JÓ ÚTON JÁRUNK

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2019.02.11.
Dr. Hoffmann László az MKC sportigazgatója értékelt.
Két hónapja kezdett el dolgozni a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club sportigazgatójaként Dr. Hoffmann László. A vezetők, a szakmai stáb és a játékosok pedig egybehangzóan elismeréssel nyilatkoztak a munkájáról. Most azonban őt kérdeztük erről a két hónapról és a csapatunk helyzetéről.

"Természetesen nagyon örülök a most megszerzett négy pontunknak és a játékosaink nyitottsága, fogékonysága is nagyon kellemes meglepetés a számomra. Eddig sem végzett rossz munkát a csapat, de most nagyon rövid idő alatt sikerült a fejekben átállítani néhány dolgot. Látszólag apróságok ezek, de az ilyen egy gólos különbséggel záruló mérkőzéseket egyértelműen ezek döntik el.  Igazából a Békéscsaba elleni két pontra számítottam és sajnálom, hogy akkor még csak 45 percig játszottunk jól. A hazai találkozóink előtt viszont éreztem a csapatban a bravúr lehetőségét és ezért bíztam a sikerben. Minden területen elindult most nálunk egy jó folyamat, de még csak visszahoztuk az eddig elveszített pontjainkat. A céljaink eléréséhez még megközelítőleg ugyanennyi pontot kell szereznünk."

Egy új szakmai vezető érkezése minden esetben kockázatokat is jelent. Dr. Hoffmann Lászlónak zökkenőmentesen sikerült a beilleszkedés a munkába?

"Az biztos, hogy ez egy új helyzet volt a vezetők, a szakmai stáb, a játékosok és az én számomra is. Ezért elsőként félre kellett tenni a fenntartásokat és szerencsére ez gyorsan sikerült, mert nem éreztem zavaró ellenállást. Talán én is elég hiteles vagyok ebben a szakmában és szerencsére az eredmények is hamar jöttek. Ez pedig a legfontosabb tényező, hiszen a visszaigazolás mindig megerősíti a játékosokat, a csapatot. Mondhatjuk, hogy volt egy kis szerencsénk is, de rengeteget tettünk azért, hogy ez a szerencse most mellénk álljon. Sokkal jobban akartuk ezeket a győzelmeket és én azt szeretném, ha ugyanilyen elszántsággal folytatnánk ezt a most megkezdett hazai sorozatot."

Ismét napi szinten dolgozik a csapattal az edzéseken és mérkőzéseken. Ennyi a kézilabdázásban eltöltött év után is élvezi a munkát?

"Tíz éves korom óta élvezem ezt a játékot és ez semmit sem változott az elmúlt évtizedeik alatt. A kihívásokat is szeretem, és ezért igyekszem gyorsan és körültekintően megoldani a feladatokat. Persze én is bosszankodom a rossz eredmény vagy egy gyengén sikerült edzés miatt, sőt engem is elkeserít egy vereség illetve egy sérülés. Sokáig azonban nem kesergek ezeken, mert már régen megtanultam, hogy mindig előre kell nézni és az a legjobb csapat, amelyik a rendelkezésünkre áll.. Vannak olyan ellenfeleink, amelyek főként a fizikai paraméterek miatt erősebbek, de velük is egészen addig tartani kell a lépést ameddig bírjuk. Szétesnünk pedig ezután sem szabad és akkor ezek a találkozók is hasznosak, jó gyakorlások."         

A napokban egy nagyon fiatal kapus érkezett kölcsönszerződéssel az MKC csapatához. Herczeg Lili a junior válogatott hálóőre pótolni tudja majd a rutinos Scholtz Andreát?

"Scholtz Andrea sajnálatos sérülése miatt megoldást kellett találnunk, hiszen Lucia Gubikova sem teljesen egészséges. Megvizsgáltunk tehát minden lehetőséget, megnéztünk külföldi kapusokat, sőt volt aki próbajátékon is részt vett. Olyan kapust azonban nem találtunk, aki jobb megoldás lett volna az általam látott fiatal NEKA kapusnál, Herceg Lilinél. Az edzője Bartalos Béla is megerősített ebben, aki negyven éve a barátom és így természetesen adok a véleményére. A fiatalokról pedig mindig az volt a véleményem, hogy egyszer mindenkinek meg kell adni az esélyt, a lehetőséget. Így a mezőnyjátékosok között is figyelek és keresek olyanokat, akikben látok egy jövőképet. A mostani két győzelmünkkel a következő évi csapatunk megerősítése szempontjából is kedvezőbb helyzetbe kerültünk. Eddig ugyanis kieső csapatnak tartottak bennünket és úgy szinte lehetetlen volt tárgyalni. Most azonban változott a helyzet és így lehetőségünk lesz az igazolásoknál, az eddiginél megfontoltabb döntéseket hozni."

Az MKC csapatának folyamatosan fejlődnie kell ahhoz, hogy stabil élvonalbeli gárda legyen. Mik azok a legfontosabb feladatok, amelyekben a leginkább javulni kell?

"Elsősorban a játék dinamikájában kell fejlődnünk, mert abban még csak most kezdjük elérni az NB I – es mezőny alját. Ugyanilyen fontos az is, hogy a támadó játékunkban is türelmesek legyünk, mert eddig sok mérkőzésen előkészületlenül fejeztük be az akcióinkat. A háttérben pedig nagyon fontos az életmód az, hogy tudatosan készüljünk a mérkőzésekre és az edzésekre. Most magasra emeltük a mércét, de elmondtuk a lányoknak, hogy ez az ő szintjük és ezért innen már kizárólag felfelé vezethet az út. Ebben pedig nagyon sokat segítenek nekünk a szurkolók, hiszen nagyon kevés helyen teremtenek ilyen hangulatot egy sportcsarnokban. A hazai pálya előnyét, a közönségünk ilyen támogatását pedig nekünk elszántsággal, keménységgel és agresszivitással kell kihasználnunk."