Klub

Mosonmagyaróvári Kézilabda Club elnöksége:

Elnök: Guntram Thurnher
Elnökségi tagok: dr. Iváncsics János, Fekete András, Tibori Pál-Levente, Szász-Fejér István, Németh Zoltán, Imre Lajos, Szeredi Ádám, Póda Péter
Felügyelő bizottság: Rubint Boldizsár, Staár Katalin, Süpek Máté

A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club története:

(A Jogelődök: Veszprém Vasas, Bakony Vegyész, Veszprém Barabás KC)

A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club 2014-ben alakult, de jogelődjeinek múltja egészen 1966-ig vezet vissza. Ekkor alapították meg a Veszprémi Vasast, amely 1968-ban bronzérmes lett a bajnokságban. 1969-ben Bakony Vegyész lett a csapat neve és egy évre rá, 1970-ben összejött a klub első és ezidáig egyetlen NB I-es bajnoki címe. Az aranyérem mellett öt ezüst-, és hat bronzérem, valamint két kupagyőzelem is fűződik a veszprémi női kézilabdázás nevéhez. Eddig Magyarországon tizenkét klub szerzett bajnoki címet a hölgyeknél, ebből az egyik a Bakony Vegyész.

A csapatot később Veszprémi SE-re keresztelték, a klub pedig egyre gyengébb eredményeket produkált. 1986-ban kiesett az első osztályból és bár 1989-ben visszajutott oda, két szezon után ismét búcsúzni kényszerült. A következő években a Veszprém zuhanórepülésbe kezdett: egy szezon múlva az NB I/B-ből, majd az NB II-ből is kiesett. Teljes újjáépítés kezdődött a klubnál, amely 2002-ben a harmadosztályt, 2006-ban pedig a másodosztályt nyerte meg, igaz ekkor még nem vállalta az élvonalbeli szereplést. A Veszprém Beton KC nevet viselő csapat 2007 és 2009 között háromszor is ezüstérmes lett az NB I/B Nyugati csoportjában, a harmadik alkalommal a Győri Audi ETO KC II mögött. Mivel a zöld-fehérek nem juthattak fel az NB I-be, ezért a második Veszprém kapta meg a lehetőséget.

Az NB I-ben Veszprém Barabás KC néven indult a csapat, amely stabil tagja volt a bajnokságnak egészen a gazdasági válságig. A 2011/2012-es szezont követően a klub mögül több szponzor is kihátrált, így jöttek anyagi problémák. A kulcsjátékosok távoztak, úgy tűnt a nehéz helyzetből nincs visszaút. Ám ekkor a Győri Audi ETO KC mentőövet dobott a Veszprémnek, amely így megmenekült a csődtől. A győri klub három évre szóló együttműködési szerződést írt alá a Veszprémmel, amelynek értelmében játékosokat adott a klubnak, akik így a komoly fejlődési lehetőséghez juthattak. A kapcsolat jól indult, de nem tartott sokáig. Két év után az ETO Mosonmagyaróvárra költöztette a klubot és az NB I-es indulási jogot. Ekkor kezdődött el a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club története.

2014/2015 - Az első szezon

A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club Tenk Gábor elnöksége alatt 2014-ben alakult meg, és azóta egy idény kivételével mindig az NB I-ben szerepelt. A klub első bajnoki mérkőzését 2014. szeptember 3-án, a Vác ellen vívta. Ez a meccs többszörösen történelmi volt a klub életében, hiszen az első meccsen megszületett az első győzelem, 22-21-re nyert a Mosonmagyaróvár. A csapat ekkor még Mosonszolnokon játszotta a hazai mérkőzéseit.

Első NB I-es idényében nem vallott szégyent a Tóth Gabriella vezette együttes, amely az alapszakaszban öt győzelem mellett, két döntetlent játszott, és végül a tizedik helyen zárt. Az alapszakasz zárultával edzőt váltott a klub: Róth Kálmán helyét Hlavaty Tamás vette át. A rájátszásban az új trénerrel jól teljesített az MKC, amely a Váctól ugyan kétszer is kikapott, de az MTK-t és a Szegedet oda-vissza legyőzte, így első NB I-es szezonjában a zedik helyen végzett. A Magyar Kupában a legjobb tizenhatig jutott az MKC, amely a Ferencvárossal szemben búcsúzott.

Az MKC 2014/2015-ös NB I-es kerete:
BARDI Fruzsina, BIBER Zita, CSALA Anita, DAJKA Bettina, DOMBI Luca, ÉLŐ Beatrix, Sandra FILIPOVIC, Lana FRANKOVIC, GERHÁTH Fanni, GYIMESI Kitti, HAJTAI Vanessza, HANCZVIKKEL Zsanett, HÁRSFALVI Júlia, KISS Kitti, Jana KNEDLIKOVÁ, KOPECZ Barbara, KURUCZ Ivett, LAKÓ Barbara, TAMÁS Krisztina, MARINCSÁK Nikolett, MISTINA Kitty, NÁDASDI Nikolett, PETRÓCZI Viktória, PUHALÁK Szidónia, SCHNECK Réka, SZEMEREY Zsófi, SZERZŐ Regina, TÓTH Gabriella, VESZTERGOMBI Dalma.

2015/2016 – Felemás idény

2015 nyarán sokan távoztak és sokan is érkeztek a Mosonmagyaróvári Kézilabda Clubhoz, amely átalakult kerettel vágott neki az új idénynek. Az alapszakasz nem indult rosszul, de a jó kezdés után borzalmas folytatás következett, hiszen az Óvár tizennégy meccsen mindössze egy pontot szerzett, és több mint öt hónapig nem tudott meccset nyerni a bajnokságban.

Ennek edzőváltás lett az eredménye, Hlavaty Tamás helyett Varga József kapott bizalmat. A rutinos tréner rendezte a sorokat, Gyimesi Kittiék pedig szárnyaltak a rájátszásban. A bajnokság utolsó szakaszát veretlenül, öt győzelemmel és egy döntetlennel zárta az MKC, amely így megint tizedik lett a szezon végén. A Magyar Kupában a legjobb tizenhatig jutott az MKC, ahol az Alba Fehérvár állította meg Szemerey Zsófiékat.

Az MKC 2015/2016-os NB I-es kerete:
BARACSKAI Patrícia, BARDI Fruzsina, BÍZIK Réka, BOUTI Fruzsina, CSALA Anita, CSAPÓ Kyra, Tamires DE ARAUJO,, DOMBI Luca, Sandra FILIPOVIC,, GERHÁTH Fanni, GYIMESI Kitti, HANCZVIKKEL Zsanett, HORVÁTH Petra, KATONA Flóra, KISS Nikolett, MAYER Rebeka, PINTÉR Zsanett, PUHALÁK Szidónia, Monika RAJNOHOVÁ, Zeljana STOJAK, SZEMEREY Zsófi, SZEPESI Ivett, VÉKÁSSY Fruzsina.

2016/2017 – Mosonmagyaróváron a csapat, búcsú az NB I-től

Rengeteg fiatallal, szinte csak magyar játékossal vágott neki a 2016/2017-es idénynek a Mosonmagyaróvári KC. Az új szezonra az MKSZ tizennégy csapatosra bővítette az NB I-et, ahol ezúttal már nem volt rájátszás. Az óvári csapat szempontjából történelmi jelentőségű volt 2017 februárja, amikor elkészült a több mint ezer néző befogadására alkalmas UFM Aréna (az MKC korábban Mosonszolnokon játszotta hazai mérkőzéseit). Az első bajnokit új otthonában 2017. február 18-án telt ház előtt játszotta a mosonmagyaróvári csapat.

Az első meccs az UFM Arénában: Mosonmagyaróvári KC–Alba Fehérvár KC 29-31 (17-13)

Hiába az új otthon az MKC végül az NB I utolsó előtti, tizenharmadik helyén zárt, így búcsúzni kényszerült az első osztálytól. Pedig a csapat az utolsó fordulóig versenyben volt a bennmaradásért, de ez végül nem sikerült. A Magyar Kupában a négyes döntő küszöbén állt az óvári klub, amely kiejtette az Alba Fehérvárt is. Végül a negyeddöntőben a Dunaújváros búcsúztatta az MKC-t, így a Kohász jutott be a legjobb négy közé.

Az MKC 2016/2017-es NB I-es kerete: BARDI Fruzsina, BÍZIK Boglárka, BÍZIK Réka, BOUTI Fruzsina, CSALA Anita, DOMBI Luca, ÉLŐ Beatrix, GERHÁTH Fanni, GYIMESI Kitti, HAJTAI Vanessza, HORVÁTH Petra, Monika JANESKA, KATONA Flóra, KISS Nikolett, KOPECZ Barbara, LAKATOS Rita, MARKOVICS Rebeka, NÉMETH Veronika, Zeljana STOJAK, SZEMEREY Zsófi, TÖPFNER Alexandra, Lea VUKOJEVIC, WÉNINGER Alexa.

2017/2018 – Nagy átalakulások, feljutás az NB I-be

2017 nyarán nagy átalakulások voltak a klubnál, amely Eu-Fire Mosonmagyaróvár néven vágott neki az NB I/B Nyugati csoportjának. Kicserélődött a vezetőség, Horváth Cs. Attila személyében új elnöke lett a klubnak, és a játékoskeret is átalakult. A kispadon is váltás történt, a vezetőedző pedig az a Bognár Róbert lett, aki korábban másodedzőként már dolgozott a csapatnál. A cél az azonnali visszajutás volt az élvonalba. Ennek megfelelően az Eu-Fire-Mosonmagyaróvár az egész szezonban nagyon meggyőzően teljesített. Bognár Róberték végül huszonöt győzelemmel és egy vereséggel megnyerték az NB I/B Nyugati csoportját, ezzel egy év másodosztályú szereplés után visszajutottak a legjobbak közé. A Magyar Kupában a harmadik fordulóban, az első osztályú Siófok ellen búcsúzott az MKC.

Az MKC 2017/2018-as kerete (NB I/B Nyugati csoport):
BARDI Fruzsina, BÍZIK Boglárka, BÍZIK Réka, CSALA Anita, DÁNYI Bernadett, FARKAS Veronika, GIRICZ Laura, GYIMESI Kitti, HAJTAI Vanessza, HEGEDÜS Dorottya, HORVÁTH Bernadett, IVANICS Dóra, KOPECZ Barbara, KOVACSICZ Mónika, LOZSI Erna, NÉMETH Veronika, OLÁH Bella, RÁBAI Alexandra, SCHOLTZ Andrea, SZALAI Zsuzsanna, TILINGER Tamara, TÓTH Melinda, TÖPFNER Alexandra.

2018/2019 – Sikeres év, telt házas mérkőzések

Egyértelműen azzal a céllal vágott neki az Eu-Fire-Mosonmagyaróvár az élvonalbeli kézilabda-bajnokságnak, hogy megőrizze a helyét a legmagasabb osztályban. Horváth Cs. Attila a klub elnöke a „Lehetetlen nem létezik” jelmondattal indította útjára a csapatot, amelyet vezetőedzőként továbbra is Bognár Róbert irányított. A városban igazi kézilabda-láz uralkodott és az Altenburg Ultras fanatikusai, frenetikus hangulatot teremtettek, a mindig telt házas UFM Arénában.

A Magyar Kupában a csapat az ötödik fordulóig menetelt, de a négyes döntőbe jutás nem sikerült, a későbbi győztes Győri Audi ETO KC ellen. A bajnokság nehezen indult az újonc MKC számára, ezért a télen, dr. Hoffmann László személyben, szakmai igazgatóval bővült a csapat stábja. A bajnokság tavaszi szakaszában meg is duplázta a pontjainak a számát a gárda, hiszen ekkor tizenkét pontot gyűjtött. Így összesen tizennyolc ponttal zárta a bajnokságot, amivel magabiztosan biztosította a helyét a legjobbak sorozatában. Hazai pályán sikerült legyőzni a Kisvárda, az Eger, az Alba és a Békéscsaba gárdáját. Ezekhez a pontokhoz pedig még négyet gyűjtött a csapat az MTK budapesti és a Budaörsön szerzett győzelmekkel. Az élvonalbeli története legsikeresebb évét produkálta tehát az MKC, abban a magyar első osztályban, amelyet a világ legerősebb női kézilabda-bajnokságának tartanak.

Az MKC 2018/2019-es NB I-es kerete:
BARDI Fruzsina, BÍZIK Boglárka, BÍZIK Réka, DÁNYI Bernadett, DOMOKOS Dalma, Irene FANTON, FARKAS Veronika, FRITZ Noémi, Lucia GUBIKOVÁ, GYIMESI Kitti, HAJTAI Vanessza, HERCZEG Lili, HORVÁTH Bernadett, HUDÁK Emma, KATONA Flóra, KOPECZ Barbara, KOVACSICZ Mónika, LOZSI Erna, Zana MARIC, MÁRCZY Tekla, SCHOLTZ Andrea, SZALAI Zsuzsanna, Simona SZARKOVÁ, TILINGER Tamara, TÓTH Melinda, Sara VUKCEVIC.

2019/2020 – A legjobb helyezésnél félbeszakadt bajnokság

Új névadó szponzorral, Motherson-Mosonmagyaróvár néven indult a csapat a következő első osztályú bajnokságban. Ebben az idényben is a dr. Hoffmann László szakmai igazgató – Bognár Róbert vezetőedző páros irányította a szakmai munkát. A játékoskeretbe pedig többek között egy igazán nagy név is érkezett, a brazil világbajnok Karol De Souza személyében. Stabilitást, sőt előrelépést várt tehát a csapattól a vezetés, a szakma és ebben reménykedtek a szurkolók is, akik továbbra is csordulásig megtöltötték az UFM Arénát. Horváth Cs. Attila a klub elnöke elvárásként jelölte meg a női mezőnyben első alkalommal kiírásra kerülő Liga-kupa megnyerését. Ez reális célkitűzés is volt, hiszen az élvonalból csak az MKC és az újonc Szent István SE indult el ebben a sorozatban.

A bajnokság első tíz fordulójában csak négy pontot tudott szerezni az MKC, ami alulmúlta az előzetes várakozásokat. A Magyar Kupa debütálás sem sikerült, mert igaz balszerencsés volt a csapat, amely egyedüliként NB I-es ellenfelet, a Dunaújvárosi KKA gárdáját kapta ellenfélként. A Liga-kupa csoportkörben a másodosztályú Gárdony-Pázmánd és a Dorogi ESE nem jelentett problémát, de a télen, dr. Hoffmann László távozott a szakmai stábból. Ismét egy sikeres tavaszi hadjáratra készült tehát Bognár Róberttel a gárda, amely a SZISE, az Alba, a DKKA elleni hazai győzelmekkel, valamint a Kisvárda és az MTK Budapest elleni fővárosi pontszerzésekkel sikerült is. A Liga-kupában is a legjobb négy közé jutott a Szent István SE ellen, így megnyugtató helyzetben várta a csapat a szezon hajráját. Erre azonban sajnos nem került sor, mert a járványhelyzet miatt a Magyar Kézilabda Szövetség félbeszakította a versenysorozatait. Nem hirdettek tehát bajnokot, nem voltak kiesők és kupagyőztesek a 2019/2020-as idényben. A mosonmagyaróvári szurkolók azonban jogosan emlékezhetnek majd arra, hogy a Motherson-Mosonmagyaróvár a kilencedik helyen, az élvonalbeli története legjobb helyén zárt az NB I mezőnyében.

Az MKC 2019/2020-as NB I-es kerete:
BARDI Fruzsina, DÁNYI Bernadett, DE SOUZA Karoline, DOMOKOS Dalma, FERENCZI Annamária, FRITZ Noémi, GYIMESI Kitti, HAJTAI Vanessza, HERCZEG Lili, Maria HOLESOVÁ, HORVÁTH Bernadett, HUDÁK Emma, KATONA Flóra, KELLERMANN Dóra, Barbora LANCZ, LÁZÁR Jázmin, PAPP Petra, PARÓCZAI Eszter, Laura POPA , SZALAI Zsuzsanna, Simona SZARKOVÁ, TILINGER Tamara.

2020/2021 – Sporttörténelmi siker, bronzérmet szerzett a csapat

A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club vezetésében és a játékoskeretben is jelentős változások történtek a nyári felkészülés során. A távozó elnök Horváth Cs. Attila helyét, Guntram Thurnher az elnökségben már négy éve regnáló üzletember, az UFM Egyesült Habanyaggyártó ügyvezetője vette át. Szakmai igazgatóként visszatért dr. Hoffmann László, a csapat edzője pedig az egykori válogatott csapattársa, a korábbi 191-szeres átlövő Gyurka János lett. Több tehetséges, élvonalbeli tapasztalattal rendelkező játékos is érkezett Mosonmagyaróvárra, és így a Kovács Patrícia, Sirián Szederke, Stranigg Zsófia, Szemerey Zsófi és Tóth Eszter ötössel kiegészülő mosonmagyaróvári csapat, erősebbnek ígérkezett az előző éveknél.

A továbbra is Motherson-Mosonmagyaróvár néven szereplő gárda a bajnokságban a középmezőny elejét célozta meg, a Magyar és a Liga-kupákban pedig a lehető legtovább szeretett volna menetelni. Debrecenben bravúr győzelemmel kezdte az idényt az MKC, amely a szeptemberi hét bajnoki találkozójából hatot megnyert. Külön érdekesség, hogy négyszer idegenben tudott győzni, és szintén négy alkalommal a kézilabdázásban nagyon ritkának mondható, egyetlen góllal. Nagyon jó formában várta tehát a csapat az őszi folytatást, amely azonban a járvány miatt a télre tolódott. Ekkor újabb hat győztes találkozóval tudta folytatni a bajnokságot az MKC, amelyek közül a Siófok elleni hazai siker volt a legértékesebb. Ezután viszont egy kis megtorpanás következett, az MTK Budapest a Magyar Kupa harmadik fordulójában, a Dunaújvárosi KKA pedig a Liga-kupa negyeddöntőjében bizonyult jobbnak a Motherson-Mosonmagyaróvárnál.

Betegségek, a koronavírus jelenléte is nehezítette a csapat helyzetét, amely a tabellán is hátrébb csúszott. A bajnokság utolsó szakaszában azonban rendezni tudta a sorait az MKC és ismét egy hosszú, most öt mérkőzésből álló sikeres sorozatot produkált. Úgy várhatta tehát az utolsó hazai bajnoki találkozóját a Boglári Akadémia-SZISE ellen, hogy győzelem esetén bronzérmet ünnepelhet. Az MKC meg is szerezte a két pontot, így a zárfordulóban lejátszott Győri Audi ETO KC ellen találkozón, a televízió nyilvánossága előtt, a mosonmagyaróvári kézilabdázók vehették át bajnoki bronzérmeket.

Az MKC 2020/2021-es NB I-es kerete:
DOMOKOS Dalma, GYIMESI Kitti, HAJTAI Vanessza, HERCZEG Lili, HORVÁTH Bernadett, Maria HOLESOVÁ, HUDÁK Emma, KATONA Flóra, KELLERMANN Dóra, KOVÁCS Patrícia, LANCZ Barbora, SIRIÁN Szederke, STARNIGG Zsófia, SOLTÉSZ Kíra, Simona SZARKOVÁ, SZEMEREY Zsófi, TILINGER Tamara, TÓTH Eszter.

2021/2022 – A nemzetközi mezőnyben bemutatkozott, a hazai bajnokságban az élmezőnyben maradt a csapat

Az előző idényben bronzérmet szerző Mosonmagyaróvári Kézilabda Club NB I-es csapatát ebben az idényben Gyurka János irányította és a vezetésben sem történt változás. Az elnöki pozícióra újabb öt éves megbízást kapott Guntram Thurnher, valamint nem változott az elnökség összetétele sem. A szakmai munkát továbbra dr. Hoffmann László irányította, az utánpótlás vezetését pedig Bognár Róbert látta el. A tavalyi felnőtt keretből azonban tizenegyen távoztak így gyakorlatilag új csapatot kellett építeni a szakmai stábnak.

Célként olyan bajnoki helyezés megszerzése lett megállapítva, amely biztosítja a helyet a nemzetközi mezőnyben, A hazai és az EHF kupában pedig a lehető legtovább akart menetelni a névszponzori szerződését a bajnokság végén megújító Motherson-Mosonmagyaróvár. A többek között a Ferencvárosból érkező Pásztor Noémivel és a Siófokról, most Mosonmagyaróvárra visszaigazoló Tóth Gabriellával megerősített kerettel ezek az elképzelések elérhetőnek is tűntek. 

Magabiztosan kezdte az idényt az MKC, a bravúrok igaz elmaradtak, de a csapat sorra hozta azokat a találkozókat, amelyeken esélyes volt. Az október végén lejátszott, 48 - 29 arányban megnyert Siófok elleni bajnoki győzelem pedig bíztató volt az EHF kupasorozat rajtja előtt. A Mosonmagyaróvári Kézilabda Club a csoportkörben kapcsolódott be küzdelmekbe, amelyben a hazai találkozóinak helyszíne a győri AUDI Aréna volt. A januári nyitómérkőzés a francia ES Besancon Feminin ellen szép győzelmet hozott, majd Zágrábban, a második találkozón is két ponttal gazdagodott az MKC. Ekkor azonban elérte a csapatot a Covid járvány, ami miatt halasztásra került a következő nemzetközi mérkőzés, amit később Norvégiában kellett lejátszani. Ebben az időszakban búcsúzott el csapat a Magyar Kupától, sőt néhány váratlan vereséget is összeszedett a bajnokságban. A norvégiai és franciaországi vereségek miatt pedig az EHF csoportban a harmadik helyet tudta megszerezni az MKC, ami a nemzetközi kupasorozat végét jelentette. 

A bajnokság második felében folyamatosan létszám gondokkal küzdött a csapat, betegségek, sérülések miatt, hosszú heteken keresztül kellett nélkülözni alapjátékosokat. Gyurka János tanítványainak voltak bravúros mérkőzései, például hazai pályán az FTC vagy idegenben a Győri Audi ETO KC ellen. A nehéz helyzetben lévő mosonmagyaróvári gárda azonban a kötelező mérkőzéseket hozta, rengeteg segítséget kapva a csapatot idegenbe is rendszeresen elkísérő, buzdító mosonmagyaróvári szurkolóktól. Így az Alba Fehérvár KC elleni zárófordulóban sikerült elérni a célját, megszerezte a bajnokság ötödik helyét.

Az MKC 2021/2022-es NB I-es kerete:
Tanja ASANIN, BABINSZKY Lara, CSEKŐ Brigitta, HAJTAI Vanessza, Ana KOJIC, KOVÁCS Patrícia, LANCZ Barbora, MIHÁLY Petra, Bojana MILIC, MISTINA Kitty, PÁSZTOR Noémi, STARNIGG Zsófia, SOLTÉSZ Kíra, SZEMEREY Zsófi, TÓTH Eszter, TÓTH Gabriella, TÖRÖK Lilly, TÖRÖK Rebeka.

Mosonmagyaróvári Kézilabda Szurkolók Egyesülete minden évben megválasztja az "Év játékosát". Az elmúlt szezonokban őket látták a legjobbnak a drukkerek:
  • 2014/15: Dombi Luca
  • 2015/16: Bouti Fruzsina
  • 2016/17: Bízik Réka
  • 2017/18: Kopecz Barbara
  • 2018/19: Tilinger Tamara
  • 2019/20: Herczeg Lili
  • 2020/21: Horváth Bernadett
  • 2021/22: Tóth Gabriella
  • 2022/23: Pásztor Noémi
  • 2023/24:
Következő mérkőzés:
Hamarosan!
Videók
összes videó