MEGBOSSZULTA MAGÁT A SOK HIBA

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.12.17.
Gyurka János a mérkőzés előtti nyilatkozatában kiemelte, hogy sok a meglepetés az NB I-es női kézilabda bajnokságban. Ehhez ebben a fordulóban a Motherson-Mosonmagyaróvár is hozzájárult, amely vereséget szenvedett Békéscsabán.

Békéscsabai Előre NKSE - Motherson-Mosonmagyaróvár  29 - 24 (15 - 12)
NB I. bajnoki mérkőzés 8. forduló - Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 600 néző 
2022 december 17. szombat 18.00 óra
Vezette: Dáné Rita - Marton Zsófia 

Békéscsaba: RAZUM - Andróczki 3, M. LANISTANIN 8 (5), BUCSI 10, Mayer Sz., GYIMESI 1, Kukely K. 1. 
Csere: Szabó D. (kapus), Giricz 3, Termány, Török F., Borbély M. 3.  
Edző: Papp Bálint  

Mosonmagyaróvár: Szemerey – Mihály 1, Pásztor 2, Albek 2, Ivancok 3, Tóth E 2 (2), Stranigg Zs 1 (1). 
Csere: Mistina (kapus), LANCZ 5, Tóth N., Csire 2, Faragó, KOVÁCS P. 4, Sztankovics 1, Bardi 1.  
Edző: Gyurka János   

Kiállítások: 14 perc, ill. 16 perc piros lap: Albek Anna 45. perc)  
Hétméteresek: 5/5, ill. 4/3 

 
Az már az első percekben kiderült, hogy egy rendkívül elszánt, harcos ellenfél fogadta a mosonmagyaróvári csapatot Békéscsabán. Igaz a vezetést rendre az MKC szerezte meg, de viharsarkiak mindig le tudták dolgozni az egy-két gólos hátrányukat.
Küzdelmesen indult tehát a találkozó, amit az is igazolt, hogy tíz perc alatt soknak mondható három kétperces büntetést és ugyanennyi hétméterest ítéltek a játékvezetők. A hazai csapatban a klubok megállapodásának értelmében nem játszott Hajtai Vanessza, viszont jól teljesítettek a légiósok. A most a férje nevén szereplő szerb Lanistanin (Marija Agbaba) gólerős volt, a horvát Marina Razum kapus pedig bravúrokat mutatott be. Azoknak lett tehát igazuk, akik egy nagyon nehéz találkozóra számítottak, ezzel is igazolva, hogy a bajnoki tabella helyezései semmilyen mérkőzése előtt sem mutatnak mérvadó képet.
A huszadik percben 9 - 8 arányban a vezetést is átvették a lila-fehérek, így a szépen felújított Városi Sportcsarnok közönsége is belelkesült. Gyurka János pedig időt kért, megpróbálta kicsit megnyugtatni, de egyben fel is rázni a játékosait. Az MKC vezetőedzője pályára küldte Tóth Nikolettet, Csire Fannit, Faragó Lucát és Kovács Patríciát, de ekkor a hazaiak tudták tartani az egy - kétgólos előnyüket. A mérkőzést a játék helyett, továbbra is a küzdelem jellemezte, ami viszont inkább a hazai csapatnak kedvezett. A félidő hajrájában pedig szokatlanul sok hibát is vétett a mosonmagyaróvári csapat, így a Békéscsaba növelte az előnyét. 
Jókor jött tehát a szünet, ami lehetőséget adott a Motherson-Mosonmagyaróvár csapatának, hogy rendezze a sorokat. 
 
Nem csoda tehát, hogy a szünet után a hazaik jöttek ki előbb a folytatásra, aminél viszont nagyobb gondot okozott, hogy a második félidőt is ők kezdték góllal. Lancz Barbora azonban gyors triplával jelezte, hogy az MKC másként fog fellépni a második harminc percben. Fontos is volt ez a három gól, mert meg kellett törni a hazai csapatnak azt a lendületét, hitét, hogy ők meg is tudják nyerni ezt a bajnoki találkozót. 
Nagyon keveset cserélt eddig Pap Bálint, a Békéscsaba rendkívül attraktív vezetőedzője, ami a döntő szakaszt illetően komoly tényező lehetett. Az iram ugyanis sokkal nagyobb lett, ráadásul a hazaik elég sokat is játszottak emberhátrányban.. Negyven perc után azonban még mindig három góllal vezetett a Békéscsaba, mert egy kis holtpont ismét jelentkezett az MKC játékában.
Gyurka János időt kért, a találkozó utolsó negyede így egy kis szünet után kezdődött, 21 - 19-es hazai vezetéssel. Az MKC szempontjából jobb volt ez a félidő, de a sikerhez ennél is többre volt szükség az utolsó negyedórában. Nagyon rosszkor jött tehát, hogy nem csökkent a hátrány, így pedig még elszántabbak lettek a meglepetésre készülő békéscsabai játékosok. Lanistanin büntetőjével megint négy volt közte, az MKC pedig kettős hátrányban kezdte el az utolsó tíz percet. Természtesen hosszú hajrát kezdett a mosonmagyaróvári gárda, de nehezen sikerült góllal befejezni a támadásokat, az idő pedig vészesen fogyott. 
Albek Anna piros lapot kapott, a hazaiak tapasztalt kézilabdázói pedig ügyesen ölték az időt, sok volt a játékmegszakítás. Sajnos nem csökkent a különbség, elsősorban a hazai kapuban remek teljesítményt nyújtó Marina Razum jóvoltából. 
A nagyon jó napot kifogó hazai csapat így nem kis meglepetésre megnyerte a mérkőzést, az önmagához képest tompább, fáradtabb MKC ellen. 
  
Papp Bálint: - Becsülettel felkészültük a mosonmagyaróvári csapatból, ismertük az erősségeiket és azt is tudtuk, hogy a jelenlegi helyzetükben, mi lehet a hátrányuk. Amit elterveztünk, azt pedig meg is tudtuk valósítani, mert nagyon egységes volt a csapatunk. Voltak megingásaink, de mindig meg tudtunk újulni, volt hitünk, erőnk. Végig vezettünk, amit megalapozott a kiváló védekezésünk, a kapusunk remek teljesítménye. Ez a siker óriási lökést adhat nekünk, de a helyén kell kezelnünk, mert ez csak az első lépés ebben a nehéz bajnokságban. 

Gyurka János: - Sajnos nem érkeztünk meg erre a mérkőzésre úgy, ahogyan kellett volna. Tisztában voltunk azzal, hogy mi vár ránk, de enerváltak, lassúak voltunk, csak időnként lobbantunk lángra. Volt huszonöt rossz lövésünk, vétettünk három mérkőzésre való technikai hibát, amelyekkel gyakorlatilag megpecsételtük a sorsunkat. Ezzel a teljesítménnyel nem lehet mérkőzést nyerni egy jól küzdő, okosan kézilabdázó Békéscsaba ellen. 

Fotó: Milyo Pál

Következő mérkőzés:
Hamarosan!
Videók
összes videó