TAPASZTALT ELLENFÉL LESZ A BUZAU

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2022.11.18.
Közeledik az Európa-Liga selejtező, amelyen a Motherson-Mosonmagyaróvár ellenfele a román SCM Gloria Buzau lesz a csoportkörbe jutásért. Nem lesz egyszerű dolga a mosonmagyaróvári csapatnak, mert a román bajnokság éllovasa erős, a nemzetközi mezőnyben is komoly tapasztalatokkal rendelkező együttes.

A románok pályára léptek az Európa-Liga második selejtező körében, ahol a spanyol Costa del Sol Malaga volt az ellenfelük. Október 08.-án, a párosítás első találkozóján 32 - 31 arányban győztek, az október 15.-i spanyolországi visszavágón viszont hatgólos, 30 - 24-es vereséget szenvedtek. Ezen a találkozón, a 43. percben a spanyol csapat 27-es számú játékosa, Isabelle Dos Santos Medeiros gólt szerzett, akinek a neve azonban nem szerepelt a mérkőzés jegyzőkönyvében. A Buzau ezért jogosulatlan játék miatt, már a mérkőzés közben megóvta a találkozót, amit az EHF elfogadott. Majd a fegyelmi tárgyalást követően, 10 - 0-ás megállapított eredménnyel ítélte oda a mérkőzést a román csapatnak, amely így továbbjutott az női Európa-liga harmadik selejtezőkörébe. Az EHF azzal indokolta meg az ítéletét, hogy a spanyol csapat aláírta a jegyzőkönyvet, felelősségének tudatában elfogadta, hogy a játékos nem vesz részt a mérkőzésen.  


A SCM Gloria Buzau gárdájának így harmadik nekifutásra sikerült továbblépni az első selejtező körön ebben a sorozatban. A 2020/2021-es idényben a francia Nantes Atlantique Handball (összesítésben 43 - 44), a 2021/2022-es sorozatban pedig a norvég Storhamar Håndball Elite (összesítésben 53 - 57) páros mérkőzések után ez még nem sikerült. Viszont mindenképpen meg kell említeni, hogy a világ élvonalához tartozó csapatok nagyon megszenvedtek ellenük, Romániában nem tudták legyőzni a Buzau gárdáját. Hazai pályán hat góllal megverték a franciákat, akik így összesítésben mindössze egyetlen góllal bizonyultak jobbnak. A norvégok elleni romániai találkozó pedig döntetlenre végződött, ami azt mutatja, hogy a saját közönsége előtt, az 1.800 fő befogadására alkalmas Sala Sporturilor Romeo Iamandi Arénában képes bravúrokra a Buzau.  

Ezt igazolják ebben az idényben a 14 csapatos román élvonalban is, ahol hét mérkőzés után hibátlan teljesítménnyel állnak a tabella első helyén. Olyan, a nemzetközi kupasorozatokban jegyzett csapatokat előznek meg, mint a SC Gloria Bistrita, a CSM Bucuresti, a Ramnicu Valcea és a CS Rapid Bucuresti. Hazai környezetben rangadókat nyertek a (Buzau - Rapid Bucuresti 36 - 29, Buzau - Magura Cisnade  26 - 23, Buzau - Ramnicu Valcea 33 – 28), október 23.-án, a legutolsó bajnoki mérkőzésen (SCM Craiova - Buzau 23 – 27) pedig idegenből hoztak el két pontot a Florilor MOL Ligában. 

A teljes nevén Sport Club Municipal Gloria Buzău kézilabda csapata pedig nem tartozik a nagy hagyományokkal rendelkező román klubok közé. A 120.000 ezres város a délkelet-Romániában található Buzau megye székhelye, 120 km távolságra található Bukaresttől, a Bodza folyó jobb partján. A klubnak van labdarúgó, atlétika, boksz, asztalitenisz, rögbi, női röplabda, torna, karate, futsal és női kézilabda szakosztálya, amely 2017-ben jutott fel az első ligába. Kétszer voltak negyedik helyezettek és a legnagyobb sikerük eddig a 2021-es román kupa és szuperkupa győzelem. A tavalyi idényt az ötödik helyen zárták a piros-kékek, az idén azonban feltétlenül többre vágynak, a hírek szerint egy a Bajnokok Ligája sorozatra alkalmas csapatot akarnak építeni. 

A játékos keretükben hét harminc év feletti és csak egy húsz év alatti kézilabdázó van, tehát rutinos csapatot alkotnak. A román válogatottban most nem volt játékosuk, de a légiósaik, Ljubica Nenenzic és Marta Batinovic kapusok (Montenegró), Valentina Blazevic irányító és Kristina Prkacin átlövő (Horvátország), valamint a 187cm magas beálló, Maria Petrovic (Szerbia) nemzeti csapataiban ott voltak az Európa-Bajnokságon. Közülük a magyar szurkolóknak ismerős lehet a horvát átlövő Kristina Prkacin neve, aki a 2021/2022-ben a Szombathelyi KKA, majd tavaly a Lokomotíva Zagreb csapatában is volt már az ellenfelünk. Szerepelt a magyar élvonalban az irányító Maria Madalina Zamfirescu is, aki Debrecenben kézilabdázott a 2017/2018-as szezonban.    

Az SCM Gloria Buzau 2022/2023-as játékoskerete és mezszámai: 
Kapusok: 12. Ljubica Nenezic (montenegrói), 32. Ioana Raluca Kelemen, 43. Marta Batinovic (montenegrói) Szélsők: 26. Oana Andrea Sirb, 28. Alina Ramona Czeczi Vatu, 29. Maria Luana Draganoiu, 77. Ana Maria Iuganu, 79. Andra Livianu Moroianu 
Irányítók: 7. Valentina Blazevic (horvát), 17. Carmen Dimutrita Stoleru (csapatkapitány), 30. Maria Madalina Zamfirescu 
Beállók: 4. Yaroslava Burlachenko (ukrán), 6. Alexandra Subtirica Iovaneska, 83. Marija Petrovic (szerb)  Átlövők: 13. Ioana Amalia Stancu, 21. Dziyana Ilyina (fehérorosz), 31. Bianca Elena Harabagiu, 33. Natalia Vasileuskaya (fehérorosz), 88. Kristina Prkacin (horvát), 96. Alina Ilie 
Vezetőedző: Adrian Chirut 

Kiváló ellenfél, nehéz feladat vár tehát a Motherson-Mosonmagyaróvár együttesére, 2022 december 04.-én 18.00 órakor az UFM Arénában.  Hazai környezetben, a mosonmagyaróvári szurkolók támogatásával azonban lehet olyan előnyt szerezni az első találkozón, amelyet meg tud őrizni az MKC az egy hét múlva sorra kerülő romániai visszavágón.Következő mérkőzés:
Hamarosan!
Videók
összes videó