SAJTÓFIGYELŐ: GYURKA JÁNOS AZ EL-TAPASZTALATOT FELHASZNÁLVA GYŐZNÉ LE A DVSC-T

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2023.02.24.
A Nemzeti Sport napilapban jelent meg Németh Richárd írása, amit most a honlapunkon is megjelentetünk a sajtófigyelő rovatunkban. „A női kézilabda Európa-liga csoportkörében habár elbukta a továbbjutást jelentő rangadót a Mosonmagyaróvár, rendkívül sokat fejlődött a nemzetközi kupaszereplésnek köszönhetően Gyurka János szerint. A vezetőedző a Nemzeti Sportnak értékelte az elmúlt időszakot, szavait pedig a mutatott játék és az eredmények is alátámasztják.”

A Motherson-Mosonmagyaróvár – eltekintve a második félidő elejétől – szoros meccsen kapott ki a női kézilabda Európa-liga csoportkörének zárómérkőzésén a 2021-es győztes Neptunes de Nantes-tól, ami egyben azt is jelentette, hogy a francia csapat jutott tovább a nyolc közé a B-jelű négyesből. Az elmúlt másfél hónap sorozatterheléséről és a nemzetközi kupasorozat tapasztalatairól beszélgettünk Gyurka Jánossal, az MKC vezetőedzőjével, aki szerint emberfeletti volt ez az időszak.  


„Modellezni is nehéz egy ilyen sorozatot, ez inkább egy hosszabb felkészülési folyamat eredményessége, amire nem lehet néhány hét alatt ráhangolódni kezdte a beszélgetést Gyurka János, az óváriak szakvezetője.Nem fizikálisan fáradtunk el ebben a másfél hónapban, hanem inkább fejben, a negatív-pozitív hullámok feldolgozásában, ami gátakat épített a játékosok képességei köré. Ezeket a mentális gátakat akartuk átugrani, ebben pedig sokat segítene a tapasztalat és a rendszeres terhelés. A dán és a francia riválisunk is erősebb bajnokságban játszik, tele van válogatott játékosokkal, éppen ezért ilyen színvonalú mérkőzéseket nem sokat játszunk a magyar bajnokságban. Több ilyen összecsapásra lenne szükség, hogy használható tudássá váljon az itt megszerzett tapasztalat.”   

Hozzátette: örült neki, hogy ennyi magyar csapat vett részt a sorozatban, mert erre szüksége van a magyar kézilabdának. A Mosonmagyaróvárnak voltak gyengébb és jobb mérkőzései is – Gyurka János talán az Ikast elleni hazai, és a nantes-i összecsapás után tűnt a legelégedetlenebbnek, míg Dániában például erőn felül teljesített csapata, s azt sem szabad elfelejteni, hogy az MKC-nak két győzelme is volt a sorozatban. Sőt, mindeközben a bajnokságban tízzel nyertek a Vác (30–20) ellen, míg a Ferencvárossal 22–22-es döntetlent játszottak a Lajta-partiak. 
„Mikor elkezdtük ezt az EL-sorozatot, eleinte láthatóan hullámzó teljesítményt nyújtott a csapat, mert megjelenő hibákat kíméletlenül megbüntették ezek a szintű csapatok – folytatta a tréner. – A gyors játékot, amiben szeretnénk magas szintű teljesítményt nyújtani, az ilyen erősségű csapatok ellen ugyanúgy gyakorolni kell, ha el szeretnénk jutni erre a szintre, ezért nem is csökkentettük a sebességet. Ebben szerintem sikerült előre lépni, a fizikális képességeink jók, de a technikai szintet és a gyors döntéshozatalt még mellé kell tennünk.” 

Gyurka szerint van még hova fejlődnie csapatának, de nem hibákról, inkább »javítandókról« beszélt, mert úgy gondolja, ezek miatt „nem szabad senkit megmérni.” 
„Ez információ, hogy melyik irányba folytassuk a munkát – fejtette ki gondolatait. – Céltudatos játékosokkal rendelkezünk, az erőnk megvan a fejlődéshez. Most ki kell zökkenteni kicsit a lányokat, lesz időnk foglalkozni az elmúlt időszakkal, illetve rövid időn belül javítani kell a játékon. Nem éljük meg negatívan a kiesést, hiszen megítélésünk szerint a legnehezebb csoportban voltunk, inkább arra fókuszálunk, hogy előre léptünk játéktudásban, ezt a tapasztalatot pedig itthon is szeretnénk kamatoztatni.” 

Ami a folytatást illeti, a Mosonmagyaróvárra már a hétvégén újabb kemény találkozó vár – a DVSC ellen „bronzcsatát” játszik az UFM Arénában. 
„A sikerre mindig szükség van, mert az igazolja, hogy jó úton haladunk. Rendkívül kompakt, nagy nevű csapattal találkozunk, amelyre tisztességgel és becsülettel felkészülünk – mondta Gyurka János. – A Debrecen hozzánk hasonlóan a nemzetközi kupából érkezik, de bízom benne, hogy a hazai pálya és a szurkolók segítenek elérni azt, amit legutóbb a Nantes ellen nem sikerült.”