MUNKA ÉS ISMERKEDÉS

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.07.15.
A Motherson-Mosonmagyaróvár élvonalbeli felnőtt kézilabda csapata hétfőn kezdte el a nyári felkészülést a 2021/2022-es bajnoki szezonra. Szerdáig hat edzés szerepelt a programban, kiegészülve az ilyenkor megszokott felmérésekkel, orvosi vizsgálatokkal. A honlapunkon fényképes és videós anyagot is láthatnak az alapozás első napjáról, a folytatásról pedig az MKC edzőjét, Gyurka Jánost kérdeztük.


- Ahhoz még nagyon rövid időt töltöttünk együtt, hogy bármilyen formában értékelni lehessen a foglalkozásainkat - mondta a szakember. - Ismerkedünk, dolgozunk, felmérünk, de azt bátran kijelenthetem, hogy megfelelő mederben zajlanak a dolgaink, mert mindenki meg akar felelni az elvárásoknak. Pozitív kisugárzású volt az első három napunk, próbáltunk sokat kommunikálni, beszélgetni, hiszen gyakorlatilag egy új csapatot építünk. Azt örömmel látjuk, hogy a játékosok kipihenten érkeztek vissza a nyári szabadságról, tehát a passzív és az aktív pihenés időszakát jól ki tudták használni. A visszajelzésekből az is kiderült, hogy várták már a felkészülésünk kezdetét, a találkozást egymással. Sok a mosolygós arc, ami jó jel, hiszen azt mutatja, hogy felkészülten várjuk az új kihívásokat. 

- Az első edzéseken kiemelt szerepet kaptak a felmérések, amelyek az előző évben is sokat segítettek a munkában. Mi az, amire figyel ezekkel az MKC szakmai stábja?  
- A funkcionális teszteket egy évben minimum kétszer, de inkább háromszor el kell végezni, hiszen ezek visszacsatoló felmérések. Ezért végeztük el ezeket, már az új játékosainknál is a bajnokság végén. Az adatok pontos elemzése után tudjuk a legoptimálisabban beállítani a terhelés mértékét, azaz csúcsra járatni a sportolóinkat. Elsősorban a törzset, a vállat és a végtagokat vizsgáljuk, mert ezeknek a mi csavaros, kontakt sportágunkban döntő szerepe van. Így fel tudunk állítani egy rendszert, amiben nem lehet hiba, tehát nem lesznek túlhajtva a kézilabdázók, amivel remélhetőleg a sérüléseket is el tudjuk kerülni. Azt örömmel tapasztaltuk, hogy a tavalyi csapatunk játékosai nagyon jó erőben vannak. Az újakkal igaz lesz munka bőven, de náluk is bíztató, hogy nagyon jó alap adottságokkal, fizikai mutatókkal érkeztek. 

- Nyolc hetes felkészülési tervet készített az MKC szakmai stábja…  
- Amelyet két hetes ciklusokban fogunk elvégezni, az én tapasztalatom szerint, a legmegfelelőbb vegyes felkészülés formájában. Az első két hétben kiemelten foglalkozunk a fizikai felkészítéssel, így a játékban még csak az alapmozgásokat vesszük elő. Később pedig jön az állóképesség maximális terhelése, majd tolódnak az arányok. A hónap végén már edzőmérkőzést is játszunk, amit követ egy csúcsterhelés a játékban, egy nemzetközi tornán való részvétellel. A tavalyi szezon kényszerű pandémiás időszakaiban több rapid felkészülést kellett végig csinálnunk, de most értelemszerűen aprólékosabban fogunk dolgozni. Hangsúlyozottan fogunk figyelni a prevencióra, a regenerációs fázisokra, sőt ezekre lesz egy külön protokoll, csoportos foglalkozásokkal, hogy lehetőleg ne veszítsünk el senkit. Mi edzők tehát folyamatosan tervezünk és adminisztrálunk, de ez így is van rendjén, hiszen ez jellemzi az egész éves munkánkat. 

- A hét második felében viszont egy nagyon izgalmasnak ígérkező csapatépítő tréningen vesznek részt a játékosok. Mit lehet erről elárulni?  
- A csütörtöki és pénteki napot a Veszprém megyei Döbröntén tölti a csapat, ahol egy profi csapatépítő cég által összeállított, a hírek szerint „túlélő” feladatokból álló program vár a lányokra. Látni szeretnék ugyanis, hogy az új csapatunk játékosai mire képesek a nehéz helyzetekben. Milyen az egyéniségük, a küzdőszellemük, amikor közösen kell megoldani vélhetően nem könnyű helyzeteket, mert ezeket a tapasztalatokat a pályán akarjuk majd hasznosítani. Kíváncsian várjuk tehát ezt a két napot, amelynek komoly jelentősége lesz abban, hogy a Motherson-Mosonmagyaróvár következő évi csapata igazán összeálljon.