Mindig veletek vagyunk!

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2019.03.26.
Közösséggé formálódott az MKC szurkolói tábora, mely országosan is kiemelkedő.
Akkor jó egy csapat, ha jó a szurkolói tábora is – vallja Vitéz Péter, az MKC szurkolói egyesületének az elnöke. Az Altenburg Ultras közösséggel összefogva, élén Flugyik Gergely kápóval adnak hangot véleményüknek a meccseken és buzdítják a kézilabdás lányokat.

Mosonmagyaróvár

Mészely Réka


Aki járt már a mosonmagyar
óvári kézilabdaklub meccsén, az minden bizonnyal a lányok játéka mellett még két személyt biztosan megjegyzett: két fekete pólós fiatalembert, az egyikük kezében megafonnal, a másikéban egy trombitával. Flugyik Gergellyel, az MKC szurkolótáborának kápójával (a szó az olasz vezetőből ered) és Vitéz Péterrel, az egyesület elnökével beszélgettünk az egyre összetartóbb közösségről.

– Az MKC-nak már 2014-ben kialakult egy törzsszurkolói gárdája, amely a mosonszolnoki meccsekre eljárt. Magam fél év után kerültem ebbe a csoportba. Jelentkezett az az igény, hogy ne csak szurkoljunk, hanem egy erősebb közösséggé alakuljunk. Így született meg az egyesület, amely mára mintegy száz tagot számlál. Ennek a csapatnak nagyon erős jelene van, és bízom benne, hogy jövője is – tudtuk meg az egyesületi elnöktől.
A civil szervezet vezetője szerint a jelenlegi „jó sportvezetői szemlélettel tevékenykedő” klubvezetéssel és a játékosokkal is kiváló a kapcsolat. Ők is látják, hogy ebben a szurkolói csapatban „van potenciál”. Amióta megépült a mosonmagyaróvári aréna és a lányok is a városba költöztek, azóta még szorosabbá vált ez a viszony. Mint Vitéz Péter mesélte, évente kétszer szerveznek ankétokat, ahol kötetlenül ülnek le beszélgetni a sportolók és a szurkolók. Az egyesület a mosonmagyaróvári önkormányzat mellett több vállalkozás támogatását is élvezi. Ez főként az idegenbe való utazásoknál a szállítás költségeinek enyhítésénél elengedhetetlen. Molinóval, zászlóval, szurkolói sálakkal rendelkeznek.
Tűzbe kell hoznom az ötévesektől a nyolcvanasokig minden korosztályt.

Flugyik Gergely hét éve költözött Mosonmagyaróvárra Esztergomból. Egy munkatársának, a korábbi kápónak köszönheti, hogy bevezette ebbe a világba, s ma már ő a vezérszurkoló. Amellett, hogy egyesületi tag, az Altenburg Ultras fő mozgatórugója is.
– A szurkolás felépítéséért és a hangulatért felelek. Tűzbe kell hoznom az ötévesektől a nyolcvanasokig minden korosztályt. Szerencsére sok fiatal srácra számíthatunk, együtt gondoljuk ki a rigmusokat, dalokat. A meccsek előtt készülünk a kiírásokkal, szlogenekkel. A hangulat mellett komoly feladatom a sportszerűség betartása, ugyanakkor azt megerősíthetem, hogy a szurkolótáborunk intelligenciáján nagyon sok múlik. Az indulatokat is kezelni kell és az egyensúlyt meg kell találni, hogy meddig lehet elmenni. Az ellenfélnek a poklot, a saját játékosainknak minden támogatást meg kell adnunk – fejtette ki Gergely, aki mint mondta, több szurkolói közösséggel korrekt kapcsolatot ápolnak.
– Ez a tábor érti a kézilabdát, naponta foglalkozunk a témával, utánaolvasunk, átérezzük az erőviszonyokat. Ugyanakkor elvárjuk a sportolóktól, hogy küzdjenek azért a címerért, amit a szívük fölött viselnek. A mosonmagyaróvári csapatot a legjobb játékra buzdítjuk, még akkor is, ha az erőviszonyok miatt tudjuk, győzni nem fognak. Egyébként a visszajelzések szerint a lányoknak is fontos, hogy ilyen stabil közösség áll mögöttük – fűzte hozzá a kápó, aki amellett, hogy alkalmanként 80–100 fanatikus szurkolóra számíthat, százakat von be a közös dalokba. Ahogy éneklik: „Mindig veletek vagyunk!”.
A szurkolói csapatban ugyanakkor barátságok szövődnek. A jótékonyság sem áll távol tőlük: gyűjtöttek adományokat, óvodákat is támogattak. Az Altenburg Ultras pedig a csapat „gondoskodó nagyszüleiért” fogott össze nemrég: a kerítésüket újították fel.

Közgyűlés

A Mosonmagyaróvári Kézilabda Szurkolók Egyesülete március 29-én, pénteken este 6 órától tartja éves beszámolóját és szurkolói tájékoztatóját az UFM-aréna nagytermében.
Következő mérkőzés:
NB I, 11. forduló
2019.12.29., 18:00 óra.
UFM Aréna, Mosonmagyaróvár, Gorkij utca 1.
X