VAN ESÉLY A PÉNTEKI BAJNOKI MÉRKŐZÉSRE

Szerző: Mkcse Közzétéve: 2020.10.28.
A hét elején beszámoltunk arról, hogy a klub mindent megpróbál annak az érdekében, hogy az NB I-es csapat, mérkőzést tudjon játszani. Ebben a helyzetben nem könnyű ezt megszervezni, de most sikerült időpontot egyeztetni a Boglári Akadémia-SZISE gárdájával. A 2020 október 30. pénteken 18.30 órás kezdési időpontot a szövetség is jóváhagyta, így akkor az UFM Arénában sor kerülhet a két csapat bajnoki találkozójára. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a mosonmagyaróvári csapat szerdai PCER-tesztjei továbbra is negatívak legyenek.

A tesztek eredményét a csütörtöki napon fogja megkapni a klub, tehát csak akkor válik véglegessé a pénteki találkozó megrendezése. Erről természetesen a honlapon és a hivatalos Facebook oldalon azonnal tájékoztatni fogjuk a szurkolókat. Az MKC ifjúsági és serdülő csapatának bajnoki találkozói azonban biztosan elmaradnak, mert sajnos már a korosztályos kézilabda csapatoknál is jelentkezett a koronavírus fertőzés. A helyzet tehát továbbra is bizonytalan, amit jól jellemez az nso.hu oldalon megjelent írás Gyurka Jánossal, amelyet most teljes terjedelmében közlünk le az oldalunkon. 


"Női kézi NB I: Miért csináljuk, ha nem játszunk? – Nehezen viselik a meccshiányt Óváron." 
Igyekeznek elhessegetni a negatív gondolatokat, de egyre nehezebben viselik, hogy nincs játék az idény eddigi meglepetéscsapatánál, a Mosonmagyaróvárnál.  Az egy dolog, hogy közeleg a tél, de az azért túlzás, hogy a női kézilabda NB I szeptember vége óta gyakorlatilag „befagyott” – októberben eddig mindössze négy (!) mérkőzést tudtak lejátszani. Tulajdonképpen most már inkább az számít meglepetésnek, ha egy-egy meccset meg tudnak rendezni hetente.
Ettől függetlenül vitathatatlan, hogy az idény eddigi meglepetéscsapata a Mosonmagyaróvár, amely ugyan alulmaradt a Ferencvárossal szemben, viszont a Debrecent, az MTK-t, a Vácot, a Fehérvárt, a Kisvárdát és a Békéscsabát is legyőzte (figyelemre méltó, hogy a DVSC-t, az MTK-t, a váciakat és a Várdát is egy góllal verte meg), így a tabellán a második helyen áll a szintén 12 pontos, de két meccsel többet vívó éllovas Siófok mögött. Az óvári az egyetlen klub a 14-es mezőnyben, amelynél (eddig) nem kellett karanténba vonulnia a keretnek és a stábnak, azonban legutóbb így is szeptember 27-én lépett pályára Gyurka János együttese. A szerdára kiírt Győr elleni mérkőzésük már a hatodik ebben a hónapban, amelyet elhalasztottak a járvány miatt.  
„Most már nagyon nehéz a helyzet, a múlt heti munkánkra a mérkőzéshiány már érezhetően rányomta a bélyegét. Mindenkinek hiányzik a játék, és látszik a lányokon, hogy elveszítették a lendületet – mondta a mosonmagyaróváriakat nyár óta irányító Gyurka János. – A hangulat, a morál is egyenes arányossággal esik vissza a meccshiánnyal, szóval most már nagyon kellene, hogy játsszunk. Az eredeti elképzeléseinket és terveinket, a havi edzésciklusokat folyamatosan át kell szerveznünk, ezt sem volt egyszerű megoldani.”  

A korábbi 191-szeres válogatott átlövő négy hónapja dolgozik a kerettel, és az elmúlt hetekben az eddigi mérkőzéseken megmutatkozó hiányosságok kijavításán dolgoztak, illetve próbálták szinten tartani a ritmust és a játékosok teljesítményét. 
„Ami most van, amilyen helyzeteket szül a vírus, arra nem lehet felkészülni – folytatta a játékosként olimpiai negyedik és világbajnoki ezüstérmes 58 éves tréner.  – Arra készültünk, hogy a sűrített bajnoki menetrendben heti két mérkőzést kell vívnunk, jól is jöttünk ki az alapozásból és jól kaptuk el a rajtot, most ezt elveszítettük. Egyébként sokat beszélgetünk a csapattal arról, hogyan fogjuk fel a jelenlegi szituációt, miként álljunk hozzá. Apró célokat kell kitűznünk magunk elé az edzéseken és a mindennapokban is, azokat kell most elérnünk. Eddig sikerült kézben tartanunk a helyzetet, bár most már érződik a társaságon, hogy miért csináljuk, ha nem játszunk?! Készülünk, hogy bajnokit vívunk, aztán nincs meccs. Minden relatív. Optimistából többen pesszimistává fordultak át, de a közös beszélgetéssekkel ezt próbáljuk orvosolni, és elhessegetni a negatív hullámokat és gondolatokat.” 
Ami biztos, egyre több a megválaszolatlan kérdés és a bizonytalanság a női bajnokságban (is), így képtelenség tervezni, pláne megfelelni az élsporttal járó követelményeknek és elvárásoknak. Elég csak a Vácnál történteket nézni, amelyet Gyurka János is felhozott: az Európa-liga novemberi, harmadik selejtezőkörében is érintett egyesületnél a július karanténnal és teljesen felborított felkészüléssel kezdődtek a gondok, miután tíz játékos megfertőződött, múlt vasárnap pedig újra arról számoltak be a váciak, hogy karanténba vonultak, mivel három kerettag PCR-tesztje is pozitív lett.