GYŐZELEMMEL KEZDTE A CSOPORTKÖRT AZ MKC

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2023.01.08.
A története első nemzetközi tétmérkőzését játszotta a mosonmagyaróvári UFM Arénában a Motherson-Mosonmagyaróvár. Az Európa-Liga csoportkör nyitó találkozóján sikerült magabiztos, jó játékkal legyőzni a norvég Fana IL gárdáját.

Motherson-Mosonmagyaróvár - Fana IL 35 - 29 (18 - 16) 
Európa-Liga B. csoport első mérkőzés - Mosonmagyaróvár, UFM Aréna, 1.000 néző 
2023 január 08. szerda 16.00 óra 
Vezette: Dragana Jakovljevic - Danijela Sando Kovacevic (Szerbia)  


Mosonmagyaróvár: MISTINA - Mihály 2, LANCZ 6, KOVÁCS P. 2, Pásztor 1, Ivancok 1, STRANIGG ZS. 7 (1). 
Csere: Szemerey (kapus), TÓTH E. 6 (3), Tóth N. 1, ALBEK 5, Faragó 1, Csire 1, Sztankovics, Tóth G. 1, Bardi 1.       
Edző: Gyurka János  

Fana: Nygaard - Kyrkjeeide 1, C. Solstad 4, Mastad 2, Bøyum, 2 HAALAND 4, BERG 6 (1). 
Csere: Drønen (kapus), HATLE 7, Gabrielsen 1, Grasdal 2, Hagerup, Mossestad.  
Edző: Erlend Lyssand    

Kiállítások:
6 perc, ill. 4 perc  
Hétméteresek: 4/4, ill. 1/1 

Érthető tehát, hogy kicsit idegesen kezdték a találkozót a csapatok, hiszen a norvég Fana is most debütált a nemzetközi mezőnyben. Az első percek Mistina Kitty bravúrjairól, valamint Stranigg Zsófiáról szóltak, aki az első mosonmagyaróvári Európa-Liga gólt szerezte. A vendégek elsősorban a széleken próbálták befejezni a támadásaikat, de a lovéseik pontatlanok voltak. 
Komoly tempóban játszottak a csapatok, ami negyedóra után kicsi vissza is ütött, több lett a hiba mindkét csapat játékában. Az első tizenöt percben megszerzett ötgólos hátrányát le is tudta dolgozni a Fana, de arra számítani lehetett, hogy a sikerért meg kell majd dolgozni a lelkes, fiatal norvégok ellen.
Az edzők időkérésekkel próbáltak segíteni, Gyurka János több cserét is végrehajtott, a mérkőzésre tizennégy kézilabdázót benevező norvég gárda edzője viszont kevesebbet változtatott. A félidő hajrájában többet kezdeményezett az MKC, sikerült ismét növelni az előnyét, sőt Albek Anna átlövései érezhetően komoly gondokat okoztak a vendégeknél.
Az első harminc percben látszott, hogy csapatként és egyénileg is erősebb az Motherson-Mosonmagyaróvár. Viszont az is bebizonyosodott, hogy ez az ellenfél azonnal kihasználja a legapróbb lehetőséget is a versenyben maradásra.  

A második játékrész is magas hőfokon kezdődött, de az is érződött, hogy az első félidő tapasztalatait hasznosítani akarták a felek. A mosonmagyaróvári csapat feszesebben, sokkal több megállító faulttal védekezett. A vendégeknél erősítést jelentett az irányító-átlövő Aurora Kjellevold Hatle pályára lépése és a szerdán a Vipers Kristiansand elleni bajnokin hat gólt szerző szélső Sara Berg játéka.
Az Motherson-Mosonmagyaróvár azonban egyre erőteljesebben vette át a játék irányítását, ismét növelte az előnyét, amivel szépen lassan megtörte a norvégok ellenállását. Fontos volt ez a periódus, mert így a hajrá előtt gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Hálás volt ezért a mosonmagyaróvári közönség, amely óriási ovációval fogadta a hosszú sérülése után ismét pályára lépő Tóth Gabriellát, aki góllal, majd gólpasszal jelezte, hogy teljesen felépült. Így az utolsó percekben csak arra a megfontolt, türelmes játékra volt szükség, amelyet már sokszor láthattunk a csapattól hazai környezetben. Ez pedig meg is valósult, ezért a lányokat jogos tapsolta meg felállva a mosonmagyaróvári publikum. 
A debütálás tehát sikerült a csapatnak az Európa-Liga csoportkörben, a tervezett két pont megvan, jöhet a folytatás. Az biztos, hogy a francia Nantes és a dán Ikast egy másik szintet képvisel majd ebben a kvartetteben, de most a Fana volt az ellenfél. A hídon pedig akkor kell átmenni, amikor előttünk van…  

Gyurka János: - Jól kezdtük a mérkőzést, az első negyedórában koncentráltan kézilabdáztunk, ami fontos volt egy ilyen küzdelmes mérkőzésen. Ezt követően azonban előjöttek azok a hibák, amelyek szinte természetesek ennél a tempónál. Így fel is zárkózott a nagyon szimpatikus, lelkes, sokat futó norvég ellenfelünk. Szükség volt tehát a második félidő keményebb védekező és pontosabb támadó játékára, amellyel sikerült realizálni a győzelmünket. A végjátékban növelhettük volna a különbséget, de ennél most fontosabb, hogy Tóth Gabi egy rövid időre már vissza tudott térni, hiszen az ő jelenléte megnyugtató lesz a továbbiakban. A csodálatos közönségünkre pedig büszkék vagyunk, remek érzés a számunkra, hogy meg tudtuk örvendeztetni őket.  

Erlend Lyssand: - Sajnos instabilak voltunk, a jobb és a rosszabb periódusok váltották egymást a játékunkban. Az első félidőben több mint tizenöt technikai hibát vétettünk, ezzel a számmal pedig ezen a szinten nem lehet mérkőzést nyerni. Teljesen megérdemelten győzött tehát a hazai csapat, amelyben a mezőnyben és kapusposzton is több volt a kiváló teljesítmény. Csalódottak azonban nem vagyunk, mert számítottunk arra, hogy nem lesz könnyű helytállnunk a csoportkörben, de készülünk, gyakorlunk, bízunk a sikeresebb folytatásban.