SIKERES RAJT AZ EURÓPA-LIGÁBAN

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.01.09.
Nagy izgalommal várta a Motherson-Mosonmagyaróvár a bemutatkozást az Európa-ligában, ami érthető, hiszen ez volt a klub debütálása a nemzetközi mezőnyben. A drukk azonban szerencsére nagyon jó hatással volt a csapatra, mert úgy tudta megszerezni a győzelmet, hogy a mérkőzés végén már nem is kellett idegeskednie.

Motherson-Mosonmagyaróvár - ES Besancon Feminin 38 - 30 (20 - 13)  
Európa-liga A csoport 1. forduló - Győr, Audi Aréna, 1.200 néző 
2022 január 09. vasárnap 14.00 óra 
Vezette: Ilir Bytygi - Syart Kasapi (Koszovó)  

 
Mosonmagyaróvár: SZEMEREY - Kojic 4, LANCZ 3, PÁSZTOR 7, TÓTH G. 6, Tóth E. 3, Stranigg 4 (3). 
Csere: Mistina (kapus), KOVÁCS P. 4, Török L., Hajtai 3, Asanin 3, Mihály 1.
Edző: Gyurka János 

Besancon: Frank - Granier 4 , Nosek 2, ROBERT 5, A. DEMBELE 5, Faure, Aoustin 3. 
Csere: Bonnet (kapus), FRECON 4, Zazai 4 (3), Tshimanga, Rosiak, C. Mariot 3, Cuenot.  
Edző: Sebastien Mizoule  

Kiállítások: 6, ill. 8 perc  
Hétméteresek: 5/3, ill. 3/3 

A Motherson-Mosonmagyaróvár első Európa-liga gólját Tóth Gabriella szerezte, Szemerey Zsófi pedig nemzetközi bravúrokkal nyitotta az ES Besancon Feminin elleni találkozót. Egy kis izgalom viszont mindkét csapaton érződött így a csoportkör elején, hiszen tudták, hogy egy jó bemutatkozás sokat érhet ebben a sorozatban. A hazai csapatból sérülés miatt Bojana Milic és Török Rebeka hiányzott, a vendégeknél pedig a dán válogatott irányító Line Uno nem tudott pályára lépni. Az MKC hatos falas védekezését a remek fizikai adottságokkal rendelkező Audrey Dembele tudta feltörni, akinek a góljaival a hetedik percben fordítani tudtak a vendégek.
Két nagyon hasonló játéktudású csapatot láttunk a pályán, amiben különbséget szinte kizárólag néhány egyéni villanás jelentett. Ilyen volt Tóth Gabi triplázása és Szemerey Zsófi néhány élményszámba menő hárítása, amelyek három gólos előnyhöz juttatták a magyar csapatot. A franciák időt kértek, szinte teljes sort is cseréltek, de a játék képe csak annyiban változott, hogy most Lancz Barbora volt az MKC gólfelelőse.
Ezután viszont egy kicsit megtorpant Gyurka János csapata és a szívósan küzdő vendégek felzárkóztak egy gólra. Az MKC is időt kért, ami után a mosonmagyaróvári játékosoktól ismét klasszis megoldásokat láttunk. Sőt a csapat tapasztaltabb játékosai mellett, olyan fiatal kézilabdázók is nagyon ígéretesen játszottak, mint a felnőtt mezőnyben eddig kevés szerepet kapó Török Lilly. Ez pedig egy kicsit már elbizonytalanította a franciákat és számottevő előnyt jelentett az MKC számára a szünet előtt.

Két gyors góllal nyitották viszont a második félidőt a vendégek, egyértelműsítve azt, hogy ez a mérkőzés azért nem dőlt el harminc perc alatt. Igaz erre senki nem is számított, tehát továbbra is nyílt volt a sok gólt hozó, nagy iramú, sokszor látványos találkozó. A vendégek próbáltak védekezést váltani, de az MKC feszes, kemény hatos fala jobban működött. Ebben a játékrészben mégis Gyurka János kért először időt, láthatóan próbálta egy kicsit megnyugtatni a játékosait a döntőnek ígérkező folytatás előtt. Ebben a szakaszban ugyanis egy kicsit kapkodó volt a játék és várható volt, hogy a hamarabb megnyugodó gárda komoly lépést tehet a végső siker felé.
Igaz emberhátrányban, de 24 - 19-es előnnyel érkezett a Motherson-Mosonmagyaróvár a találkozó utolsó szakaszához. Ez az előny pedig nem volt kevés, de csak maximális figyelemmel lehetett elég a felzárkózni próbáló Besancon ellen. Nagyon jól jött tehát Stranigg Zsófia három értékesített büntetője és természetesen a szurkolók egyre erőteljesebb buzdítása, ami remek hangulatot varázsolt az Audi Arénába. Becsületesen próbálkoztak a vendégek, de az utolsó tíz percben már nem érződött a játékukban annyi erő, ami egy esetleges fordításhoz elég lett volna. Vélhetően azt sem viselték könnyen, hogy a kapuban ekkor Mistina Kitty is mindent védett és az MKC egyre szebb, ötletesebb támadásokat tudott gólokkal befejezni. 
Okosan, taktikusan zárta le ezt a találkozót a Motherson-Mosonmagyaróvár, amelyet a közönség felállva, vastapssal köszönt meg. Mi pedig örömmel és büszkén számolhatunk be arról, hogy fiatal magyar csapat, egy folyamatosan fejlődő klub sikeresen mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben.  

Gyurka János: - A Besancon egy rendkívül kellemetlen ellenfél, kiváló csapat, gyors kézilabdát játszik és remekül használja ki az egy az egy elleni szituációkat. A célunk tehát az volt ellenük, hogy hatvan percig bírjuk a tempót és koncentráltan kézilabdázzunk. Elsősorban tehát azért jár az elismerés a csapatomnak, hogy meg tudta valósítani azt, amit megbeszéltünk, elterveztünk. Minden csapatrészben voltak meghatározó teljesítmények, nagyszerű kapus teljesítményt, határozott védekezést, erőteljes támadó játékot mutattunk, ami egy nagyon értékes győzelmet eredményezett. 

Sebastien Mizoule: - Egy nagyon színvonalas, jó mérkőzést játszottunk, amelyen azonban a védekezésünkben sok volt a hiba, amit a kapott góljaink száma is mutat. Természetesen számítottunk arra, hogy egy magyar csapat ellen figyelni kell a közeli és távoli zónákra, a komoly fizikai terhelésre. Az MKC be is bizonyította, hogy nagyon jó csapat, amely a francia bajnokságban is az élmezőnyhöz tartozna. Nekünk pedig javulnunk kell a folytatásban, ha ebben a sorozatban sikeresek akarunk lenni.