RAPID FELKÉSZÜLÉS

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.03.27.
Nagyon várta a Motherson-Mosonmagyaróvár élvonalbeli csapata a pénteki napot, hiszen az újabb tesztelések után, végre közös edzésen vehettek részt a kézilabdázók. Sajnos ez nem vonatkozik a teljes játékos keretre, hiszen a tesztelés két részletben zajlott és a PCR eredményekre még egy napot várni kell. A sokadik újrakezdésről most a csapat másodedzőjét Stranigg Ferencet kérdeztük, akire komoly feladat vár a következő néhány napban.


- A lányok jól vannak, csak kisebb tünetek jelentkezték néhányuknál, de most gyakorlatilag panaszmentesek - mondta Stranigg Ferenc. - Ennek ellenére a tizenhatos keretünkből biztosan lesznek hiányzók, mert számítanunk kell pozitív PCR teszt eredményekre. Az előírt otthoni munkát elvégezték, amit mi folyamatosan monitoroztunk is a polár rendszer segítségével. A két egymás utáni karantén időszak, azonban húsz nap volt, tehát gyakorlatilag ennyi ideje nem fogtak labdát, nem végeztek csapatedzést. Nagyon óvatosan kell tehát hozzákezdeni a munkához, hogy elkerüljük a sérüléseket, miközben meg kell próbálnunk az érthetően visszaesett specifikus kézilabda képességeket visszahoznunk. Figyelnünk kell a betegségből visszatérő játékosok előírt protokolljára, amely előírja a visszatérés feltételeit és természetesen a legfontosabb eleme a fokozatosság. Mindezekre pedig lesz három napunk, a szombat, a vasárnap és a hétfő, hiszen kedden már Liga-kupa mérkőzést kell játszanunk. A szabály ugyanis most kimondja, hogy ha lesz 11 + 1 egészséges játékosunk, akkor pályára kell lépnünk. 

- Melyek a legnagyobb problémák a fertőzés esetében és milyen általános állapotban vannak most a játékosok?
- A vírus különböző hatással van a sportolókra is, de az egységesen látható, hogy elsősorban az állóképességi mutatókban esnek vissza a játékosok. A legnagyobb gondokat a keringési rendszerben okozza, mert megtámadja a tüdőt, a szívet. Ez azt jelenti és sajnos a tapasztalataink is ezt mutatják, hogy hetekbe telik, amíg egy megfertőződött játékos visszanyerheti a formáját. Ennyi idő elteltével pedig mentálisan, lelkileg is nehéz már feldolgozni ezt a helyzetet, a folyamatos átszervezéseket, a bizonytalanságot. A csapatban sportolók számára pedig a nagyon nehezek ezek a karantén időszakok is, a közös edzések, a találkozások hiánya, amelyekkel erősíteni tudnák egymást a kézilabdázók. Gyurka János edzői tapasztalata sokat segít ebben az időszakban, amely most már a leginkább az alkalmazkodásról szól. A bajnokság legfontosabb szakasza következik, amiben mi a legjobbért dolgozunk, de az erőviszonyok most már felborultak.   

- Nagyon nehéz feladat ez most mindenkinek, viszont a te esetedben komoly képzésről is beszélhetünk…
- Sikerült megszereznem a jelenlegi legmagasabb kézilabda edzői képesítést, az A licencet az EHF Master Coaches képzésen. Ezt Magyarországon a B licenc után, négy év folyamatos munkavégzés mellett, a magyar szövetség ajánlásával lehet megtenni. Itthon így én vagyok a legfiatalabb A licences szakember, aminél persze fontosabb, hogy valóban komoly tudást tudtam szerezni a tanulmányok során. Az angol nyelvű oktatás során volt több nagyon intenzív időszakunk, részt vettünk a férfi és a női kontinens bajnokságon, valamint volt egy nagyon tartalmas online hetünk, amelynek eredetileg Győr lett volna a központja. Sok kitűnő edzővel találkoztam, megismerhettem különböző országok elképzeléseit a kézilabdázásról, amit remélem, hogy tudok hasznosítani majd. A vizsgára is online formában került sor, ahol én témám, a kézilabda specifikus, funkcionális edzés hatása volt a sérülések megelőzésében. Szerencsére ez jól sikerült és az aktualitását mutatja, hogy sok kérdést is kaptam a tanfolyam vezetőitől és a hallgató társaimtól.Következő mérkőzés:
MKC- Kisvárda Master Good SE
2021.04.25., 18:00 óra.