kezdte a 2021/2022-es év értékelését Gyurka János az MKC vezetőedzője. - Ezzel a ténnyel el kell tudni számolni a csapatnak, de edzőként, játékosként vagy vezetőként egyénileg is mérleget kell vonni. Hasonlóan az előző bajnoksághoz, támadásban ebben a szezonban is rendkívül offenzív tudott lenni az MKC, de védekezésben semmit nem fejlődtünk. Egyértelműen ennek az egyensúlynak a hiánya okozta a nemzetközi kupából történő kiesést is. Igaz, hogy Michaela Konecna váratlan távozásával a tengelyről veszítettünk el egy jó kvalitású védő játékost. Viszont ez sérülés esetén is megtörténhet, ezért a jövőben képesnek kell lennünk pótolni, kiegészíteni a keletkezett hiányt. Az idei szezon előtt kilenc új játékos érkezett, későbbiekben pedig még két játékos csatlakozott a kerethez. Egy jól működő védekezési rendszer kialakítása azonban, egy ennyire új csapatnál több időt vesz igénybe. 

A Motherson- Mosonmagyaróvár bajnoki adatai: NB I. bajnokság: 5. helyezés - 30 pont 
26 mérkőzés: 14 győzelem - 2 döntetlen - 10 vereség 
812 dobott - 756 kapott gól: +56 gólkülönbség   

- Az első hat hónap a játékosok fizikai, taktikai felkészítéséről szólt azért, hogy a várható terhelést képesek legyenek elviselni, az év egészében egy magas készültségi szintet tudjanak teljesíteni. A taktikai egységet azonban Konecna kiválása megbontotta, hiszen meghatározó szerepe volt a védekezésben. A pótlására érkezett két játékost kevesebb, mint két hét alatt kellett volna ebbe a rendszerbe beilleszteni, miközben Török Lilly és Bojana Milic képességei is elmaradtak az elvárttól. Az említett védekezési rendszerünk eredménytelensége, a szakmai stáb megítélése szerint tehát elsődlegesen ebből fakad. 
Az idén elért eredményeink és a hozzájuk kapcsolódó számok erősen tükrözik tehát a gyengeségeinket. Az a csapat nem juthat ennél előrébb, amely a magyar bajnokságban a szezon felénél a negyedik legtöbb gólt kapta, majd a szezon végére is csak az ötödik helyre tudta ezt javítani. (Itt szeretném megjegyezni a 4. és 5. hely között mindössze négy kapott gól a differencia, ami elenyésző). Viszont ha az Európa Ligában tovább akarunk jutni a csoportkörből, akkor a magyar bajnokságban a lőtt és a kapott gólok közötti különbséget +200-ra kell hozni. Az a csapat, amely támadásban megnyeri az egy az egy elleni párharcok 49%-át, az védekezésben nem veszítheti el ugyanakkor az ugyanilyen párharcok 79%-át. 

A Motherson-Mosonmagyaróvár Európa-Liga szereplése: Csoportkör - A. csoport 3. helyezés - 6 pont  Ellenfelek: Sola HK (norvég), ES Besancon Feminin (francia), HC Locomotiva Zagreb ( horvát) 
6 mérkőzés: 3 győzelem - 3 vereség 
160 dobott - 165 kapott gól: -5 gólkülönbség 

- A magam részéről azzal az elképzeléssel próbáltam ezt megoldani, hogy magas fault számot vártam el a csapattól. Ez sikerült is, hiszen átlagosan 36 faultot helyezett el a védelem az ellenfelek támadójátékán. Sajnos azonban ez sem jelentett megoldást, mert a csapat egyéni struktúrája nem bírta, és nem is bírja el az ilyen típusú védekezést. A számok tükrében kijelenthető, hogy az egy az egy elleni párbajok 79%-át védekezésben azért vesztette el a csapat, mert a rengeteg ütközéssel járó fault, túl nagy terhelést rótt a csapatra. Olyan mértékű mechanikai terhelés jelentkezett a játékosoknál, amiből többen a regenerációs szinten komoly deficittel tudtak visszatérni. Mint tudjuk, a csapat extrém mérkőzés terhelésnek volt kitéve, hiszen a magyar bajnokságban és az Európa-Ligában magas szintű teljesítményt vártak tőlünk. Egy kézilabda mérkőzés után a regeneráció nagyjából 48 óra, a szubjektív regeneráció, azaz a fáradtság érzés pedig 72 óra. Így érthető, hogy nem volt könnyű két – három naponta magas szintű teljesítményt leadni mérkőzésről mérkőzésre, közben 6 - 12 órás utazásokkal a mérkőzések helyszínére, ami szintén rontotta a regenerációt. 
Joggal lehet feltenni azt a kérdést, hogy ha ezt tudjuk, nem kellett volna felkészíteni erre a játékost? Válasz egyértelmű igen, és a lányok erre tervezetten fel is voltak készítve! Ennek megfelelően korábban le is tudták adni ezt a teljesítményt, a Polár teljesítmény ellenőrző pulzus kontroljával követve, két – három naponta folyamatosan nemzetközi szinten tudtak fizikálisan és technikailag teljesíteni. Sajnos azonban pont ebben a fázisban ért el minket a Covid 19 fertőzés, pont akkor tehát, amikor a játékosok a szezonban a legnagyobb terhelését kapták. Nyolc meghatározó játékosból hat játékos, gyakorlatilag hat hétig nem állt rendelkezésre, ezáltal az edzéseken, a mérkőzéseken a játékosokra eső mechanikai terhelés többszörösére nőtt, ezzel pedig sajnos fokozódott a sérülés veszély, amit nem is tudtunk elkerülni. Mint tudjuk a megnövekedett terhelés pedig az immunrendszert is gyengíti, ami alattomos jelenség egy járvány és egyéb betegségek esetén. Így a  megnövekedett stressz szint, a megbetegedéstől való félelem, az extrém mérkőzés terheléssel párhuzamosan súlyosan roncsolta a figyelmet, a koncentrációt. Így elmondhatjuk, hogy a teljesítményromlás ezekkel a paraméterekkel sajnos szinte várható volt a csapattól.   

A Motherson-Mosonmagyaróvár legtöbb bajnoki mérkőzésen pályára lépő játékosai: 
26 mérkőzés: Hajtai Vanessza, Kovács Patrícia, Mistina Kitty, Tóth Eszter 
25 mérkőzés: Mihály Petra, Pásztor Noémi, Szemerey Zsófi 
24 mérkőzés: Tanja Asanin 
21 mérkőzés: Lancz Barbora, Tóth Gabriella 

- Minden játékos és a szakmai stáb, minden nap, minden szinten azon dolgozott, hogy további betegségek és sérülések elkerülésével a csapat minél előbb, a tőle megszokott teljesítményt nyújthassa. Sikerült is elérnünk a bajnokságban az ötödik helyet, amely lehetőséget biztosít a számunkra, hogy ismét kipróbálhassuk magunkat a nemzetközi mezőnyben. 
Így zárszóként a megoldásról és a jövőről is szeretnék ejteni néhány szót. Szeretném elmondani, hogy a mérések mellé be kell vezetni a szubjektív visszajelzést nyújtó kérdőíveket is, ahol fontos lesz a játékos őszintesége. A mért adatok és a szubjektív kérdőívek eredményeinek együttese fog a jövőben a terhelésre vonatkozóan irányt mutatni. Valamint a csapat a következő szezontól el fog sajátítani egy energiahatékony védekezést mind 6:0 és 5:1 formáció esetén. A fejlődési irányunk, a jövőnk szempontjából ez nagyon fontos taktikai elem lesz. 
Összességében tehát, ha felemásnak is ítéljük meg a szereplésünket, személy szerint elégedett vagyok és köszönettel tartozom mindenkinek, aki a klubért, az eredményességért dolgozott. A szezon során sokszor megtettük, de most ismét szeretném külön megköszönni a közönségünk, a szurkolótáborunk segítségét, buzdítását. Velük együtt, a csapaton, a klubon belül pedig közösségként tudtuk a bajnokság élmezőnyében maradni, megjárni Európát a sok nehézség és hátráltató tényező ellenére. 

A Motherson-Mosonmagyaróvár csapatának legjobb bajnoki gólszerzői: 
Tóth Eszter: 26 mérkőzés - 147 gól (4. hely az összetett góllövőlistán) 
Tóth Gabriella: 21 mérkőzés - 125 gól (8. hely az összetett góllövőlistán) 
Kovács Patrícia: 26 mérkőzés - 85 gól 
Pásztor Noémi: 25 mérkőzés - 82 gól