TANULSÁGOS ÉVET ZÁRT AZ MKC UTÁNPÓTLÁS - BOGNÁR RÓBERT ÉVÉRTÉKELÉSE

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.06.09.
A szezonértékelő sorozatunk most Bognár Róberttel folytatódik, aki két beosztásban is összegezte a 2021/2022-es idényt. Egyrészt a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club utánpótlás szakmai vezetőjeként a gyerekekkel, fiatalokkal történő munkát foglalta össze. Másrészt az MKC ifjúsági keretének edzőjeként nyilatkozott a csapat korosztályos és az NB II-es felnőtt bajnokságban nyújtott teljesítményéről.

- Az elmúlt szezon értékelését azzal szeretném kezdeni, hogy az MKC utánpótlása igazán kiváló körülmények között dolgozhatott - mondta Bognár Róbert. - A gyerekek, a fiatalok nevében is megköszönjük tehát, hogy mindent megkaptunk, amire a munkában szükségünk volt. Természetesen nagyon várjuk az új munkacsarnokot, amelynek a használatba vételével, az utánpótlás csapatok számára is tökéletes feltételrendszer áll majd rendelkezésre. Sok a feladatunk, de ez az év bizonyította, hogy előre haladunk, fokozatosan erősödik a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club utánpótlása.


- Ez a folyamat a leglátványosabban a kicsiknél látszik, az U8, az U9, az U10-es, az U11-es és az U12-es korosztályoknál. Igazán sikeresek voltak a nyári táboraink, az iskolai programok, a sulifesztiválok, a toborzók, hiszen minden csapatunk kerete teljes. Nagyon tehetséges kislányokkal dolgozhatnak az edzőink és a létszám, a munkával párosulva a minőséget is hozza. A csapataink vereségek nélkül, sorra nyerik a tornákat, sőt sokszor ki is emelkednek a mezőnyből, megelőzve az akadémiák vagy Győri ETO KC gárdáit. Az eredmények persze ekkor még nem fontosak, de mindenképpen visszajelzést, kontrollt adnak a számunkra, ami nagyon biztató. A kicsikel foglalkozó edzőinket - Blahovits Eszter, Bognár Evelin, Mayer Rebeka, Rendi Olívia, Balogh Sándor, Orbán Ákos - így feltétlenül dicséret illeti, mert a gyerekek nagyon szeretnek hozzánk járni. A gyermekszeretetük, a pedagógiai érzékük is kiváló, hiszen az ezekben a korcsoportokban remekül megoldották az olyan krónikus hiány posztokat is, mint a kapusok kérdése. 

- A tizenhárom és tizennégy évesek esetében már sokkal összetettebb a helyzet, hiszen ezek a csapataink a legmagasabb szinten kézilabdáznak. Itt a létszámot és a minőséget az első osztályhoz kell igazítani, heti négy edzéssel, hosszú utazásokkal, kiváló ellenfelekkel. Komoly eltökéltséget követel ez a gyerekektől, sőt a szülőktől is, akiknek a segítsége nélkül ezt a szintet nem is tudnánk tartani. Az U14-es csapat számára ez volt a próbaév a legjobbak között, amitől utólag bevallhatjuk, hogy egy kicsit tartottunk is. Orbán Ákos tanítványai azonban végül felül is múlták az elvárásainkat a valóban nehéz első fél év után. Az alsóházi rájátszásban már bravúros győzelmeket szereztek, olyan sokat fejlődtek, amivel egyértelműen helyet követelnek maguknak a legjobbak között. 
Az U13-as gárda esetében komoly problémát jelentett, hogy az évek óta velük dolgozó Kránitz János betegség miatt, hosszú időre kiesett. Ez a korosztályunk is kiemelten tehetséges játékosokból áll, amely ebben a nehéz helyzetben is hozta a jó eredményeket. Az edzéseket, a két keret összevonásával Orbán Ákos jól meg is oldotta, de nagyon bízunk abban, hogy a tizenhárom éves lányok is teljes, önálló csapatként tudnak majd készülni a következő idényben. 

- Ezekben a korosztályokban már szakmai segítségei is kapnak az edzők, Blázsovics Norbert kapusedzőként, Szitás Bence erőnléti edzőként dolgozik a játékosokkal. Makó Márk utánpótlás technikai vezető munkája is rendkívül fontos, hiszen a klub célja az, hogy minden versenyző csapata az első osztályban szerepeljen. Ezért kötelezően 18-as létszámokat kell nevezni a mérkőzésekre, ami nem könnyű feladat, mert itt már előfordulnak létszámgondok. Igazolnunk kell néhány fiatal, tehetséges kézilabdázót a környékről, amit viszont úgy látom, hogy meg is tudunk oldani, mert szerencsére népszerű a klub, ami jelen esetben nagy segítség. 

- Tavaly a serdülő csapatunk két bajnokságban szerepelt, a korosztálya mellett, a felnőtt megyei bajnokságban is pályára lépett. Az idén viszont két serdülő gárdát indítottunk, mert ez a megoldás igazodott a legjobban a gyereklétszámunkhoz. Elsősorban a játéklehetőség volt a célja a második számú csapatunk elindításának, de Balogh Sándor és játékosai merészebbet álmodtak. Nagyon közel voltak a bajnoki címhez is a serdülő harmadosztályban, de a bronzérmükre is nagyon büszkék vagyunk, hiszen a klub történetében még ritka az éremszerzés. Gratulálunk az edzőnek, a játékosoknak, akik közül többen kiérdemelték a lehetőséget, hogy jövőre magasabb szinten játszanak.
Szükség is lesz erre, mert a létszámot, a játékosok számát illetően a legtöbb gond Farkas Veronika serdülő csapatánál jelentkezett. Természetesen erre már akkor számítottunk, amikor a tavalyi keretből jónéhány tehetséges fiatalt felvittünk az ifjúsági bajnokságba. Ha volt lehetőség, akkor visszajátszottak a még serdülőkorú lányok és ezeken a találkozókon egyértelműen látszott is, hogy komplett kerettel arany közelben lettek volna. A bajnokságban elért negyedik helyezésük egyáltalán nem csalódás tehát, de most nagyon oda fogunk figyelni erre a korcsoportra, mert már csak a serdülők játszanak a másodosztályban. A két serdülő csapat összeolvadása mellett, több olyan fiatal leigazolását tervezzük, akikkel sikerülhet a feljutás, ami a következő korosztályok számára rendkívül fontos lenne. 

- Az ifjúsági kerettel én dolgoztam és büszke vagyok arra, hogy a fiatalokkal az első osztályú ifjúsági és a felnőtt NB II-es bajnokságban is elértük a céljainkat. A korosztályunkban ez nem lehetett más, mint a biztos bennmaradás a legjobbak között, a harmadosztályban pedig egy előkelő helyezés. Az várható volt, hogy nem lesz könnyű a kezdés, hiszen mi egy nagyon fiatal csapattal, több serdülőkorú játékossal indultunk neki ennek a két bajnokságnak. Nem is jöttek az eredmények az első félévben, de a lányok hittek magukban, egymásban és az elvégzett munkában. Az idén januártól viszont már alig veszítettünk mérkőzést, így az ifjúsági bajnokságban stabilizáltuk a helyünket, a felnőtteknél pedig az élmezőnyben végeztünk. Az utolsó NB II-es mérkőzésünk pedig megmutatta a csapatunk erejét, hiszen 19 góllal vertük meg a nagyon jó erőkből álló Sárvár együttesét. 

A Motherson-Mosonmagyaróvár U22-es csapatának bajnoki adatai:
NB II bajnokság: 4. helyezés - 27 pont 
22 mérkőzés: 13 győzelem - 1 döntetlen - 8 vereség 
645 dobott gól - 587 kapott gól: +58 gólkülönbség 

Az MKC U22 csapartának legjobb gólszerzői: 
Lázár Jázmin: 22 mérkőzés - 194 gól 
Babinszky Lara: 12 mérkőzés - 60 gól 
Sztranyovszky Laura: 20 mérkőzés - 56 gól 
Paróczai Eszter: 22 mérkőzés - 48 gól   

Az MKC U22 csapatának legtöbb bajnoki mérkőzésen pályára lépő játékosai: 
22 mérkőzés: Fekete Fanni, Gutecz Réka, Lázár Jázmin, Paróczai Eszter   
21 mérkőzés: Szabó Csenge   
20 mérkőzés: Baumgartner Evelin, Lengyel Lilla, Sztranyovszky Laura 
17 mérkőzés: Dávida Gréta, Kiss Janka, Magyari Rebeka   

Sokat tanultunk egymástól, őszintén bevallom tehát, hogy én is tőlük, sőt nagyon meg is szerettem ezt a csapatot. Ők még sokkal mostohább körülmények között kezdtek el az MKC-ban kézilabdázni, de megtettek mindent ezért a klubért. Többen alacsonyabb osztályban folytatják, vagy abbahagyják a kézilabdát, mint például Fekete Fanni, Dávida Gréta vagy Paróczai Eszter. A fiatalok azonban folytatják, így a csapatunk váza - Baumgartner Evelin, Lengyel Lilla, Sefcsik Nóra, Sztranyovszky Laura, Uzonyi-Varga Adél - egy év tapasztalattal vághat neki az új idények. Annak a célnak is próbálunk megfelelni, hogy játékosokat tudjunk nevelni a felnőtt csapatunk számára, de mindenki tudja, hogy ez nem könnyű feladat. Az MKC élcsapat lett az élvonalbeli bajnokságban, ami még többet követel a fiataloktól. Sok összetevőnek kell tehát szerencsésen alakulni egy tapasztalatlan játékos esetében, hogy esélye legyen a felnőtt csapatban szerepelni. Lázár Jázmin az elmúlt fél évben az én véleményem szerint kimagaslóan teljesített, tehetséges az ETO csapatából érkezett jobbszélső Sztankovics Kyra, ahogy Babinszky Lara és Soltész Kíra is az. Abban pedig nagyon bízom, hogy az elkövetkező években folyamatosan tudjuk majd ezeknek a kézilabdázóknak a számát növelni. Azzal sajnos együtt kell élnünk, hogy a kimagasló képességekkel bíró játékosokra, most például Tolnai Fannira az akadémiák, jelen esetben a NEKA felfigyelnek. Viszont arra figyelnünk kell, hogy legyen a visszaútra is lehetőség és később egy az NB I-ben szereplő csapat lenne igazán segítség abban, hogy a saját utánpótlására jobban tudjon támaszkodni az MKC.   

A Motherson-Mosonmagyaróvár ifjúsági csapatának bajnoki adatai:
I. osztály - Nyugat: 11. helyezés - 16 pont   
26 mérkőzés: 7 győzelem - 2 döntetlen - 17 vereség 
621 dobott gól - 760 kapott gól: -139 gólkülönbség   

Az MKC ifjúsági csapatának legjobb gólszerzői: 
Lázár Jázmin: 22 mérkőzés - 194 gól 
Babinszky Lara: 12 mérkőzés - 60 gól
Sztranyovszky Laura: 20 mérkőzés - 56 gól 
Paróczai Eszter: 22 mérkőzés - 48 gól 

Az MKC ifjúsági csapatának legtöbb bajnoki mérkőzésen pályára lépő játékosai: 
26 mérkőzés: Baumgartner Evelin, Lázár Jázmin, Szabó Csenge 
25 mérkőzés: Lengyel Lilla, Paróczai Eszter 
24 mérkőzés: Sefcsik Nóra, Sztranyovszky Laura 
23 mérkőzés: Magyari Rebeka