SOK JÓ DOLOG TÖRTÉNT VELEM - Beszélgetés Sztankovics Kyrával

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.11.17.
Lassan egy éve a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club játékosa Sztankovics Kyra, aki januárban érkezett Győrből, Mosonmagyaróvárra. A jobbszélső az első félévben az U19-es gárdában játszott, a nyártól azonban az NB I-es felnőtt csapat tagja, egyre több szerepet kap az élvonalban. A fejlődését pedig az is bizonyítja, hogy meghívták a magyar junior kézilabda válogatottba, ahol gólokkal debütált.

- Nagyon kellemes meglepetés volt a junior válogatott meghívó, mert eddig én nem szerepeltem a korosztályos nemzeti csapatokban - nyilatkozta a játékos. - Kicsit izgultam is a válogatott hét előtt, hiszen először vettem részt ilyen összetartáson. A junior válogatott új szövetségi kapitánya, Szilágyi Zoltán és a stábja azonban nagyon segítőkész volt. Szerencsére több lányt ismertem már régebbről, így nem csak nagyon hasznos, hanem kellemes is volt a válogatottal eltöltött hat nap. 


Nem csak a szakmai stáb új a junior válogatottnál, kicserélődött a játékos keret is, sok nagyon fiatal kézilabdázó alkotja. Kik kaptak most meghívót a junior válogatott siófoki edzőtáborába? 
- Igen, többen vannak, akik még nem mutatkoztak be a felnőtt élvonalban, mint például Bákonyi Lara (Debrecen), Imre Szofi, Kármán Luca, Szabó Laura (Ferencváros), Kövér Luca (Győr), Kecskés Noémi (Dunaújváros), Kurucz Aida (Vác) és a francia Metz utánpótlásában kézilabdázó Balássi Lily. A NEKA NB I-es gárdájából heten voltak, Gém Léna, Juhász Kata, Kovalcsik Bianka, Szabó Anna, Szabó Lili, Varga Emília és Zaj Klára. Vártok Tamara a Budaörs, Panyi Anna a DVSC, Sass Kincső az FTC, Simon Petra az MTK, én pedig a Mosonmagyaróvár élvonalbeli csapatát képviseltem a junior válogatott keretben. Ez valóban nagyon fiatal együttes, hiszen a 2004/2005-ös korosztályra épül, így hosszabb távra lehet velünk tervezni. 

A legfontosabb szempont most vélhetően a megismerkedés, az összeszokás volt, amit két Norvégia elleni felkészülési mérkőzés is elősegített. Hogyan alakultak ezek a csapat és a te számodra?  
- Két nagyon jó mérkőzést játszottunk a fizikálisan nagyon erős, gyors kézilabdát játszó skandinávok ellen. Az első találkozón egygólos vereséget szenvedtünk, ami után sokat videóztunk, megbeszéltük a tanulságokat, így a második találkozón győzelemmel vágtunk vissza. Nekem sikerült minkét meccsen két gólt szereznem, úgy gondolom, hogy elég jól is ment a játék. Hárman voltunk jobbszélsők, ezért Vártok Tamara, Gém Léna és én is igazságosan elosztva, húsz - húsz percet játszottunk. A megismerkedés, az összeszokás pedig szerintem jól alakult, hiszen minden nap volt labdás edzésünk a Kiss Szilárd Arénában. A hét közepén volt egy csapatépítő kvíz és moziban is voltunk, ahol megnéztünk egy vígjátékot. Nyilvánvalóan nem voltam olyan felszabadult, mint Mosonmagyaróváron, de jól éreztem magam és úgy láttam, hogy egy jó csapat, jó közösség fog kialakulni.   

Ebben a félévben - ahogy mondani szokták - zajlik veled, körülötted az élet...
- Szerencsére csupa jó dolog történik velem, ami persze nagyon boldoggá tesz, még jobb teljesítményre ösztönöz. Az eddig az NB I-ben lejátszott hat mérkőzésem igazolta a reményeimet, nagyon örülök, hogy bízik bennem Gyurka János, a szakmai stáb és a csapat. Sok segítséget kapok a poszttársamtól Mihály Petrától is, akivel hamar kialakult a baráti kapcsolatunk. Komoly döntés volt a számomra elhagynia az ETO gárdáját, de egyértelműen jót tett nekem a klubváltás, a környezetváltozás. Jó a mostani út, amin járok, élvezem minden percét, de pontosan tudom, hogy nagyon sokat kell tanulnom, fejlődnöm. Március elején lesz ismét junior válogatott összetartás, addig úgy kell tehát teljesítenem, hogy ismét kapjak meghívót. Ezek az első lépések a felnőtt pályafutásom felé, amihez száz százalékos munka, felkészültség kell, sőt lehet még több is.Következő mérkőzés:
Hamarosan!
Videók
összes videó