"Mindig a legmagasabb cél lebeg a szemem előtt"- Villáminterjú Anna Vjahirjeva-val

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2019.08.04.
Az MKC elleni felkészülési találkozó után, Antal Ádám sportújságíró kollégánk készített egy riportot Anna Vjahirjeva-val, a Rosztov Don játékosával. Ezt az anyagot vettük át most tőle és közöljük a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club honlapján.
Mindössze egyetlen találatnyi különbség árválkodott az eredményjelzőn a keddi felkészülési mérkőzést követően. Az élvonalban tavaly a várakozáson felül szereplő Mosonmagyaróvári KC rangos vendéget invitálhatott az UFM Arénába, a Bajnokok Ligája ezüstérmes fogadta el a meghívást. A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető felkészülési találkozó szemre is tetszetős játékot hozott, tűzben tartotta a szép számmal kilátogató nézőközönséget. Az orosz együttes amolyan nemzetközi állócsillag, tizenkettő egy tucat kiváló kézilabdázóval, köztük megannyi világsztárral. Azonban a remek játékosok között is akad egy igazi gyémánt, akit a modernkori kézilabda egyik legkreatívabb játékosaként tartanak számon. Anna Vjahireva nevét jóformán mindenki ismeri, aki csak egy szakajtónyit is követi a sportág történéseit.

A volgográdi születésű, fiatal jobbátlövő amolyan kimondatlan legendának számít a szakmában. Zsenge kora ellenére régóta oszlopos tagjai a világelitnek, sokan posztjának legjobbjai között aposztrolfálják. A fiatal, mindössze húszas éveinek közepén járó kézillabádzó olimpiai bajnok, ám nem feltétlenül védhetetlen bombáiról, hálót szaggató átlövéseiről vagy éppenséggel sorsfordító hétmétereseiről híres. Anna Vjahireva karrierjének szárbaszökkenése éppenséggel a sportág technikai szépségeinek bemutatásáról, a játékintelligenciáról, a döntéshozatal sebességéról szól. Jóllehet egy edzőmérkőzés keretében, de mindebből kedd este egy jottányi ízelítőt kapott a mosonmagyaróvári publikum is. A hazai közönség vastapssal honorálta sajátjai teljesítményét, ám igencsak korrekt módon az orosz együttes tagjait is illedelmes fogadtatásban részesítette. A Rosztov-Don Bajnok Ligája-döntős együttes karmesterét néhány gondolat elejéig, az olvasók kedvéért megszólaltattuk a felkészülési találkozót követően.

Kiváló szezont produkáltál, mind válogatott, mind pedig csapatszinten. Ha csak a közelmúlt eredményeit tekintjük, mennyire vagy elégedett?

Vjahireva: - Azt gondolom, hogy az egyik legnehezebb szezonom volt a karrierem során. Rengeteg energiát mozgósítottunk a siker érdekében, igazán komoly munkát tettünk le az asztalra. A siker fogalma relatív, mindig lehet jobban és jobban teljesíteni. Az EHF Bajnokok Ligája döntő nagy eredmény , de természetesen szerettük volna megnyerni, ezért nem lehetek maradéktalanul elégedett. Mindig a legjobbra törekszem, mindig a legmagasabb cél lebeg a szemeim előtt.

A soron következő időszak sem lesz sétagalopp, mik a terveid a közeljövőre nézve?

Vjahireva: - Mindig ugyanaz, a lehető legtöbbet kihozni magamból, no és persze a csapatomból. Klubszinten természetesen az eredményességet továbbra is szeretnénk hozni, de számomra fontos lesz a Japánban megrendezendő Világbajnokság is. Ha sikerül megnyerni a tornát, az direkt kvalifikációt jelent majd az olimpiára . Minden energiát belefektetünk, hogy ott lehessünk az első helyen. Ez egy komoly megmérettetés, de az ehhez szükséges munkát el fogjuk végezni, és a cél a legmagasabb szint elérése. Egy sportoló mindig arról álmodik, hogy a legjobb lehessen, csapatát minden körülmények között segítse.

Mit gondolsz a mai találkozóról? Mik voltak a benyomásaid?

Vjahirjeva: - Nehéz bármit is mondani, hiszen a felkészülés elején járunk még. Mindössze ez volt a második felkészülési találkozó a vakáció óta, és őszintén szólva eddig nem igazán labdacentrikus gyakorlatokat végeztünk, főleg erősítéssel és kondicionálásssal telt az alapozási időszak. A közönség nagyszerű volt, bár a játékunkkal nem voltam maradéktalanul elégedett. Messze vagyunk még a csúcsformától, de ez ebben a periódusban természetes is. Játékban még nem igazán éreztük egymást, ahogy telnek múlna a hetek mindez olajozottabb lesz majd. Mindenesetre hasznos felkészülési mérkőzést játszottunk.

Írta: Antal Ádám
Következő mérkőzés:
NB I, 5. forduló
2019.10.12., 18:00 óra.
Városi Sportcsarnok, Dunaújváros, Eszperantó út 4.