V, MINT…

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2021.10.16.
A V betű, jelen esetben a válogatott, a Vác és a reményeink szerint a győzelem (Victory) nemzetközi jele lesz az írásunkban. Gyurka Jánost a Motherson-Mosonmagyaróvár vezetőedzőjét, valamint Hajtai Vanesszát és Szemerey Zsófit kérdeztük ezekről a Vác elleni bajnoki mérkőzés felvezetéseként.

- Minden esetben óriási megtiszteltetés a nemzeti válogatottban szerepelni, így büszkén mondhatjuk, hogy a magyar válogatott következő összetartására Szemerey Zsófi is meghívást kapott - mondta Gyurka János az MKC vezetőedzője. - Így már hétre emelkedett a válogatott játékosaink száma, ami viszont a csapatunk, a klub munkájában nehézségekkel is jár. Sajnos Ana Kojic bokaszalag szakadást szenvedett a szerb válogatott mérkőzésén, így ő jónéhány hétre biztosan kiesett a játékból. A többiek szerencsére egészségesen érkeztek vissza, de a szintén boka sérüléssel bajlódó Török Rebeka és a porc problémás Soltész Kíra után ismét csökkent a keretünk létszáma. A hét első felében ezért a prevencióra összpontosítottunk, utána pedig a megszokott módon készültünk fel a Vác elleni szombati találkozóra. 


- Évek óta meghatározó csapat a Váci NKSE a magyar bajnokságban, sőt rendszeres szereplője a második számú nemzetközi kupának. Az előző idényhez hasonló, küzdelmes, nagyon szoros találkozóra számít szombaton is Gyurka János?
- A Vác jó csapat, amelynél történtek ugyan változások a nyáron, de a csapatuk váza, a rendkívül jó erőkből álló belső négyesük változatlan maradt. A Hámori, Helembai, Kácsor, Kuczora négyes pedig sok éve játszik már együtt, egyre érettebbek, tapasztaltabbak és ezeknek komoly jelentősége lehet. Van egy alapjátékuk, amelyben viszont szabad kezet kapnak, így az előző fordulóban a Debrecen ellen is megmutatták, hogy milyen sokarcú a játékuk. Az nem is lehet kérdés tehát, hogy nagy csatára, óriási küzdelemre számíthatunk szombaton, amikor vélhetően egészen kis különbségek fognak majd dönteni a bajnoki pontokról. Mindkét csapatban a kapusoktól, a szélsőkig vannak olyan játékosok, akik nagyon sokat tehetnek majd a sikerért. Viszont nekünk egy rendkívül pontos játékot kell játszanunk, olyan stabil védekezéssel, ami lehetőséget ad a számunkra, hogy a számunkra megfelelő tempóban kézilabdázzunk.

- Őszintén megmondom, hogy most meglepett a magyar válogatott meghívó, mert ebben az idényben még nem vagyok elégedett a teljesítményemmel - folytatta Szemerey Zsófi. - Szeretném elérni a tavaly bajnokságban mutatott formámat, ami úgy érzem, hogy valóban elérte a válogatott szintet. Azt is tudom, hogy ez az október végi összetartás nem hivatalos válogatott szünetben lesz, tehát a külföldön szereplő kézilabdázók nem fognak részt venni. Mindezek ellenére természetesen nagyon örülök a lehetőségnek, amit szeretnék is kihasználni, azaz ott maradni a magyar válogatott keretében. Először kaptam a felnőtt válogatottba meghívót, óriási megtiszteltetés, hogy a B keret után, a legjobbak között is ki szeretne próbálni a szakmai stáb. Örülök annak is, hogy újra együtt dolgozhatok majd a volt csapattársaimmal, abban pedig bízom, hogy magyar válogatott különböző stílusban védő kapusai között én is megállom majd a helyem. 
- Az MKC októberi menetelése során, a Vác, a Debrecen és a Siófok ellen pedig vélhetően lesz majd lehetőséged válogatott formában kerülni…  
- Igazi rangadók várnak ránk valóban, olyan mérkőzések következnek, amelyeken a legjobb teljesítményünket kell nyújtanunk a sikerért. Ez a ciklus megmutatja majd, hogy mennyire vagyunk erősek, hol is van a helyünk az idei bajnokságban. A tavalyi idényben is nagy csatákat vívtunk ezekkel a csapatokkal és a győzelmeink nagyon sokat értek a végelszámolásnál. Bízom abban, hogy ezeket az idén is meg tudjuk ismételni, kezdve most szombaton a Vác elleni győzelemmel. Az egyértelműen látszik, hogy még az összeszokás periódusában van a csapatunk, de egyre jobban megismerjük egymást. Ez pedig a védekezésükben is jelentkezik, hiszen abban rendkívül fontos, hogy egymás játékát, tulajdonságait és mozgását pontosan összecsiszoljuk. Szombaton azonban ebben is segíthet nekünk a mosonmagyaróvári szurkolótábor, amely előtt fantasztikus érzés kézilabdázni. 

- Igaz, hogy kevesen voltunk a válogatott szünet alatt, de így is mindenre tudtunk energiát fektetni, hasznos munkát végeztünk - nyilatkozta Hajtai Vanessza. - A szakmai stábbal ciklusokban gondolkozunk, ami jelen esetben a soron következő három találkozóból áll, de természetesen most a Vác elleni találkozóra készülünk maximális figyelemmel. Jó csapat az ellenfelünk, a kezdősoruk évek óta változatlannak mondható, ez pedig alapvetően nagy előny, sőt még erősödik az azzal, hogy egyre rutinosabbak a Vác fiatal kézilabdázói. Nekünk azonban nem velük, hanem a saját játékunkkal kell foglalkozni, olyan teljesítményt kell nyújtani a védekezésben, ami hátul a kapusaink bravúrjaihoz, elől pedig gyorsan megszerezhető gólokhoz segíthet bennünket. A válogatott szünet után örülünk annak, hogy szombaton lesz a mérkőzésünk, mert így egy nappal több időnk volt felkészülni, visszarázódni a mosonmagyaróvári munkába. 
- A bajnokság elején járunk, de a közvetlen riválisok elleni találkozókra már ebben a szakaszban is kiemelten figyelni kell?  
- A Motherson-Mosonmagyaróvár minden játékosa pontosan tudja, hogy a tavalyi bronzérem után minden ellenfelünk kiemelten figyel ránk. Mi azonban be akarjuk bizonyítani, hogy ott van a helyünk a bajnokság elején, közvetlenül a legjobbak, a Ferencváros és a Győr után. Tisztában vannak ezzel azok a lányok, akik a nyáron igazoltak hozzánk, a számunkra pedig ez teljesen egyértelmű cél. Ebben a sorozatban mindegyik bajnoki találkozónak komoly jelentősége van, a sikerhez hazai találkozókat pedig hozni kell. Személy szerint engem azonban pont az „éltet”, hogy a saját szurkolóink előtt játszhatok. Az pedig extra motivációt ad, hogy egyre komolyabb feladatokat kapok, segíteni tudom az újakat, a fiatalokat, hiszen Mosonmagyaróváron én már rutinos kézilabdázónak számítok.