SZURKOLÓI KÉRDÉSEK - HAJTAI VANESSZA VÁLASZOK

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.01.04.
A szurkolóink kérdései rovatunkból semmiképpen sem maradhatott ki Hajtai Vanessza, aki az egyik legnépszerűbb játékosa a Motherson-Mosonmagyaróvár csapatának. A szélsőt a mosonmagyaróvári kézilabda utánpótlás tehetséges kézilabdázói, Csáki Anna és Csáki Viola faggatták. Vani pedig a szakmai és a csapat „magánéletét” érintő kérdésekre egyaránt szívesen válaszolt.

- Fantasztikusan kezdte a bajnokságot a Motherson-Mosonmagyaróvár az NB I-ben, ahol remek sikerek születtek a mérkőzéseken. Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyik győzelemnek örült eddig legjobban a csapat?
- Természetesen mindegyik sikernek nagyon örültünk, de ha egyet kell kiemelni akkor én feltétlenül a székesfehérvári győzelmünkre szavaznék. Nem az volt talán a legnagyobb bravúr a részünkről, de ott olyan érzésünk volt, mintha hazai pályán játszottunk volna. Idegenben ezt tapasztalni pedig nagyon felemelő érzés, rengeteget segít abban, hogy maximálisan teljesítsünk. Nagy távolságok vannak a magyar első osztályú bajnokságban, így érthető, hogy nem tudnak mindenhová ilyen komoly létszámban elkísérni a szurkolóink. Viszont a közelebbi csarnokokban már teljes szektorokat töltenek meg, fantasztikus hangulatot teremtenek, amiért borzasztóan hálásak vagyunk nekik. Reméljük, hogy a járvány megszűnése után ismét ott lesznek majd velünk idegenben is, hiszen az örömünk igazából csak velük teljes. 


- Mennyire befolyásolja a mérkőzéseken nyújtott teljesítményeteket az, hogy milyen messzire kell utazni? Mennyivel könnyebb itthon, az UFM Arénában játszani?  
- Profi sportolók vagyunk, így a hosszú utazásokra fel vagyunk készülve, azok nem jelenthetnek a számunkra problémát. A klub segít abban, hogy ezek a lehető legkényelmesebbek legyenek, tehát amennyiben szükséges megszakítjuk azokat étkezéssel vagy pihenéssel. Ha a mérkőzés napján utazunk, akkor gondosan ügyelünk a biztonságos utazási időre, a kompressziós nadrágok, zoknik használatára. A buszban rendszerint ugyanott ülünk, és az utazás hosszától függően beszélgetéssel, olvasással, zenehallgatással foglaljuk le magunkat. Kivételt csak Herczeg Lili jelent, aki már a Mosonmagyaróvár táblánál veszi a kispárnáját és úgy alussza végig az utat, mint egy kisbaba. A nagyon távoli helyszínek, Békéscsaba, Debrecen, Kisvárda esetében pedig sokszor már egy nappal a találkozó előtt elmegyünk, hiszen négy - öt órás buszozás már rossz hatással lehet a játékunkra. Hazai pályán nyilvánvalóan sokkal könnyebb pályára lépni, ami a mi esetünkben hatványozottan igaz. Én imádok az UFM Arénában játszani, mert ott annyi erőt ad a közönségünk, mintha eggyel többen lennék a pályán.

- Milyen a számotokra egy meccsnap, mennyire van megszabva az aznapi programotok? Hogyan készültök akkor, vannak-e szokásaitok, babonáitok, amelyekhez ragaszkodtok?  
- Nekem különösebb mérkőzések előtti babonáim nincsenek, de azért arra figyelek, hogy mérkőzés napon ne bal lábbal keljek fel. Meccsnapra soha nem tervezek semmilyen más elfoglaltságot, tehát megpróbálok pihenni és koncentrálni a mérkőzés előtt. Az már megszokott dolog, hogy a mérkőzés napokon együtt ebédelünk Tilinger Tamarával, Horváth Bettivel és Gyimesi Kittivel. Ez valahogy az évek alatt kialakult és most már mindannyian fontosnak érezzük ezt a közös étkezést. A mérkőzések előtt mindig iszom egy energiaitalt és eszem egy kis csokoládét. Ezek után azonban már csak a melegítésre és a játékra, a feladataimra figyelek. Különösebben a többiek sem babonásak, de azt azért észrevettem, hogy néhány szokásukhoz ragaszkodnak a mérkőzések környezetében. Katona Flóra például egy zoknijához, amiért inkább haza is ment a mérkőzés előtt, amikor elfelejtette elhozni. Stranigg Zsófi még szempillaspirált is használ a találkozók előtt és többen hisznek a mérkőzés előtti pacsizást illető sorrendben.

- A megfelelő hajviselet nagyon fontos a női kézilabdázásban. Ki szokta megcsinálni a frizurátokat a mérkőzések előtt?
- A hajunkat saját magunk szoktuk megcsinálni, tehát olyan frizurát készítünk, ami a legoptimálisabb a játékhoz. Valóban figyelni kell erre, hiszen a kézilabda nagyon kemény, sok testi kontaktusra épülő játék, amelyben a hajviselet külön veszélyforrás lehet. Volt is már rá példa, hogy a hajunk problémát okozott, és bizony az is előfordult már, hogy meg is ráncigálták. A legemlékezetesebb ilyen eset, pedig egy régi Veszprém Barabás mérkőzésen történt Szemerey Zsófival, akinek egyszer egy védés után, beleragadt a labda a hajába és úgy került át a gólvonalon, A vaxot amúgy sem könnyű kimosni, tehát a legtöbben a meccsek előtt befonatjuk a hajunkat, amiben pont Zsófi szokott segíteni, mert a csapatban ő a legügyesebb „fodrász”. Annyit még elárulok, hogy Simona Szarková és Maria Holesová tölti a legtöbb időt a tükör előtt. De szinte mindenkinek van egy hajviselete, amit a pályán tart előnyösnek és ez a legtöbb esetben nem azonos azzal, amit a privát életében hord.

- Azt hallottuk, hogy te vagy a zenefelelős a csapatban. Azt pedig látjuk, hogy mindig próbálod buzdítani, lelkesíteni, sőt ha kell tüzelni a társaidat. Nem fárasztó ez neked? 
- Igen én szoktam a zenéről gondoskodni, amit szeretek is csinálni és úgy gondolom, hogy a lányok is elfogadják a zenéket. Nem fárasztó tehát a számomra, inkább szórakoztató és örülök, ha ezzel is tudom buzdítani a csajokat. Persze a kívánságokat is figyelembe veszem, mert valóban fontos, hogy felpörögjünk, jó hangulatba kerüljünk a mérkőzésekre. Az öltözőben, edzés előtt vagy a melegítés alatt ezért a „veretősebb” dallamok szólnak, főleg olyan lemezlovasoktól, mint Dj Szecsei vagy Dj Purebeat. A meccsek után pedig színes a paletta Britney Spears-tól a az olyan mulatós zenékig, mint Kis Grofó vagy Nótár Mary. Az MKC csapata mindig vidám, nyitott társaság volt, most a nyáron pedig ilyen szempontból is kimondottan jó kedélyű csajok érkeztek hozzánk.   

- A nyitott védekezésnél sokszor te vagy a zavaró, labdaszerző játékos a fal előtt. Mi az amire elsősorban figyelni kell ennél a feladatnál? Nagyon sokat gyakoroljátok ezt a védekezési formát az edzéseken? Szereted ezt a szerepkört?
- Imádok zavaróban védekezni és azt gondolom, hogy az évek alatt ilyen téren le is tisztult már a játékom. Régebben több buta kiállítást kaptam, mert a játék szituációkban rossz döntéseket hoztam, sokszor elragadott a hév. Ezeket most már el tudom kerülni, és ebben a fontos szerepkörben jobban tudok segíteni a csapatomnak. A nyitott védekezési formát különben nagyon sokat kell gyakorolni, mert teljesen mást kíván, ha középen maradunk vagy eltolódunk valamelyik irányba. A tolódásra akkor van szükség, ha van egy nagy lövő az ellenfélben, akit így azzal kell kizárni a lövőhelyzetekből, hogy a helyezkedésére figyelünk. Sok mozgás, kellő agresszivitás és keménység szükséges ehhez a védekezési formához, de ez szerencsére a mi csapatunkban megvan. Nagyon sokat segít, ha tudjuk alkalmazni a hatos falas rendszer mellett, mert az átállás alaposan fel is tudja rázni a társaságot. A labdaszerzés után pedig lehet gyors, könnyű gólokat dobni az induló szélsőkkel, amit mi szintén jó százalékban tudunk értékesíteni.


Következő mérkőzés:
Liga-kupa mérkőzés
2021.01.20., 18:30 óra.