PAPÍRFORMA

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.09.08.
A fák a bajnoki rajton sem nőttek az égig, hiszen a címvédő Ferencváros magabiztosan legyőzte a Motherson-Mosonmagyaróvár csapatát. Szégyenkezni valója nem lehet ezért a mérkőzésért az MKC-nak, amelynek valóban más volt a tempója, mint a felkészülési találkozónak. Az eredmény szempontjából, a csapatok közötti különbség viszont nagyon hasonló.


FTC-Rail Cargo Hungaria - Motherson-Mosonmagyaróvár 37 - 26 (18 - 14)  
NB I. bajnoki mérkőzés 1. forduló - Budapest, Elek Gyula Aréna, 500 néző 
2021 szeptember 08. szerda 18.00 óra 
Vezette: Altmár Kristóf - Horváth Márton   

Ferencváros: JANURIK - Kovács A. 1, Szöllősi-Zácsik 4, STOLLE 3, BEHNKE 2, BÖLK 3, Márton 1. 
Csere: Bíró (kapus), MALESTEIN 11 (4), GRBIC 7, Klujber 4, Kisfaludy 1, Csiszár-Szekeres, Ballai. 
Edző: Elek Gábor  

Mosonmagyaróvár: SZEMEREY - Kojic, Lancz 2, Tóth G. 4, KONECNÁ 4, TÓTH E. 6 (1), Stranigg Zs. 5 (4). Csere: Mistina (kapus), Kovács P., PÁSZTOR 3, Asanin, Hajtai 2, Csekő.  
Edző: Gyurka János  

Kiállítások: 14, ill. 10 perc  
Hétméteresek: 5/4, ill. 6/5 

Meglehetősen foghíjasak voltak a népligeti kézilabda csarnok lelátói, amikor a legígéretesebbnek tartott, már nemzetközi minősítést szerzett, magyar játékvezető páros sípjelére elkezdődött a mérkőzés. A hazaiak a jelenlegi legerősebb keretüket nevezték be, amelyből az Olimpián megsérült Kovacsics és Szucsánszki hiányzott. A mosonmagyaróvári gárdának pedig a továbbra is térdsérüléssel bajlódó Mihály Petra nem tudott most segíteni.
Az első öt perc, Szemerey bravúrokat, Konecná duplát és egy gólos Fradi vezetést, hozott, valamint megmutatta azt a tempót, ami jellemezni fogja a bajnokság élvonalát. A budapesti csapatból elsősorban a védekezésben és támadásban is hatékony német trió tűnt ki. A első negyedóra végére kialakult öt gólos előnyt pedig jórészt a büntetőket könyörtelenül értékesítő holland szélső Malestein biztosította.
Gyurka János időt kért, hiszen komoly előnybe kerültek a zöld-fehérek, hisze az MKC különösen támadásban elég sok hibát vétett. A szakember cserékkel is próbált frissíteni és ezzel sikerült is négyre csökkenteni a hátrányt a huszonkettedik percben. El is kapta a fonalat a mosonmagyaróvári csapat, amely védekezésben sokkal keményebb lett, a támadásait pedig pontosabban fejezte be. Igaz Malestein játékának ellenszerét nem sikerült megtalálni, de az MKC egy vállalható első félidőt pordukált a magyar bajnokcsapat otthonában. 

Sokat a második félidő elején sem kockáztatott a Fradi, maradt a jól működő kezdő, a kapuban jól védő Janurikkal, amelyet az harminc percben sem sokat bontott meg Elek Gábor. A Mosonmagyaróvárról érkező szurkolók dicséretesen buzdították a csapatot, időnként még a Fradi tábort is lenyomva. Küzdött, harcolt becsületesen a vendégcsapat, elismerésre méltóan tudott mérkőzésben maradni az FTC-bel szemben. Azt majd az idő dönti el, hogy ez mennyit is ér, melyik csapatoknak fog még ez így sikerülni. Viszont nagyon nem lehetett elégedett a 40. perc 24-19-es részeredményével Elek Gábor sem, mert időt kért. 
Gyors, kombinatív, attraktív kézilabdát láttunk a folytatásban is, amikor a Ferencváros legújabb igazolása a montenegrói válogatott Itana Grbic villantotta meg a klasszisát. A góljaival ismét elhúzott a hazai csapat, az MKC pedig hiába harcolt azért, hogy elkerülje a rászámolást. Az utolsó tíz percet így tíz gólos előnnyel kezdte az FTC, amelyben Grbic mellett, ekkor kaptak szerepet olyan képességű kézilabdázók, mint Klujber, Csiszár-Szekeres vagy Kisfaludy. Ők pedig meg is nyomták a végét, bizonyítani akartak, ami egy mondhatni, hogy várható, papírforma eredményhez, ferencvárosi győzelemhez vezetett. 
  

Elek Gábor: - Ez egy mérkőzés volt a hosszú sorozatból, igazi bajnoki rajtként, annak minden természetes feszültségével. Minkét csapatnál voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, voltak jobb és gyengébb periódusok a játékban. Nekünk az első játékrész sikerült rosszabbul, de amikor közelebb tudott kerülni az MKC, akkor mindig javítottunk. A végeredményt azonban nem tartom reálisnak, mert szerintem nem volt ekkora különbség a két csapat között. A hajrában azonban a két csapat játékoskeretének minősége és az erőnlét ilyen eredményt hozott.  

Gyurka János: - Kicsit idegesen, kapkodva kezdtünk, ami persze betudható a bajnoki rajt izgalmának. Az első játékrész bizonyos szakaszaiban viszont megérkeztünk a mérkőzésbe, akkor meg tudtuk valósítani azt a tempó kézilabdát, amit szeretnénk játszani. A folytatásban azonban sajnos sok volt a technikai hibánk főként a támadásaink során. ami végzetes egy Ferencváros szintű csapat ellen. Szerettük volna csökkenteni a hátrányunkat, de a végjátékban már nem tudtunk igazán partiban lenni. Gratulálunk a kiváló erökből álló Ferencvárosnak a teljesen megérdemelt, nagyon magabiztos győzelméhez.