HA LEHET, JÁTSZANI FOGUNK!

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2020.11.15.
A kötelező tíz napos karantén időszak letöltése után elkezdte az edzéseket a Motherson-Mosonmagyaróvár élvonalbeli kézilabda csapata. Ez természetesen örömteli hír, de a helyzet sajnos továbbra sem egyszerű, hiszen teljes csapatról, teljes értékű munkáról továbbra sem beszélhetünk.

- Az elmúlt hétfőn egyéni erőfejlesztéssel, állóképességi futással kezdték el a munkát a játékosok - felelt az újrakezdéssel kapcsolatos kérdésünkre Gyurka János az MKC edzője. - Meg kellett várnunk a tesztek eredményét, amelyek kimutatták, hogy nincs új fertőzött a csapatunkban, így keddtől már napi két csapat edzést tudtunk tartani. Mivel mindössze tizenegy kézilabdázóval tudtunk dolgozni, egyértelműen a képességek fejlesztését helyeztük előtérbe. A tíz napos pihenő után nem érződött jelentős deficit a lányok fizikai állapotában, tehát ezt rendbe is tudtuk tenni. A mérkőzések hiánya azonban komolyabb gond, hiszen a munkánknak az lenne a jutalma és ezt az elemet edzésekkel nem lehet pótolni. 


- Hosszú hetek óta nem a mérkőzések, hanem a tesztelések eredményeire vár a csapat. Hogyan tudják ezt elfogadni, feldolgozni a sportolók? 
- Sokat beszélgetünk a játékosokkal, próbálunk együtt tervezni, rövid távú célokat kitűzni, amelyeknek az elérése erőt adhat. Az öltözőnk falára fel vannak írva a célkitűzéseink, meg vannak fogalmazva a jó játékos ismérvei, amelyeket most naponta elolvasunk. Motivációt keresünk tehát minden napra, mi edzők pedig első számú „energetizálóként” dolgozunk, ahogyan teszik ezt a kapitányok a hajókon. Ilyen téren is kiváló partner a számomra Stranigg Ferenc, aki nem csak pályaedzőként, hanem mentálisan, morálisan is tudja erősíteni a lányokat. Ez a helyzet azonban a számunkra is ismeretlen, az idő is ellenünk dolgozik, hiszen egyre csak halmozódik az elmaradt mérkőzések száma. Az MKC csapata fegyelmezett, célratörő társaság, amit bizonyít az is, hogy gyakorlatilag utolsóként kapta el a pandémia. A lételemüket jelentő játéktól azonban meg vannak fosztva, nincs visszajelzésük az elvégzett munkájukról és ez a bizonytalanság néha ráül a kézilabdázókra. 

- A sportág béklyóban van, a csapatok között talán csak a karantén időszakok száma, azoknak a tapasztalat jelent különbséget. Megosztják egymással ezeket a szakemberek? 
- Folyamatosan beszélünk a kollégákkal, akik nagy sóhajok között, annak is nagyon tudnak örülni, ha egy-két játékost visszakapnak. A közösség ereje most kiemelten fontos, de most mind azt érezzük, mint amikor igaz otthon vagyunk, de nincs velünk mindenki a családunkból. A rend sehol sem állt vissza, de nem akarunk panaszkodni, próbálunk megfelelni a helyzetnek. A teljes leállás sem lenne jobb, mert fenn kell maradnunk, nem lehet elveszíteni a klubokat, hiszen a kézilabda az életünk. A mi esetünkben az is érthető, hogy a kivételesen jó rajt után a csapat sem szeretné elveszíteni, amiért eddig megdolgozott. Tudjuk, hogy betegség után érkező játékosok visszahozása komoly szakértelmet kíván. Látjuk, hogy a nehezebb tünetek elsősorban a sportolók energia felvételét gátolják, olyan szinten, hogy sokszor még egy enyhe kocogás is nehézséget okoz. A klub, a csapatorvosunk Dr. Várallyay Zoltán és a betegségről a László Kórházban sok tapasztalatot szerző Benkovics Edit pedig mindenben segít nekünk. Kaptunk a koronavírus helyzetéről orvosi, tudományos beszámolókat is, amelyeket a napokban a csapatnak is le fogunk vetíteni. A kézilabdázók egészsége tehát a legfontosabb, amit minden elé helyezünk, de ha lehet, játszani fogunk. 

- Erre a legközelebb a következő vasárnap kerülhet sor, amikor a sorsolás szerint a Kisvárda lehet az ellenfél…
- Igen, jelenleg ennek a mérkőzésnek a megrendezésére van esély és hangsúlyozom, hogy mi szeretnénk is játszani. Igaz várhatóan zárt kapuk mögött, olyan ellenféllel, amelynek volt októberben és novemberben bajnoki találkozója. Nagy kérdés tehát, hogy mire leszünk képesek, ki tudjuk-e szolgálni a szurkolóinkat, meg tudunk-e felelni a saját magunk elvárásainak. A népszerű Csík zenekar vezetője, Csík János nyilatkozta egyszer, hogy ha egy napot nem gyakorol a hegedűjén, azt ő meghallja. Ha kettőt, akkor azt már a zenésztársai is, ha pedig hármat, akkor azt a közönség is érzékeli. Mi a jövő hetet, optimális esetben már csak két még karanténban lévő hiányzóval kezdjük el, akik a hét második felében csatlakozhatnak hozzánk. Reméljük, hogy a hétfői tesztelés nem változtat a helyzetünkön és az ellenfelünket sem gátolja pozitív teszt eredmény.Az edzőpartnerét elnézve....Dányi Berni nem babonás!

Közzétette: Mosonmagyaróvári Kézilabda Club – 2020. április 23., csütörtök
X