FRANCIA TAPASZTALATOK

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.01.07.
A vasárnapi ES Besancon Feminin elleni Európa-liga mérkőzés előtt minden információt próbálunk beszerezni a francia csapatról. Ezért is kerestük meg Planéta Szimonettát, aki évekig játszott Franciaországban és így személyes tapasztalatokat szerzett a Besancon gárdájáról. A válogatott átlövő pedig szívesen is segített információkkal, a jó formában lévő ellenfelünkről, amely szerdán Dijonban folytatta a bajnokságot, ahol 33 - 31 arányban győzött.

Gyakorlatilag az utolsó két mérkőzésemet pont a Besancon ellen játszottam Franciaországban - emlékezett vissza Planéta Szimonetta a DVSC válogatott kézilabdázója. - 2021 márciusában tudtam a sérülésem után visszatérni a Chambray Touraine csapatába, amikor a felsőházi rájátszásban találkoztunk az MKC vasárnapi ellenfelével. Az ötödik helyért mérkőztünk meg egymással, amelyet végül a Besancon szerzett meg, mert hazai pályán nagyobb győzelemmel zárta a visszavágó találkozót.


Azt feltétlenül ki is szeretném emelni, hogy a kelet-francia város csapata sokkal jobban teljesít az otthonában, mint idegenben. Rendkívül népszerűek Besanconban, amely egy kisváros és igazából rajtuk kívül csak egy kosárlabda csapat jelenti a minőségi sportot. Lelkes szurkolóik vannak, akik nagyon jó hangulatot teremtenek a Palais des Sports csarnokban, ahol majd a hazai Európa-liga mérkőzéseit is játssza majd a csapat.
Akkor még a 241-szeres válogatott Raphaelle Tervel irányította a csapatot, aki 2012 és 2014 között a Győri Audi ETO KC játékosa is volt. Az egykori kiváló védőjátékos pedig egy kimondottan taktikus csapatot rakott össze, amely kimondottan tudatos kézilabdát játszott. Középen Alizée Frecon-Demouge irányított és a csapatkapitány, a beálló Pauline Robert már akkor is meghatározó játékos volt. Ők nagy küzdők, akik a védekezésben is alapemberek, és akik mögött nagyon jó teljesítményre képesek a kapusok. A már a francia válogatottban is bemutatkozó Roxanne Frank valamint a nagyon tapasztalt norvég-japán Sakura Hauge is erőssége a csapatnak.

A jelenlegi csapatuk eredményeit figyeltem és abban biztos vagyok, hogy a válogatott szélső Lucie Granier és a Magyarországon is jól ismert Camille Aoustin és Sabrina Zazai gyorsaságát maximálisan ki akarják majd használni. Erre már korábban is törekedtek, de a széleken most jobb képességű kézilabdázóik vannak, így a lerohanásokat veszélyes fegyverként használják. Középen pedig vannak nagy bombázóik, olyan kiváló fizikai adottságokkal rendelkező átlövők, mint Audrey Dembele és a két lengyel válogatott Natalia Nosek és Aleksandra Rosiak. Gyakorlatilag kiemeltem a teljes csapatukat, alátámasztva azt, hogy egy nagyon erős francia csapat ellen fog majd vasárnap pályára lépni tehát az MKC. Évek óta ott vannak a hazájuk nagyon erős bajnokságának élmezőnyében és van nemzetközi tapasztalatuk is.

A mosonmagyaróvári csapatnak így fel kell készülnie egy erősebb tempóra, a magyar bajnokságban szokatlan gyorsaságra és fizikai adottságokra. Viszont az is biztos, hogy a Besancon játéka sokkal sematikusabb, ezért kiismerhetőbb, amit a Motherson-Mosonmagyaróvár ki tud használni. Az én véleményem szerint a magyar játékosok technikailag is képzettebbek, ami szintén előny lehet. Abban biztos vagyok, hogy remek mérkőzést fog játszani egymással ez a két csapat és nagyon fogok szurkolni a móvári lányoknak, hogy sikerrel vegyék ezt az akadályt.