HETESEK

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.12.06.
Lancz Barbora és Stranigg Zsófia volt a Motherson-Mosonmagyaróvár legeredményesebb játékosa az SCM Gloria Buzau elleni Európa-Liga selejtező mérkőzésen. Mindkét kézilabdázó hét gólt szerzett, ami igazán remek teljesítmény a fiatal mosonmagyaróvári jobbátlövötől és balszélsőtől. Így velük beszélgettünk a már lejátszott első és a természetesen a következő vasárnap sorra kerülő második találkozóról.

- Nagyon alaposan felkészültünk a román csapatból, pontosan tudtuk, hogy nagyon erős ellenféllel fogunk találkozni - indította el a beszélgetést Lancz Barbora. - Küzdelmes, kemény mérkőzésre számítottunk, ami be is igazolódott, hiszen érezhető volt a pályán, hogy az SCM Gloria Buzau nem véletlenül vezeti a bajnokságot Romániában. Az oda-visszavágós mérkőzéseken nagy jelentősége van az első találkozó eredményének is, ezért a lehető legnagyobb előny megszerzésére törekedtünk. Úgy gondolom, hogy meg is tettük, amit tudtunk, de azt nagyon sajnálom, hogy nem sikerült például akkor jobban ellépni az ellenfelünktől, amikor több góllal vezettünk.


- Vártuk ezt a mérkőzést, egy kicsit izgulva is kezdtünk, de idővel kézbe vettük a találkozót és úgy gondolom, hogy a mi játékunk, akaratunk érvényesült - folytatta Stranigg Zsófia. - Volt egy aprólékosan kidolgozott elképzelésünk, folyamatosan mozgatni akartuk a nagyan magas, erős testfelépítésű Buzau játékosokat. A csapattal kielemeztük mindkét Malaga elleni selejtező mérkőzésüket, majd ugyanezt megtettük egyénileg is, kimondottan a saját feladatainkra összpontosítva. A mérkőzés legnagyobb részében ez sikerült, ezért engem is az bánt, hogy nem tudtunk a visszavágóra nagyobb előnyt szerezni. A román csapat kapusai jól védtek, a tapasztalt játékosaik pedig kihasználták a hibáinkat, így a mérkőzés végére fel tudott zárkózni a Buzau. 

Nagy volt az iram, a tempó, a magyar bajnoki találkozóknál magasabb színvonalú volt ez a mérkőzés, nagyobb volt a küzdelem?  
- A románok valóban más stílusban, felfogásban kézilabdáznak, mint a legtöbb magyar csapat - fejtette ki az MKC jobbátlövője. - Elsősorban a fizikai adottságaikra alapoznak, mivel sok kiváló felépítésű játékosuk van. Támadásban ezért megpróbáltunk nagyon sokat futni, az állandó mozgásunkkal széthúzni a védőfalukat. Főként így lehetett helyzeteket kialakítani, eredményesen befejezni az akcióinkat. A védekezésünk szabályait is be kellett tartanunk, amelyek így összeségében a mi játékunk fölényét, a győzelmünket eredményezték. Nehéz mérkőzés volt, amire nagyon alaposan fel kellett készülni, de ez így van mindig, bármilyen ellenféllel is találkozunk. Ezért az alapvető különbséget most a sokkal nagyobb tét jelentette. 

- Az SCM Gloria Buzau rendkívül rutinos, nagy tudású csapat, sok meghatározó válogatott kézilabdázóval - tette hozzá a mosonmagyaróvári balszélső. - Ráadásul olyan fizikálisan erős játékoskeretük van, ami nagyon ritka a női kézilabdázásban. Az igazi különbséget azonban tényleg a tét jelenti, mert mi nagyon szeretnénk a csoportkörbe jutni. Az Európa-Ligában szerepelni egyrészt rangot jelent, de ennél talán még fontosabb, hogy nekünk óriási fejlődési lehetőséget adhat. Akkor lehetünk jobb csapat, ha ilyen feladatokra készülhetünk, nemzetközi mérkőzéseket játszhatunk, azokon szerezhetünk hasznos tapasztalatokat. Az a célunk tehát, hogy elérjük a csoportkört és ezért mindent meg is fogunk tenni.   

Az várható volt, hogy ez a párosítás nem hoz alapvető döntést egy mérkőzésen. Milyenek most a két csapat esélyei, a romániai visszavágó előtt?  
- Ezen a héten semmi más nem lesz a fejünkben csak az, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a romániai visszavágóra - mondta elszántan Lancz Barbora. - A háromgólos különbség nem sok, de nekünk fog segíteni, ahogyan az is, hogy már játszottunk egyszer egymással. Az első mérkőzés tapasztalatait hasznosítani fogjuk, a hibáinkat kijavítjuk, a jó dolgokat pedig megpróbáljuk tovább vinni. Biztos vagyok abban, hogy nagy csata vár ránk Romániában, de abban is, hogy tiszta szívvel, igazi csapatként fogunk küzdeni. Hiszünk abban, hogy idegenben is eredményesek leszünk és így elérjük a csoportkört. 

- Az biztos, hogy nagy lesz a küzdelem Romániában, de nem féltem a csapatot, sőt abban bízom, hogy inkább feldob minket a tét - zárta a beszélgetést bizakodva Stranigg Zsófia. - Az is egyértelmű, hogy még többet kell nyújtanunk, mint az első találkozón. Vannak tartalékaink, amelyeket most elő kell vennünk, mert a háromgólos előny nem számottevő különbség ezen a szinten. Az önbizalmat ad, hogy le tudtuk győzni őket és vannak komoly tapasztalatai is az első találkozónak. Arra pedig számítottunk, hogy két mérkőzésen dől majd el a továbbjutás, így felkészülten, bátran fogunk kézilabdázni Romániában is.