SZÉPEN ZÁRNI AZ ÉVET!

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2020.12.29.
Az év utolsó előtti napján, Békéscsabán az Evangélikus Gimnázium Sportcsarnokában játszik bajnoki mérkőzést a Motherson-Mosonmagyaróvár. A szerdai találkozó 17 órakor, zárt kapuk mögött kerül megrendezésre, de a szurkolóink online közvetítés formájában nyomon követhetik majd az interneten. Hosszú utazás, igazolásokkal megerősödött ellenfél, tehát nem könnyű nap vár a mosonmagyaróvári csapatra…

- Hibáznánk, ha most ezekkel a körülményekkel foglalkoznánk - jelentette ki Gyurka János az MKC edzője. - Három hónapos szünet után természetesen mindent felülír, hogy ismét bajnoki mérkőzést tudunk játszani. Félretesszük tehát a nehézségeket, az ünnepek közötti időpontot, a hosszú utazást és bizakodva várjuk a békéscsabai találkozót. Egy nagyon nehéz év utolsó mérkőzése következik a számunkra, amit meg akarunk nyerni. Úgy fogunk felmenni a pályára, hogy győzelemmel zárjuk a 2020-as évet, ami egyben erőt is adhat egy jó induláshoz a következő esztendőben. Szólni kell tehát azoknak a belső „harci doboknak” amelyek sikerhez vezetik a csapatunkat! 


- Szeptember végén, pont a Békéscsaba ellen játszott utoljára bajnoki mérkőzést az MKC. Akkor a meglepően bátran kézilabdázó vendégek alaposan megnehezítették az a mosonmagyaróvári csapat dolgát. Mire lehet számítani a mostani találkozón?  
- Értelmetlen lenne abból a találkozóból kiindulni, hiszen az egy sorozat lezárást jelentette, most pedig egy induló periódusról beszélünk. Akkor sem becsültük le a Békéscsaba gárdáját, amelyet egy felkészült, jó csapatnak tartunk. Nem téveszt meg bennünket a tabellán elfoglalt helyezésük, mert pontosan tudjuk, hogy milyen szoros mérkőzéseket játszottak eddig a bajnokságban. Kiemelten fontos lesz tehát a hatékonyság, a pontosság a védekezésünkben és a támadásaink során. Döntő lehet az is, hogy mennyire tudjuk majd kizárni a hibákat a játékrendszerünkben, mert azt most az edzéseken nehezen lehetett gyakorolni. Nem a megszokott ritmusban tudtunk felkészülni a bajnokság folytatására, de a csapatunkra jellemző egység, akarat és küzdeni tudás a győzelemhez segíthet bennünket.

- Ritkán szokott külön kiemelni játékosokat az ellenfélből vagy akár a saját csapatából. Most azonban megemlítette, hogy a két szerb válogatott kézilabdázóval, Tamara Radojevic-el (a képen) és Ivana Mitrovic-al megerősödött a hazai csapat. 
- Olyan valóban rutinos kézilabdázók léphetnek pályára a hazai gárdában, akik akár 10 - 15 perc alatt is sokat segíthetnek a Békéscsabának. Tudatosan játszanak, fazont tudnak adni a játékának, így biztosan szervezettebb lesz a csapatuk, amikor a pályán lesznek. Hosszú kihagyás után térnek vissza, de ez most elmondható a legtöbb játékosról. A legtöbb mutató alapján mi vagyunk a szerdai találkozó esélyesei, de sok olyan meglepetésnek voltam már részese, hogy tudjam milyen nehéz is érvényesíteni a papírformát. Hangsúlyozom tehát, hogy tiszteljük az ellenfelünket, ezért maximális odafigyeléssel és fegyelmezettséggel fogunk kézilabdázni.   

- Milyen állapotban van a mosonmagyaróvári csapat? Hogyan zajlott, zajlik a felkészülés így az ünnepek között?  
- A járványos betegségben érintett játékosaink fizikálisan már rendben vannak, és úgy érzem, hogy morálisan, mentálisan is erős a közösségünk. Jó hangulatban dolgoztunk, sikerült elvégezni azt a tervszerű munkát, amire lehetőségünk volt az elmúlt időszakban. Az edzések már feszesebbek, az egymás közötti játékok tempója is megfelelő, próbálják tehát a legjobbat kihozni magukból a játékosok. Közel vagyunk tehát a bajnokság előtt szinthez, de a mérkőzéshiány sajnos komoly probléma, aminek a következtében koncentrációban is egy kicsit visszaestünk. 

- Hosszú idő után folytatódik a bajnokság teljes fordulóval. Ekkora szünet mennyire boríthatja fel az erőviszonyokat a magyar bajnokságban?   
- Erre a kérdésre csak néhány forduló után lehet majd választ adni, amikor tisztább képet kapunk majd a csapatok formájáról. Mi is folyamatosan arra figyeltünk, hogy megőrizzük a bajnokság üzemi hőfokát, de ezt kizárólag edzésekkel nem lehet modellezni. A csapatok számára teljesen ismeretlen zóna volt ez az állandó újratervezés, a szünetek a járvány vagy a válogatott hetek miatt. Előnyben lehetnek a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok és azok a gárdák, amelyeknek több játékosa szerepelt az Európa-bajnokságon. A sérülésekből felépülő kézilabdázók is erősítést jelenthetnek, de a formába hozás időszaka egyetlen csapatnak sem lesz könnyű feladat.

Következő mérkőzés:
Liga-kupa mérkőzés
2021.01.20., 18:30 óra.